Sărbătoarea de Înălţarea Domnului este preţuită cum se cuvine în zona Ungureni, poate mai mult ca oriunde. Nu este casă unde pe masa cu bucate tradiţionale să lipsească din coş ouăle închistrite. Cum altfel, dacă în zonă există un o mână de femei inimoase care dezleagă tradiţiile de sute ani pentru a le transmite copiilor şi strămoşilor neştirbite.
Nicoleta Cojocariu (foto), o tânără de 15 din satul Mihai Viteazu a deprins tainele etnografiei de la bunica sa. Este fascinată de costumul popular, dar şi de taina închistririi ouălor. De Bunica mea ne-a ajutat să regăsim această ramura a tradiţii. Ouăle din zona noastră sunt diferite de alte zone a spus tânăra.
A completat-o profesoara Maria Zoiţanu, cea care şi-a dedicat întreaga viaţă păstrării tradiţiei strămoşeşti. Modelele cu care se închistrează ouăle sunt modele vechi de sute de ani şi prezintă lumea înconjurătoare a gospodinei: primăvara este Paştele, lumea vegetală, frunze, flori, ghiocelul, dar şi uneltele agricole, grebla, furca, elemente zoomorfe, coarnele de berbec, cucul. Nici un sat din comună nu mai închistrează ouă, numai la Mihai Viteazu, avem comenzi de nu mai dovedesc femeile să facă. Noi nu le facem pentru vânzare. Sunt considerate teme arhaice a spus profesoara Maria Zoiţanu.
Pentru închistrit ouăle se foloseşte ceara şi chişiţa, un obiect rudimentar, dar care ajută femeilor cu mâini de aur, pricepute la închistrit ca nimeni altele. (Lavinia Preda)