Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15726
De la 07 Ianuarie 2003
122875793
Înainte de întâlnirea de la Kiev,

Băsescu şi Iuscenko interpelaţi de românii din Ucraina

  • 11 February 2009, 23:00
Inainte de vizita Presedintelui Basescu la Kiev, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintilor Traian Basescu si Victor Iuscenko, Uniunea Interregionala "Comunitatea Romaneasca din Ucraina", organizatie umbrela ce reuneste cele mai importante 18 organizatii romanesti din Ucraina, le cere celor doi presedinti stoparea politicii de deznaţionalizare şi de asimilare a etnicilor români prin şcoală, promovată de Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina precum si deschiderea Centrului Cultural din Cernauti, retrocedarea imobilelor apartinand comunitatii romanesti si deschiderea unei Universitati Multiculturale si rezolvarea problemelor vizelor, transmite Romanian Global News.
„Excelenţele voastre,
Am aflat cu satisfacţie şi speranţe de întâlnirea ce urmează să aibă loc la cel mai înalt nivel în ultima decadă a acestei luni.
Ne bucură relaţiile amiabile se s-au stabilit între domniile voastre.
În acelaşi timp, ne exprimăm speranţa ca prietenia şi colaborarea frăţească dintre doi preşedinţi ce doresc să respecte nu numai valorile naţionale ale popoarelor pe care le reprezintă dar şi cele mai importante valori europene, democratice, să fie benefice pentru ambele ţări - Ucraina şi România, precum şi pentru ambele popoare - ucrainean şi român.
În virtutea acestor speranţe, daţi-ne voie, în numele Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina" din care fac parte 18 organizaţii culturale naţionale ale etnicilor români din întreaga republică, în calitatea noastră de etnici români şi cetăţeni loiali ai statului ucrainean, să salutăm noua rundă a tratativelor bilaterale ocazionate de vizita oficială de răspuns a preşedintelui patriei noastre istorice, Traian Băsescu în Ucraina şi să Vă rugăm să abordaţi în cadrul convorbirilor dintre domniile voastre şi principalele probleme cu care se confruntă comunitatea românească din tânărul stat ucrainean.
Despre doleanţele comunităţii ucrainene din România sperăm că preşedintele Ucrainei, Viktor Andreevici Iuşcenco a luat cunoştinţă anul trecut în timpul vizitei sale oficiale întreprinse în România, întâlnire urmărită de noi cu deosebit interes. Ne-am bucurat atunci sincer pentru etnicii ucraineni din România, care au avut posibilitatea să se întâlnească cu preşedintele Patriei lor istorice şi să asiste la deschiderea centrului cultural, pus la dispoziţia lor de autorităţille statului român chiar în centrul Bucureştiului, pe Calea Victoriei.
Am fi şi noi, deosebit de fericiţi, cum au fost la timpul lor fericiţi etnicii ucraineni din România, dacă în timpul vizitei în Ucraina, organele puterii centrale şi locale ar oferi Excelenţei Sale, domnului Traian Băsescu, posibilitatea de a taia, la rându-i, panglica tricoloră de inaugurare a Centrului Cultural Român din Cernăuţi. Şi nu importă cum se va numi această instituţie, principalul este ca ea să fie deschisă, or, noi o solicităm de mai bine de 15 ani. E de dorit, de asemenea, ca acest centru să fie inaugurat în localul ales de comunitatea noastră, blocul № 25 „a" de pe strada Şevcenko, locaţie cu care ştim că este de acord şi partea română.
În încheiere, am vrea ca în cadrul întâlnirii excelenţelor Voastre, să fie căutate şi găsite soluţiile necesare pentru a pune capăt politicii de deznaţionalizare şi de asimilare a etnicilor români prin şcoală, promovată de Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina, de a stopa procesul de transformare a şcolilor noastre naţionale în şcoli mixte. Suntem convinşi că în urma acestei înalte întâlniri, în sfârşit, va fi găsit şi mecanismul de punere în practică a ideei infiinţării la Cernăuţi a unei Universităţi multiculturale în cadrul căreea să fie pregătite la cel mai înalt nivel de instrure cadrele didactice nespus de necesare atât ucrainenilor din România, cât şi românilor autohtoni din Ucraina.
Important după părerea noastră este ca să se convină şi asupra necesităţii schimbării legislaţiei electorale ucrainene, astfel ca minorităţile naţionale din Ucraina, inclusiv cea românească, să aibă posibilitatea, la fel ca şi în România, de a-şi alege direct reprezentanţii lor în Parlamentul Ţării. Mai credem că abordarea şi soluţionarea pozitivă a problemei privind anularea plăţii pentru obţinerea vizelor de întrare în România pentru etnicii români din Ucraina va fi şi ea salutată de întrega noastră comunitate. Sperăm că va fi abordată şi, în sfârşit, soluţionată deasemenea şi problema privind retrocedarea imobilelor cu destinaţie culturală şi religioasă care aparţin minorităţilor naţionale.
Spunând aceasta avem în vedere retrocedarea către comunitatea românească din Cernăuţi a Palatului Cultural al Românilor, a Casei Naţionale a Românilor şi a Internatului gimnaziştilor români, proprietăţi ale Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, doleanţă cu care autorităţile ucrainene, inclusiv, domnul preşedinte V. A. Iuşcenko este la curent. Or, noi le-am înaintat la toate nivelurile începând chiar de la Primul Congres al Românilor din regiunea Cernăuţi ce şi-a desfăşurat lucrările în ziua de 7 iunie 1992.
Cu cele mai alese sentimente de consideraţie şi de speranţă care să nu fie dezminţită de deciziile adoptate în cadrul viitoarei întâlniri. Contăm pe bunăvoinţa Excelenţelor Voastre."
Scrisoarea este semnata de Dr. Ion POPESCU, Preşedinte al Consiliului Naţional al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina", deputat al poporului din Ucraina, membru al AP a Consiliului Europei, Vasile TĂRÂŢEANU, Preşedinte al Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina", deputat în Consiliul regional Cernăuţi, Aurica BOJESCU, Secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina", deputat în Consiliul regional Cernăuţi.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Moldova şi criza economică mondială
Cu cipul la Tribunal
Mc’Donald în luptă cu micul românesc
Costul oficial al procesului de la Haga
Ţigări în valoare de 15.000 lei confiscate la Ştefăneşti
Comentariul comentariilor XXIX
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Preşedintele şi lunetistul
Măsuri anticriză... marca Ţâbuleac
Dacă plătiţi bine, vă poate aduce licenţa şi acasă!
Trimiteţi moartea în vacanţă!
Primarii au fost instruiţi pentru situaţii de urgenţă
Afrăsinei a devenit, oficial, colegă cu prefectul Roman
Şeful Şerbănoiu a bătut palma cu liderii de sindicat din poliţie
nota de plată o vom achita noi: contribuind la îndeplinirea planului de amenzi
Câmpanu discută despre coerenţa politicienilor
Ţurcanu vrea subvenţii mai mari de la UE
Hoţia de la Bonintex se putea solda cu consecinţe mult mai grave
Friptură gasconă
Ore de gardă mai puţine, leafa aceeaşi
Elevă în comă alcoolică, la numai 16 ani
Terapie ecologistă pentru bolnavii psihici
Guvernanţii i-au mai tras odată pe sfoară pe profesori
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog