Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26077
De la 07 Ianuarie 2003
122911726
În şapte oraşe din Transilvania

Wass Albert, medaliat al Crucii de Fier, omagiat, pe bani publici

  • 13 October 2008, 23:00
Asociatia Tineretului Maghiar din Ardeal incepe azi, in sapte orase transilvanene, manifestarile dedicate criminalului de razboi Wass Albert. In orasele Oradea, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Gheorghieni, Miercurea-Ciuc, Targu-Secuiesc si Sfantul Gheorghe, vor avea loc manifestari omagiale, in perioada 13-20 octombrie, manifestari care nu numai ca nu au fost condamnate de autoritatile locale, dar au si fost finantate din bugetul Primariei Covasna. Programate initial pentru 13-20 octombrie, zilele „Wass Albert“ au fost imediat devansate, dupa ce Parchetul General a fost sesizat de faptul ca in orase transilvanene este omagiat un criminal de razboi.
Conform legilor si instantelor din Romania, Wass Albert (foto) este criminal de razboi. A fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din 1946, sentinta fiind confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in 20 mai 2008. Dupa un proces care a durat un an si la care a participat si fiul lui Wass Albert, Wass Andreas, s-a decis ca sentinta Tribunalului Poporului este legala si ca Wass Albert este autorul atrocitatile din septembrie 1940.
Victimele lui Wass
Wass Albert a fost gasit vinovat de instigare la uciderea unor romani si a unor evrei din satele Sucutard si Muresenii de Campie, in septembrie 1940, dupa ocuparea Ardealului de armata horthysta. In sentinta Curtii Supreme, se arata ca Wass a ordonat executia primarului roman din Sucutard, Petru Marginean, si a consatenilor acestuia, Iosif Moldovan, Estera si Rozalia Mihaly, Ioan Cot. Tot Wass Albert a ordonat asasinarea preotului greco-catolic Andrei Bujor din Muresenii de Campie. Pe langa acestia, alti 11 oameni au fost executati la casa parohiala, din Muresenii de Campie. Printre victime, o femeie insarcinata in luna a noua, sotia si fiicele preotului.
Atrocitatile au fost comise intre 20 si 25 septembrie 1940. Colonelul (r) Vasile T. Suciu, presedinte al filialei Mures a Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor”, sustine ca Wass nu este strain nici de masacrul de la Sarmas din 1944, in care au fost ucisi 126 de evrei si romani. „Investigatiile organizatiilor evreiesti au ajuns foarte aproape de dovada atrocitatilor lui Wass. Aceasta l-a si determinat pe contele ungur sa se sinucida, in 17 februarie 1998”, sustine col. Vasile Suciu. O dovada ar fi si faptul ca „pentru meritele si efortul sau depus in serviciul armatei germane”, Wass Albert a primit Crucea de Fier, clasa a II-a.
“Ne faceţi publicitate!”
Nemes Elod, liderul Asociatiei Tineretului Maghiar din Ardeal, sustine ca festivitatile dedicate lui Wass Albert se vor limita la aspecte care tin de opera literara a criminalului de razboi. „Este vorba despre serate literare, la care vor participa si reprezentantii unui cerc literar din Ungaria. O sa citim din opera lui Wass si o sa ascultam muzica. Va veni o formatie din Ungaria, Ismeros Arcuk. Asteptam 1.000 de participanti la fiecare dintre serile dedicate lui Wass, in fiecare din orasele care s-au inscris in turneu”, a precizat Nemes Elod. Ce nu a spus acesta este faptul ca formatia Ismeros Arcuk canta pe versurile lui Wass si ca unul din cantecele de top ale formatiei este compus pe versurile poeziei „Dati-ne muntii inapoi”, care are profund caracter iredentist.
«Vandor szekely – Secuiul ratacitor»
„Nu ne-am suparat pentru comentariile din presa despre manifestarile pe care le organizam pentru Wass Albert. Din punctul nostru de vedere, ne faceti reclama. Nu sunt primele manifestari pentru Wass, si nu vor fi nici ultimele. Sunt sustinute de primarie, am primit bani de la Primaria Covasna, asa ca este legal! Pe noi, tineretul maghiar, Wass Albert ne reprezinta, este considerat patronul spiritual al Asociatiei Tinerilor Maghiari din Ardeal!”, a comentat Nemes Elod. Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal sustine public ca Wass Albert nu a fost criminal de razboi.
Mai mult, asociatia sustine ca a initiat demersuri pentru reabilitarea acestuia, sustinute ferm de Ungaria, desi legal, in urma deciziei Curtii Supreme de Justitie, nu mai exista nici o cale de atac, nici o forma legala prin care dosarul care l-a plasat pe Wass in categoria criminalilor de razboi sa mai poata fi pusa in discutie. Nemes Elod afirma ca nu exista nici un bust al lui Wass, si nu pomeneste nici un cuvant despre bustul criminalului de razboi din Odorheiul Secuiesc, pe soclul caruia numele nu este trecut, ci doar sintagma „Vandor szekely – Secuiul ratacitor”
. In favoarea actiunilor omagiale, mascate in serate de poezie si literatura, Nemes Elod aduce argumentul ca operele lui Wass Albert au fost si sunt publicate in Romania de editura Mentor, editura coordoanta de Marko Bela. „Merita citite cartile lui Wass”, zice Elod, fara sa amiteasca ca despre romani se vorbeste cu termenii „viermi” si „animale tiganesti”, acestea fiind cele mai blande epitete din proza lui Wass Albert. „In Ungaria si in randul maghiarilor din Transilvania, Wass Albert este considerat un mare scriitor. Cartile nu-i sunt interzise, iar de cand presa romana intretine acest atac, sunt vandute de zece ori mai bine decat pana acum”, afirma Elod, liderul Asociatiei Tinerilor Maghiari din Ardeal.
Antiromanism pe banii Consiliului Judeţean Covasna
Nemes Elod, liderul Asociatiei Tinerilor Maghiari din Ardeal, sustine ca activitatea sa in fruntea asociatiei este doar un hobby. Intrebat daca este angajat al Consiliului Judetean Covasna, Elod a confirmat: „Da, sunt angajat din martie 2007 la Consiliul Local Covasna. Am fost consilier al presedintelului Consiliului Local, iar din iunie 2008 ma ocup de o serie de proiecte ale Consiliului. De fapt, am finalizat unul singur; site-ul www.covasna.net. Sunt platit din bugetul local, dar salariul meu este confidential”, a spus Elod. Site-ul www.covasna.net este, de fapt, un forum cu opinii nationaliste ale maghiarilor din Romania, plin de fotografii ale adunarilor maghiarilor, plin de steaguri unguresti, cu link-uri catre site-uri unguresti, mascat in spatele unei asa-zise actiuni de promovare a turismului local. Site-ul este intretinut din bani ai administratiei locale Covasna. Silvana Patrascanu, Gardianul
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Basarabia la mezat
Asistenţii medicali comunitari sunt pasaţi cu leafa la primării
Extinderea sistemul de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Botoşani
în urma lucrărilor de extindere, blocurile ANL Bucovina vor fi alimentate cu gaz
Comentariul comentariilor (CCXIV)
(Ioan Rotundu)
Monstruoasa coaliţie ne împinge către PSD
Ioan Rotundu
Horoscop
Secretul preotului
Doar pentru cei bolnavi după sex
Fixul lui Năstase
Votul uninominal e pentru tine!
Şedinţă organizată de viceprimarul de Dângeni în biserică
La Hudeşti, constructorii cam bat pasul pe loc
Teledon – o gogoaşă răsuflată pentru sinistraţii botoşăneni
Preludiu electoral
Buletinele se schimbă greu sau deloc
Prigoana ciupercarilor
Sala Cinematografului „Unirea” închiriată moca
Criza medicamentelor ia proporţie
Începe vaccinarea contra gripei
Asistenţa socială lăsată pe mâna nepricepuţilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog