Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15123
De la 07 Ianuarie 2003
122900772

În loc de lefuri europene, medicii vor primi amenzi consistente

  • 27 April 2010, 23:00
Persoanele aflate in concediu medical vor putea fi controlate la domiciliu de catre angajatori si Politie. Aceasta este principala prevedere din ordonanta de urgenta de modificare a legislatiei privind concediile medicale, publicata in Monitorul Oficial. Cei care nu sunt gasiti acasa sau intr-un alt loc comunicat angajatorului, nu vor mai putea primi indemnizatia pentru concediul medical.
Potrivit actului normativ, medicii care acorda concedii medicale in mod abuziv vor fi sanctionati. Astfel, acordarea certificatelor medicale in mod necorespunzator este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 10.000 lei.
Guvernul a aprobat in urma cu doua saptamani ordonanta potrivit careia autoritatile vor putea verifica daca beneficiarii de concedii medicale tratati in regim ambulator se afla la domiciliile lor si necesita cu adevarat ingrijiri medicale. Ministrului Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca este o modalitate de limitare a folosirii in mod abuziv a concediilor medicale. Anul trecut, au fost eliberate 2,7 milioane de certificate de concediu, in conditiile in care exista aproximativ 5 milioane de angajati, a afirmat Cseke Attila.
"Adica, practic, fiecare a doua persoana care este salariata a avut concedii medicale. Sigur, nu se poate face o asemenea proportie. Unii au avut mai multe, altii mai putine". De asemenea, numarul zilelor acordate angajatilor pentru concediu medical va fi redus de la 45 la 30, a mai spus ministrul sanatatii.
Cseke Attila sustine ca in urma aplicarii noilor masuri, ar putea fi facuta o economie la buget de circa 142 de milioane de lei pana la sfarsitul anului. "Estimam prin aplicarea noilor prevederi stoparea tendintei de crestere a acordarii concediului medical si o economie in valoare de 142 de milioane de lei pentru perioada care a ramas pana la sfarsitul anului (...) Noi facem o verificare a prezentei, daca nu gasim persoana la aceasta adresa se va incheia un proces verbal si de a doua zi nu se va mai plati concediu medical", a explicat ministrul Sanatatii. "Dorim sa dam posibilitatea platitorului de indemnizatie ca impreuna cu reprezentanti ai politiei, daca este cazul, sa faca o verificare la domiciliu a pacientului. La solicitarea concediului, asiguratul va da o declaratie pe propria raspundere", a mai spus Cseke Attila.
Acesta sustine ca fenomenul utilizarii in mod abuziv a concediilor medicale a luat amploare in ultimii ani. "Daca in 2006 din tot bugetul sanatatii 482 de milioane de lei erau cheltuiti pentru decontare de concediu, ceea ce inseamna 3% din tot bugetul sanatatii, in 2008 aceasta suma a ajuns la 923 de milioane lei noi, adica 6% din bugetul sanatatii. Orice leu decontat pe concediu medical folosit in mod abuziv inseamna reducerea cheltuielilor pe bugetul sanatatii", a precizat Cseke.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de pres㠖 JCI Botoşani
Comunicat de pres㠖 Teatrul „Mihai Eminescu”
Independenta Republicii Moldova este doar un bluf
Filat-Putin, o istorie de dragoste rănită
Obrăznicia celui care l-a înlocuit pe Voronin în tabăra rusească de la Chişinău
După opt ani, Şerban Mihăilescu a fost trimis în judecată
Regele Mihai va participa la parada de la Moscova pe 9 mai
Laptele matern conţine o substanţă care distruge celulele canceroase
Bărbaţii americani se orientează spre femei eco
Câţi kilometri de şosea are România? Un răspuns oficial, de la Statistică
Bancul zilei: Soţul faţă în faţă cu Moartea
PSD renunţă la carnetele de partid în favoarea cardurilor
Oricum am da-o, tot prost iese
Ioan Rotundu
Românul şi „Laudă-mă gură!”
Pată neagră pe imaginea Vămii Rădăuţi Prut
Primarii trebuie să întocmească hărţile electronice ale localităţilor
Alegerile de la Răchiţi – pregătite să se desfăşoare
Ştefan Ciubotaru - omul care a schimbat data naşterii Botoşanilor
Copii” făcuţi la beţie!
În plină criză financiară, Macovei vrea la şcoli garduri şi sisteme de alarmare
Profesorii vor musai uniforme la elevi, părinţii se mai gândesc
Se vor lăsa sau nu profesorii minţiţi din nou?
Guvernul o lasă mai moale cu casele fiscale la zarzavagii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog