Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
21730
De la 07 Ianuarie 2003
78528665
În mod public, celor care au avut de suferit, în anii comunismului

Ministrul justiţiei, dl. Tudor Chiuariu, şi-a cerut iertare

  • 16 November 2007, 23:00
Prezent la conferinţa internaţională „Ways to Consider Communism”, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), ministrul justiţiei, dl. Tudor CHIUARIU, şi-a cerut iertare, în mod public, celor care au avut de suferit, în anii comunismului, de pe urma unor anchete abuzive şi a unor sentinţe fără nici o legătură cu legea.
În deschiderea conferinţei, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a subliniat importanţa condamnării crimelor comunismului prin măsuri legislative şi politici publice: „România are nevoie de instituţii puternice care să ducă la îndeplinire actul legitim de a-i condamna pe cei care se fac vinovaţi pentru crime şi abuzuri comise în timpul regimului comunist. Condamnarea comunismului trebuie să ia forma unui demers instituţional şi nu poate fi o temă electorală a unui politician sau altul”.
Ministerul Justiţiei este iniţiatorul unui proiect de lege privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Proiectul de lege stabileşte: ştergerea de drept a tuturor condamnărilor penale cu caracter politic; repunerea în drepturi a foştilor deţinuţi politici şi acordarea de despăgubiri materiale pentru prejudiciile morale suferite prin condamnare sau prin măsuri administrative.
Ministrul justiţiei s-a referit la condamnarea simbolică a comunismului în discursul unor politicieni: „Pericolul politizării şi confiscării acestei teme de către populiştii vremii este unul real. Dacă aceasta va deveni o temă de campanie electorală sau un simplu slogan politicianist, atunci vom compromite nu numai memoria unor generaţii întregi, ci şi o parte din speranţele noastre de acrea o societate complet desprinsă de trecutul comunist”.
Ministrul Tudor Chiuariu a subliniat stoicismul unor judecători în perioada comunismului care au refuzat să pronunţe sentinţe politice: „Există judecători care au refuzat să pronunţe sentinţe politice şi procurori care au refuzat să ancheteze cetăţeni care nu comiseseră decât delictul de a fi iubitori de libertate. Din nefericire, însă, astfel de procurori şi judecători au fost puţini. Exemplul lor a fost, însă, foarte important. Ei ne-au demonstrat că oamenii curajoşi pot ţine balanţa dreaptă, chiar şi într-o lume strâmbă”.
Ministrul justiţiei s-a referit însă şi la „foştii procurori ai lui Ceauşescu ne dau lecţii despre reforma justiţiei”, subliniind în acest context că „justiţia română are nevoie de o nouă generaţie de oameni ai legii, care să înţeleagă şi să apere democraţia liberală şi capitalismul”.
Ministrul Tudor Chiuariu a vorbit despre demersurile sale pe plan european pentru condamnarea comunismului. Astfel, la Consiliul Miniştrilor de Justiţie al Uniunii Europene din aprilie acest an, de la Luxembourg, s-a luat decizia adoptării unui instrument comunitar care să incrimineze crimele contra umanităţii sau a crimele de război comise în regimurile totalitare. În consecinţă, Comisia Europeană va iniţia, în timpul preşedinţiei slovene, în prima parte a anului 2008, o dezbatere publică cu privire la genocidul, crimele împotriva umanităţii şi crimele de război comise de regimurile totalitare în vederea găsirii mijloacelor pentru soluţionarea acestei probleme, eventual prin formularea unei propuneri de decizie-cadru privind crimele în regimurile totalitare.
România va susţine declaraţia politică cu acest conţinut, precum şi elaborarea ulterioară a unui instrument distinct pe această temă.
În încheiere, ministrul justiţiei a precizat că, în proiectul noului Cod Penal, va fi inclusă distinct incriminarea crimelor comunismului: „Persecuţiile pe motive politice comise de regimul comunist vor fi considerate crime împotriva umanităţii”.
(Comunicat MJ, 15 noiembrie)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


APIA a finalizat controlul în teren a exploataţiilor agricole
Ţigări confiscate la Mihăileni
ASP a început hăituirea medicilor stomatologi moldoveni şi ucraineni
Oprişanu dă iama printre cabinetele stomatologice rurale
pe lângă faptul că-s puţine, şi cele existente riscă să fie închise
Comunicat presă E.ON
oamenii lui Victor Construct au mai comis o boacănă
Comunicat de presă
Program TELE’M Botoşani
Votaţi-i, numai aşa vor ajunge în Parlamentul European!
Prefectul Sorescu a ascultat problemele romilor
După ce-a stat pe scaunul de senator, acum vrea să stea pe cel de primar
Peremiştii acuză monopolizarea panourilor electorale
Probe de la benzinării trimise la analize la Bucureşti
Botoşănenii pot consuma liniştiţi produse de post
Anunţ important
Magistrala de gaz, o investiţie care se târâie de peste zece ani
vineri, în prezenţa ministrului Vosganian s-a inaugurat începerea lucrărilor
Senatorul Ţâbuleac vrea să susţină termoficarea în Botoşani
Avertismentul lui Drăguş pentru 2008
Putreziciunea iese greu la iveală, dar iese
Ioan Rotundu
Diaconiţă crede că are probe zdrobitoare împotriva celor doi poliţişti (II)
ce spune consilierul său juridic despre modul de derulare al ancheteicare este punctul de vedere al inspectorului şef, col. Costică Holcă
Ruşii lipoveni – istorie pe ritm de kalinka
Sarmale cu dovleac
Horoscop
Mail-ul buclucaş
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă