Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2409
De la 07 Ianuarie 2003
95192576
În zona Frumuşica / Flămânzi

Sindromul retribuţiei „moca” a intrat în agonie

  • 7 February 2011, 23:00
Astăzi, când politic vorbind, mai toată lumea înjură guvernul pentru măsurile draconice luate în vara anului trecut, măsuri fără de care România nu se ştie cum ar fi ieşit din criză, puţini sunt cei care realizează că factorul principal care a generat această situaţie a fost reprezentat de cheltuirea fără discernământ a banilor de la bugetul naţional, deseori prin măsuri populiste, aplaudate pe moment dar care, în timp, prin efectul de bumerang creat, s-au dovedit catastrofale. Începând de la programul „laptele şi cornul” pus în practică de fostul guvern al premierului „Bombonel”, lucrurile au mers, financiar vorbind, din ce în ce mai prost.
După ce s-au cheltuit sume enorme pentru ca elevii, în pauze, să hrănească maidanezii aciuaţi pe lângă şcoli cu calupurile de brânză topită primite de la stat şi să se bată pe culoare cu cornurile împachetate în pungi de plastic, o nouă năzdrăvănie a făcut pui în minţile guvernanţilor: programul 200 de euro pentru un calculator. Şi iarăşi s-au cheltuit miliarde pentru ca toţi codaşii şi analfabeţii din zonele rurale să se poată iniţia acasă în jocuri cu lupte, în site-uri de strategie sau să vizioneze filme porno dezgustătoare. Nimeni nu s-a gândit să impună un barem, să ofere facilitatea de a cumpăra computere personale doar elevilor cu adevărat merituoşi, cu rezultate deosebite la învăţătură şi cu participări la olimpiade şcolare, proveniţi, cu precădere, din familii paupere.
Directorii de şcoli au oferit cu dărnicie calculatoarele în cauză cui a vrut şi cui n-a vrut, creând apoi oportunitatea comercializării acestora pe sume de nimic, cheltuite de cele mai multe ori în discoteci şi baruri fiţoase. Iniţierea altui program, bani de liceu, s-a dovedit în timp un veritabil dezastru naţional.
Practic, pentru performanţa de a urma un liceu agricol sau o şcoală de meserii, au ajuns să fie recompensaţi cu 1,8 milioane lei vechi pe lună (!) elevii care astăzi umplu barurile şi care, aşa cum atenţionau recent directorii de şcoli, deseori vin beţi la ore, existând chiar suspiciunea că ar consuma şi alte substanţe, chiar mai periculoase ca etnobotanicele prezente la tot pasul. Cheltuiala care a pus capac însă guvernărilor social-democrate şi liberale a fost reprezentată de acordarea ajutorului social, prin care s-a încurajat nemunca, lenea, trândăvia.
Şi iarăşi s-au cheltuit sume colosale pentru ca sute de persoane, în fiecare localitate, să beneficieze de aceste drepturi acordate „moca”, doar pentru că erau rude cu primarul sau pentru că răspundeau apelului acestuia când avea nevoie de diverse lucrări în bătătură. Stând de vorbă pe această temă, cu Dumitru Baciu, viceprimarul comunei Frumuşica, acesta mi-a spus următoarea povestioară, cu tâlc.
Băiatul unui om aranjat financiar, când avea nevoie de bani de buzunar, îi cerea tatălui său: tată, dă-mi şi mie o sută de lei. Iar părintele îi răspundea invariabil: du-te şi ia din dulap. Azi aşa, mâine aşa, teancul se tot micşora, în funcţie de cheltuielile fiului. Într-o zi, când tatăl, şi-a trimis fiul la locul ştiut, după obişnuita sută de lei, băiatul a replicat uimit: tată, dar nu mai sunt bani. Replica părintelui a venit pe loc: de luat ai tot luat, dar ai pus ceva în loc? Cam aşa s-a întâmplat cu marele buget naţional.
Toată lumea s-a folosit de bani de la buget, mai ales în prejma alegerilor, iar sacul, în timp s-a golit. Din această cauză s-a ajuns la împrumuturile de la FMI şi de la Uniunea Europeană. Ce-i drept, în ultimul timp, au apărut primari ceva mei grijulii cu bugetul local. Mulţi dintre ei, şi mă refer aici la edilii localităţilor Flămânzi, Frumuşica, Lunca, Coşula, Băluşeni, au luat la „puricat” listele asistaţilor social şi au „tăiat” de pe ele pe capete, lăsându-i să beneficieze de sumele primite de la stat doar pe cei necăjiţi cu adevărat, bolnavi, sau cu mulţi copii în întreţinere. M-a bucurat într-un fel faptul că astăzi, în comuna Frumuşica, doar 13 persoane mai primesc ajutor social.
„În 2008, când am ajuns eu la primărie, primeau ajutor social circa 220 de localnici. În prezent, mai sunt doar 13 beneficiari şi dacă mă uit bine, şi de pe lista asta e posibil să mai dispară câteva nume. O groază de bani de la buget se duceau ca să se încurajeze nemunca. Acasă, dacă chemai unul dintre aceşti „năpăstuiţi”, să te ajute, contra cost, la treabă, te înjura şi te trata cu dispreţ, pentru că el lua banii degeaba”, ne-a spus viceprimarul Baciu, confirmând, ca şi Constantin Pitorac, primarul oraşului Flămânzi, că în zonă s-a creat de ani de zile un adevărat sindrom al lenei şi puturoşeniei: sindromul retribuţiei „moca”. Sindrom care, datorită măsurilor luate de actualii reprezentanţi ai administraţiilor locale, tinde să intre, încet dar sigur, în agonie.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


8 februarie 1907, scânteia…
Bancul zilei: Dialog între cowboy
Asociere, pentru aducţiunea de gaz
Pompierii botoşăneni au avut, în luna ianuarie, aproape 250 de intervenţii
Animale salvate de pompieri din apă
Caricatura zilei: Unde-s trei puterea creşte!
S-a lungit termenul de aşteptare pe lista tratamentelor
Noutăţi despre gradaţia de merit
Desfiinţarea spitalelor aduce şi reduceri de paturi
Noi locuri de muncă oferite de AHOFM
„Drumul Căruţelor” inclus pe lista obiectivelor de reparaţii capitale
cu finanţare de la Bugetul de Stat pentru anul 2011
Senatorul Gheorhe Marcu a fost ales chestor al Senatului României
Horoscop
Se închide patinoarul
Mihai Aroşoaie, norocosul din stânga preşedintelui CJ Mihai Ţâbuleac?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă