Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8363
De la 07 Ianuarie 2003
122868430
În ciuda dovezilor incontestabile de violenţă a jandarmilor

Şeful Jandarmeriei îi felicită pe jandarmii bătăuşi

  • „Colegii mei și-au făcut datoria. Oamenii în uniformă își merită respectul nostru”
  • 18 August 2018, 23:00
Șeful Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, a declarat, în prima ieșire publică după intervenția brutală din Piața Victoriei, că jandarmii și-au făcut datoria și că „oamenii în uniformă își merită respectul nostru”. Cucoș a susținut o scurta declarație, fără a răspunde la nicio întrebare.
Sebastian Cucoș și-a început patetic scurta declarație de presă, prin invocarea celor 22 de ani de carieră în care nu a făcut decât să-și iubească țara să creadă în Dumnezeu și colegii săi.
„Nu am făcut decât să îmi iubesc țara, să cred în Dumnezeu, în jurământ și în oamenii mei. Prea ne-am învrăjbit români contra români, prea ne urâm unii pe alții. Haideți să ne așezăm un pic. Cei care au greșit vor plăti, sunt instituții care trebuie să își facă treabă și noi să fim lăsați să ne facem treaba. Jandarmii ăștia care au umplut tot netul acum sunt aceeași pe care i-ați văzut la inundații, care au scos oameni din zăpadă” a spus Cucoș.
„În ceea ce priveşte colegii, vă asigur că şi-au făcut datoria, că oamenii în uniformă îşi merită respectul nostru şi al dumneavoastră”, a mai spus el, cerându-le tuturor românilor, în an Centenar, să se așeze „la calm, la moderație, la înțelegere”.
„Dacă cineva se face vinovat de ceva, indiferent dacă e în uniformă sau civil, va fi tras la răspundere, instituțiile își vor face treaba”, a mai spus el.
Șeful Jandarmeriei a susținut, de asemenea, că a văzut „polarizări diferite” în ceea ce privește funcția sa.
„Am absolvit un examen legal, după absolvirea lui, pentru ocuparea poziției e necesar avizul CSAT. E o procedură și durează. Nu fac decât să aștept ca acest parcurs procedural să se încheie”, a spus el.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că numirea noului șef al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, va fi făcută după ce procurorii militari vor finaliza ancheta privind intervenția forțelor de ordine la protestul din 10 august.
"Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente", arată Administrația Prezidențială.
Referitor la asigurarea interimatului la șefia Jandarmeriei Române, Administrația Prezidențială a precizat că președintele României și CSAT nu au atribuții în acest sens. "În ceea ce privește problematica interimatului funcției de inspector general al Jandarmeriei Române, se impune precizarea că Președintele României și Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu au atribuții legale potrivit legislației în vigoare, aceasta fiind de resortul ministrului afacerilor interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române", au precizat reprezentanții Președinției.
Ministrul de interne Carmen Dan a declarat, marți, că șeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, este în acest moment în funcția interimară și că a transmis către președintele Klaus Iohannis o cerere de definitivare a mandatului, pentru a evita situația ca instituția să rămână fără conducere.
Dosarul violențelor: 126 de plângeri penale și 74 de pesoane audiate
Parchetul General a anunțat că Secția Militară a instituției preia ancheta privind violențele din 10 august din Piața Victoriei, pentru a uni toate denunțurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere și plângerile depuse împotriva ministrului de Interne și a prefectului Capitalei.
Dosarul a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare.
„În acest dosar au fost înregistrate până în prezent un număr de 126 de plângeri penale şi au fost audiate 74 de persoane. Menţionăm că în perioada 15 - 17 august 2018 în dosarul penal constituit la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PICCJ, se vor efectua acte de urmărire penală, inclusiv primirea de plângeri sau denunţuri. Activitatea se va desfăşura la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, strada George Georgescu nr. 3 , sector 4, Bucureşti”, mai spune Parchetul General.
EFJ şi IFJ au alertat Consiliul Europei cu privire la agresiunile jandarmilor asupra jurnaliştilor din România Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au sesizat Platforma pentru Protecţia Jurnalismului din cadrul Consiliul Europei cu privire la agresiunile jandarmilor la adresa jurnaliştilor, din data de 10 august 2018, relatează Agerpres.
Cele două organizaţii au informat că se alătură SRJ MediaSind şi condamnă în mod ferm ciocnirile violente care au avut loc în data de 10 august la Bucureşti, în urma cărora au fost rănite 452 de persoane, inclusiv jurnalişti.
"Jandarmii români au atacat, fără motiv, jurnaliştii care relatau despre protestele din Piaţa Victoriei", se arată reacţia transmisă de cele două organizaţii.
Potrivit EFJ şi IFJ, cazuri de atacuri fizice au fost raportate de jurnaliştii Robert Mihăilescu (Hotnews.ro), Cristi Ştefănescu (DW) şi Vlad Ursulean (Casa Jurnalistului), de fotoreporterii Ioana Moldovan (Documentaria.ro) şi Silviu Matei (AGERPRES) precum şi de reporterul Cristian Popa şi cameramanul Cristi Ban (Digi24). Un operator al postului public de televiziune din Austria, ORF, Robert Reinprecht, a fost agresat şi el de forţele de ordine după ce piaţa a fost eliberată.
Anterior, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, membru fondator al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind - organizaţie afiliată la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, condamnat acţiunile jandarmilor care, în ziua de 10 august 2018, au agresat fizic şi verbal jurnalişti, aflaţi în exerciţiul funcţiunii.
SRJ MediaSind a atras atenţia, într-un comunicat transmis AGERPRES, că rolul jurnaliştilor este de a informa publicul iar instituţiile statutului au obligaţia, în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi a Convenţiilor internaţionale la care România a aderat, să protejeze lucrătorii din mass-media, atunci când aceştia îşi desfăşoară activitatea în situaţii de risc. Doar respectând acest deziderat, este garantată libertatea de exprimare a jurnaliştilor.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cine sunt cei doi protestatari reținuți pentru ultraj și tulburarea ordinii publice
Lumea lu Rotundu Centenarul Unirii - Martirii Ardealului
Horoscopul săptămânii 13 - 19 august 2018
Parchetul Militar face un apel la protestatarii răniţi în urma intervenţiei jandarmilor să ofere informaţii;
19 plângeri au fost depuse până în prezent
Bancul săptămânii: Pur ardelenesc
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Adevărul despre 10 august
Prima fotografie clară cu bărbatul în alb care ar fi coordonat intervenția brutală a jandarmilor în Piața Victoriei.
Jandarmeria refuză să confirme dacă e vorba de șeful Brigăzii Speciale, invocând GDPR
Parchetul Militar şi spaima trioului Dragnea - Dăncilă - Carmen Dan
Ioan Rotundu
Replici de dispreţ ale social-democraţilor la adresa protestatarilor
Ioan Rotundu
Impozitarea bacșișului - posibile implicații si exemplele altor state
Momentul în care jandarmerița bătută este scoasă din mulțime de colegi și merge singură.
”Fraților, unde dracu’ m-ați dus!”
Parchetul General preia ancheta în cazul violențelor din Piața Victoriei
Plângere pentru șeful Filarmonicii Oltenia după ce a spus de mamele de la protest că merită „glonț în cap”
EFJ şi IFJ au alertat Consiliul Europei cu privire la agresiunile jandarmilor asupra jurnaliştilor din România
Val de achiziții făcute de Jandarmerie înainte de protestul din 10 august
Pulverizatoare de mare capacitate, mii de spray-uri iritant lacrimogene și cătușe textile de unică folosință / Jandarmeria: Nu ne-am pregătit în mod special pentru acest miting. Echipamente de reprimare a revoltelor: 1.100 de spray-uri iritant lacrimogene
Parchetul Militar: 192 de plângeri, până acum, contra jandarmilor care au intervenit vineri seară
Parchetul Militar: 192 de plângeri, până acum, contra jandarmilor care au intervenit vineri seară
Înainte, vitejie şi loialitate lui Dragnea, după, laşitate
Ioan Rotundu
Cum am ajuns din muritor „Nemuritor”
Proasta din târg umilită de premierul Dăncilă
Ioan Rotundu
"Contribuabilii persoane juridice sunt invitaţi la sediile ANAF pentru a fi informaţi cu privire la schemele de ajutor de stat
Vlăsâneşti: Cum a compromis „Papalete” sărbătoarea Centenarului Unirii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog