Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
43157
De la 07 Ianuarie 2003
93995171

În privinţa bolnavilor cronici Ministerul Sănătăţii vrea să pară milos

  • 6 October 2010, 23:00
Ministerul Sănătăţii face un pas înapoi după ce a sădit temere şi panică în rândul bolnavilor cu afecţiuni cronice. De la începutul lunii în curs bolnavii cu venituri reduse şi-au luat adio de la tratamentele pe care le urmau pentru bolile lor cronice, tratamente care nu mai aerau pe măsura portofelelor lor.
Ecoul acestei măsuri, atitudinea luată de asociaţiile pacienţilor, i-au determinat pe guvernanţi să se trezească la realitate şi să revină asupra măsurii luate. Ieri, Ministerul Sănătăţii a anunţat că se vor acorda în continuare medicamente gratuite pentru bolnavii din programele naţionale de sănătate.
„Bolnavii de diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, cei cu afecţiuni oncologice, hemofilie, sau cei care au suferit un transplant etc. şi care se află incluşi în programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii vor beneficia, în continuare, de medicamente în mod gratuit”, se arată în comunicatul transmis de minister. Ministrul Cseke Attila a aprobat ieri proiectul de
„Ordin privind stabilirea preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul Programelor naţionale de sănătate nominalizate prin Hotărârea de Guvern nr. 261/2010 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anul 2010”. Acesta va abroga Ordinul ministrului Sănătăţii 426/2009 care stabileşte că preţul de decontare al medicamentelor este cel din Catalogul Naţional al Medicamentelor de uz uman –Canamed. Intrarea acestuia în vigoare va fi însă întârziată pentru că proiectul de act normativ este supus dezbaterii publice.
Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sănătăţii a modificat metodologia de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât să poată susţine decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi, şi aceştia să nu fie afectaţi. Astfel, în noul mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii). Proiectul de Ordin prevede ca noul preţ de decontare să nu depăşească preţul din Catalogul Naţional al Medicamentelor de uz uman – Canamed minus 12%.
„Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o reducere de aproximativ 24%, ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să plătească contribuţie pentru achiziţionarea tratamentului necesar”, se mai arată în comunicat. În Lista C2 sunt incluse peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, joi, 7 octombrie
Bancul tilei: Reportaj sexual
Sex cu duşmanul. Cu dezlegare de la rabin
Afară, poliţistul nu riscă să-sş piardă slujba şi respectul societăţii
La noi are venitul mai mic decat o amenda. Si ce respect pierde el?
De ce noua lege a pensiilor va produce efecte reale doar peste 20 de ani
Antonescu, în topul parlamentarilor cu cele mai multe absenţe
IPP e un simplu agent de propagandă al lui Traian Băsescu
România va avea in 2010 cea mai severă contracţie economica din Europa emergentă
Ameninţarea la adresa Europei este reală
"Investigaţie majoră" a OLAF la proiectele cu finanţare SAPARD
peste 60 de cazuri deja anchetate; controalele se extind.se soliciăa recuperarea integrală a fondurilor acordate
Autonomia Găgăuziei utilizată de Rusia ca element tactic pentru federalizarea Basarabiei
Un sfârşit tragic şi nemeritat
Comunicat de presă E. ON Gaz Distribuţie
Profitorii
Proiectul „Sistemul eficient de gestionare a deşeurilor din zona Flămânzi” va fi lansat oficial
Trotuarele din strada Bucovina distruse din nou
Mii de locuri de parcare pentru botoşăneni
O jumătate de tonă de electronice stricate
Cei din Sănătate au din nou chef de proteste
Sindicatul din învăţământ vrea ca şi părinţii să se alăture protestelor
Malpraxisul luat ceva mai în serios printr-o nouă lege
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă