În şedinţa de Consiliu Local au fost puse în discuţie două proiecte ce vizau vacantarea a patru posturi de consilieri. Unul din proiecte a fost depus de peremistul Mihai Ştefan, care solicita eliberarea din calitatea de consilier a Niculinei Chirilă (foto) ce a fost exclusă din rândurile PRM după ce a trecut la PD-L. Al doilea proiect a fost rodul iniţiativei a patru consilieri liberali, Elena Lazarec, Lucica Ţepoi, Sergiu Burlacu şi Petre Tupiluş care solicitau la rândul lor vacantarea posturilor ocupate de Cătălin Alexa, Volinaş Costin şi Horia Negrescu.
După discuţii aprinse asupra legalităţii demersului făcut de iniţiatorii proiectului, liberalii au renunţat la proiect. Însăşi liberala Elena Lazarec, trecută ca fiind unul din iniţiatori, a spus că nu ştie să fi propus aşa ceva. „Eu nu vreau să am nici o pată asupra activităţii mele din cei 29 ani de avocatură. Nu am semnat şi nu ştiam că sunt iniţiatorul acestui proiect. Acest proiect de hotărâre nu poate fi admis fiindcă temeiul juridic ce a stat la baza lui este declarat neconstituţional”, a atras atenţia Elena Lazarec.
Liberalul Horia Negrescu, unul din consilierii puşi pe lista neagră, a mărturisit că are unele nedumeriri vizavi de iniţiativa colegilor de partid şi se întreabă pe ce bază s-a propus încetarea mandatului de consilier. „Ştiu că am fost exclus în PNL în decembrie 2006, ştiu că am contestat, ştiu că am obţinut prin octombrie 2007 hotărârea Curţii de Onoare şi Arbitraj teritoriale de la Botoşani prin care se anula hotărârea de excludere şi cea care viza retragerea sprijinului. Altceva nu mai ştiu. Pe ce bază o hârtie semnată de cineva în locul altcuiva este o dovadă că eu nu aş fi membru al PNL? Nu e adevărat că mi-am pierdut calitatea de membru al PNL”, a precizat Horia Negrescu.
La rândul său, consilierul social democrat, Gheorghe Vâzdoagă a subliniat că legea este imorală şi că ar trebui să se numească „Legătura lui Mihai” care leagă iobagii de glie. „Este normal ca un consilier de la Mitoc, Santa Mare sau chiar municipiul Botoşani să fie legat de partidul care l-a promovat, dar nu este normal ca un parlamentar să fie legat de partid. Din acest punct de vedere cred că această lege este anormală”, a punctat pesedistul, specificând că, mai mult, unul din iniţiatori spune că habar nu are de proiect, pe actele oficiale nu apare nici o ştampilă a partidului care înaintează documentele, semnătura nu este a preşedintelui organizaţiei.
În final, după o pauză de un sfert de oră, timp în care consilierii au negociat, doar peremiştii au insistat în demersul lor, procedându-se la vot secret în vederea vacantării postului de consilier ocupat de Niculina Chirilă. Consilierul Florin Egner a fost singurul ce s-a revoltat pe motive de securitate, atenţionând că nu va vota dacă nu i se asigură o cabină de vot. Mai mult a reproşat că Poliţia Comunitară nu îşi face datoria să asigure securitatea la urnă împotriva băgăcioşilor de jurnalişti care îndrăznesc să-i violeze intimitatea.
În cele din urmă şi-a exercitat votul în spatele celor trei steaguri din sala de şedinţe, asemenea celorlalţi colegi. Cu 16 voturi împotrivă, 4 pentru şi unul nul, proiectul de hotărâre a picat, consiliera rămânând să-şi termine mandatul. „Am fost în situaţia asta unicat cauzată de faptul că am votat pentru ca poetului Mircea Dinescu să i se confere titlul de cetăţean de onoare”, a declarat Niculina Chirilă. (Eliza Sofian)