Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2377
De la 07 Ianuarie 2003
122888026

În timpuri de criză, românii din diaspora primesc mâncare de acasî

  • 13 March 2011, 23:00
Criza a saracit romanii din Spania si Italia, iar ajutorul le vine de acasa prin pachete de curierat: de la haine si mancare, pana la bani si obiecte de uz casnic, cei plecati de acasa se bazeaza acum pe ajutorul rudelor din Romania, transmite Romanian Global News, care citeaza Gazeta Romaneasca.
Recesiunea economica a adus schimbari importante in activitatea firmelor de curierat extern, dar si a romanilor care au hotarat sa isi continue viata peste granita si s-au angajat in tari ca Italia sau Spania. Daca pana anul trecut activitatea firmelor de curierat extern se limita la aducerea de colete din afara granitelor spre Romania, acum lucrurile s-au schimbat. De cand cu scaderea salariilor din strainatate, romanii din Italia si Spania au ajuns sa apeleze la ajutor din tara.
In prezent, numarul de colete ce vin din tari ca Anglia, Franta, Italia si Spania a scazut cu pana la 70 la suta. „Am fost surprinsi de schimbarea lucrurilor. Cererea si oferta s-a schimbat cu totul. Avem mai multe curse din Romania spre exterior ca niciodata. In plus, a trebuit sa suplimentam si cursele destinate doar transporturilor.
Nu ne-am permis sa crestem preturile, chiar daca de multe ori autocarele se intorc goale”, a spus pentru Adevarul, Aurel Tolorschi, directorul unei firme de curierat extern din Timisoara. Firmele de acest tip traiesc si din comisioanele incasate pentru transferul de bani. „Cum viata a devenit mai grea, trebuie sa o ajut pe fiica mea sa supravietuiasca. Nu ii ajung banii castigati in Spania”, s-a plans Dana Mihalache, una dintre clientele firmei.
Dorel Petnehazi are o fiica plecata in Spania. Initial, fata lui s-a dus departe de casa pentru studii, dar a ales sa ramana acolo si sa munceasca. Nu castiga prea mult si tot familia e cea care o ajuta. "A fost greu cand m-am despartit de fiica mea. Ea a ales sa faca studiile in strainatate pentru ca universitatea i-a facut o oferta buna. A ramas placut impresionata de viata in Roma, s-a indragostit de un coleg si a decis sa mai ramana acolo. Nu era hotarata sa se stabileasca, dar ne-a spus ca merita sa acorde o sansa vietii de acolo decat sa regrete", a spus Dorel Petnehazi. Fiica lui s-a angajat la un magazin alimentar, dar salariul nu a fost niciodata prea mare, astfel ca parintii au fost nevoiti sa o ajute in continuare.
"Nu i-am trimis niciodata bani pentru ca nu ne permitem luxul asta, dar odata pe luna ii trimitem ceva mancare gatita si conserve. La noi mancarea e mai ieftina si mai buna. I-am trimis si hainele de acasa ca sa nu cheltuie prea multi bani pe haine noi in Italia", a mai spus tatal. Transferurile curente din strainatate catre Romania, cu exceptia celor ale administratiei publice - majoritatea efectuate de romanii care muncesc peste hotare - au fost anul trecut de 3,8 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Valoarea sumelor transferate este cu aproape 13% mai mica fata de 2009, respectiv 43% fata de 2008, si a atins cel mai scazut nivel al ultimilor cinci ani. Principala cauza a scaderii dramatice a sumelor trimise in tara este rata somajului care a atins cote-record in state cu largi comunitati de romani, cum sunt Spania si Italia.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Tratament… medical
Caricatura zilei
Cutremurul din Japonia ar fi deplasat cu 2,4 metri principala insulă din arhipelagul nipon
O persoană care încerca să fotografieze valurile a murit în SUA
Nu putem fi toţi preşedinţi în PSD
Cine mişcă în front sa ne lase!
Încălcarea semnăturii: Crin Antonescu, “Felix” şi Declaraţia de la Praga
Peretele reactorului de la Cernavodă rezistă la un impact cu un Boeing 747
Visul american pentru Republica Moldova
Arhitectul român care a proiectat un turn de 248 m la Tokyo
Guvernul japonez: Cutremurul va avea un impact economic major
Guvernul japonez: Cutremurul va avea un impact economic major
Dihonia răvăşeşte din nou clasa politică
Ioan Rotundu
Elevi botoşăneni premianţi la un concurs internaţional de robotică
Botosaniul se implică din nou în campania „Earth Hour”
Lucian Aroşoaie, dărăbănean de frunte în viziunea liberală
Marcu trage cu arcu’ în… ministrul Finanţelor
„SOS, salvaţi Maternitatea Botoşani”
Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi
Noi piedici privind acordarea de ajutoare sociale
Şomerii sunt chemaţi din nou la întâlnirea cu angajatorii
SomaţI să-şi ia acasă cărţile de muncă
Laudele obligă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog