Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13728
De la 07 Ianuarie 2003
95328259

În plină criză economică sindicatele mai leagă o piatră de moară economiei

  • majorarea salariului minim la 750 ler
  • 20 August 2010, 23:00
Reprezentantii sindicatelor au declarat, la finalul negocierilor cu Guvernul asupra Legii salarizarii, ca salariul minim ar trebui sa creasca la 860 lei. "Suntem constienti ca aceasta crestere nu e posibila, asadar am cerut sa se gandeasca la cuantumul de 750 lei". Guvernul a propus cuantumul de 640 lei, au mai spus sindicalistii.
Salariul minim este, in prezent de 600 lei in mediul privat si 700 lei in sectorul bugetar.
Noua varianta a Legii salarizarii urmeaza sa fie discutata luni in cadrul coalitiei de Guvernare. Pentru 2011 vor putea creste salariile numai unei parti dintre bugetarii carora le-au fost reduse initial cu 25%, mai exact, "se vor putea face cateva corectii pentru cei care se vor afla foarte jos pe grila de salarizare".
Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical a declarat ca Legea salarizarii unitare "va deveni istorie, in cursul lunii septembrie va fi inlocuita cu o alta" si ca "salariie de referinta pentru 2011 vor fi actualele salarii diminuate". Acesta a mai spus ca "posibilele cresteri de salarii de anul viitor reprezinta cateva corectii pentru cei care se vor afla foarte jos pe grila de salarizare".
Sindicalistii sustin ca luni dupa amiaza le vor fi prezentate noile prevederi elaborate de Guvern pentru Legea salarizarii. Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa a declarat ca "se propune o noua lege de salarizare cadru, prin care se doreste inclusiv o variatie a nivelului de salarizare in functie de nivelul procentului din PIB alocat fondului de salarii".
Acesta sustine ca ar fi nevoie de crestere substantiala a salariului minim pe economie pana la 860 de lei, dar suntem constienti ca nu se poate. Asadar am cerut sa se gandeasca la un salariu de 750 lei.
"Orice soc in mediul privat, in acest moment, va avea efect imediat. Orice crestere nejustificata a salariilor va insemna fie cresterea preturilor, fie cresterea somajului", a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Cristian Pirvan, director executiv al Asociatiei Oamenilor de Aafaceri. Sindicatele, patronatele si Guvernul negociaza vineri, 20 august, cuantumul salariului minim pe economie.
Ministrul Muncii Mihai Seitan a declarat joi la Targoviste ca salariul minim pe economie va fi unul unic, în cuantum cuprins între 600 şi 700 de lei.
Cresterea ar fi nejustificata fiindca productivitatea muncii este foarte scazuta, a explicat Pirvan, ca reprezentant al companiilor private. Mai concret, asa cum arata datele publicate chiar ieri, 19 august de catre Eurostat, Romania este pe penultimul loc la productivitatea muncii pe angajat. Raportat la media Uniunii Europene, productivitatea unui angajat, in Romania, este de sub 50%, singura tara cu rezultate mai slabe fiind Bulgaria, care se afla cu 37,2% sub media UE.
"Subiectul principal de discutie, in acest moment, ar trebui sa fie cum producem mai mult si mai ieftin, si nu ce si cat mai dam oamenilor", a spus Pirvan.
''În ceea ce priveşte salariul minim pe economie, suntem în negocieri şi cu sindicatele şi cu patronatele ca să unificăm aşa numitele salarii minime pe economie între sistemul bugetar, care de fapt nu are un salariu minim brut, acela e unic pe economie, 600 de lei acum şi are prima treaptă de salarizare 700, vom face o singură valoare şi o să încercăm să o ducem la peste 600 de lei. Nu vă pot spune acum cifra la care o să ne angajăm'', a declarat Şeitan joi, 19 august, citat de Agerpres.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, sâmbătă 22 august şi duminică 23 august
August 23, sărbătoarea noastră dragă
sau cum s-au agitat steagurile în fundul lui Feodorov
Bancul zilei: Alcoolul şi soacra
Basarabia, osul care i-a ramas in gat Rusiei in relatia cu Romania
Cazul Grecu „ar putea acoperi un agent rus infiltrat în cadrul serviciilor de informaţii române”
Zece senatori PDL, aşteptaţi să demisioneze
Refuză să retragă moneda cu patriarhul Miron Cristea
Niolas, ţiganul de la Elysee
Organismului nostru îi place sexul
Gherla, celula 56, un „bandit” mai puţin!!!
Parcare subterană în centrul Botoşanilor în circa doi ani
cu bani de la Elena Udrea
Ţurcanu se răscoală împotriva birului impus de Crin Antonescu
Ţurcanu nu mai vrea prostituţie politică în PNL
Luni se întrerupe apa la robinete
La Protecţia Copilului se moşeşte funcţia de director economic
CAS Botoşani stă bine la colectările de fonduri
Botoşănenii caută nod în papură operatorilor de telefonie mobilă
doar pentru a-şi rezilia contractele în favoarea altor operatori
Inspectorii sanitari ţin la secret o unitate alimentară închisă
Inspectorii sanitari ţin la secret o unitate alimentară închisă
S-au înghesuit să-i vadă Udrea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă