Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12211
De la 07 Ianuarie 2003
122872278
Inaugurate cu mult tam-tam acum patru ani,

Economatele PSD-ului au trântit pensionarilor uşa în nas

  • (Ioan Rotundu)
  • 10 December 2006, 23:00
Ieri, la Bucureşti, s-a desfăşurat Congresul extraordinar al PSD. Cum era de aşteptat, toate cuvântările s-au axat pe critica adusă actualei guvernări patronată de Alianţa DA. Nu pot zice că aspectele criticate de cuvântătorii PDS-ului nu sunt pe bună dreptate, dar nici nu pot să nu observ că aceeaşi vorbitori n-au mai văzut bârna din ochii guvernării Năstase, ci numai paiul din ochiul celor ce-l înconjoară pe Tăriceanu. Ne apropiem de sărbătorile de iarnă. Un creştină, de prim rang, naşterea Domnului, cealaltă a Anului Nou, pe la noi bogată în tradiţii. Mai trebuie să observăm că Revelion 2007 va avea pentru români o semnificaţie aparte, de unicat în istoria naţiunii: cea a intrării României în marea familie a Uniunii Europene.
Dacă majoritatea dintre noi vom mai pune pe masă o bucată de cârnaţ, de caltaboş, de friptură, nişte sarmale etc., pensionarii, categoria socială cea mai oropsită, vor sărbători doar cu amintirile vieţii, cândva mai generoase. Şi iar revin la vorbitorii din Congresul extraordinar al PSD. În anul 2002, Guvernul Năstase a iniţiat şi aprobat o Hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea magazinelor alimentare de tip economat, care, prin preţurile scăzute practicate, urmau să vină în ajutorul pensionarilor. Nu era zi lăsată de la Dumnezeu, să nu vedem la ştirile posturilor naţionale de televiziune pe Năstase sau Vanghele, tăind panglici la noi şi noi magazine economat.
La Botoşani, primarul social-democrat Florin Egner a ameţit întreaga medie locală cu minunăţiile sale de magazine economat. Bucovina 2, Bucovina 3, Termica au fost fost magazinele economat pe care Egner, însoţit de consilierii municipali PSD, le-a inaugurat cu mult tam-tam, stropindu-le din belşug cu şampanie şi gustări potrivite cu preţioasa băutură. Era prin decembrie 2002, în chiar preajma sărbătorilor de iarnă. Pensionarii s-au bucurat, iar unii, prezenţi la inaugurare, chiar au sărutat mâna primarului, în semn de recunoştinţă. Prin vara anului 2003, când căldurile deveneau tot mai toride, au apărut primele reclamaţii legate de activitatea magazinelor economat. Nefiind dotate cu aparatură frigorifică, produsele alimentare se alterau pe capete. Apoi, s-a constatat ceea ce economiştii au semnalat încă dinainte ca aceste magazine să ia fiinţă: lipsa de eficienţă economică. Discret, magazinul din Bucovina 2 şi-a închis uşile. L-a urmat la scurt timp cel din Bucovina 3 şi Termica. Dacă la început, primarul Egner se fălea peste tot cu magazinele sale economat, acum evită orice discuţii pe această temă.
La Congresul PSD s-a tot pomenit de lipsa protecţiei sociale, iar PSD-ul îşi doreşte revenirea la guvernare tocmai pentru a ajuta categoriile sociale defavorizate. Minciuna stă cu regele la masă, în cazul de faţă cu PSD-ul lui Mircea Geoană, iar promisiunile lor din Congres sună cu cunoscutul vers eminescian din Împărat şi proletar: „Nu-i ordinea firească ce ei a fi susţin”
. Şi iar trebuie să ne întoarcem la Botoşani, în perioada când primarul Egner ieşea dintr-un protocol ca să intre în următorul. Numai bine ce-a inaugurat magazinele economat şi a băut şampania că, la propunerea consilierului municipal Ştefan Mihai, protocoalele s-au mutat în tramvai. Poate pentru a sărbători apropiatul faliment al Eltrans, poate pentru ineditul propunerii, primarul Egner şi consilierii municipali au pus de-o şedinţă în tramvai, în timp ce acesta circula prin oraş. Să vadă botoşănenii cum muncesc aleşii. Şi i-au văzut! I-au văzut îngurgitând salamuri de soi, brânzeturi fine şi… şampania gata frapată. În timp ce primarul Egner se ospăta în tramvai, cei de la societatea Urban Serv au amenajat, în spatele blocului său din Bucovina, prima groapă de gunoi ecologică şi subterană. S-au cheltuit aproape o sută milioane lei vechi. Şi în această groapă, în afară că s-au îngropat nişte bani publici, nu s-a mai depozitat gunoiul menajer. Când s-a amenajat groapa subterană, nu s-au gândit proiectanţii şi la un mijloc mecanic de a se scoate gunoiul colectat pentru a fi transportat la groapa oraşului.
Congresul PSD a trecut. Pentru pensionari sărbătorile de iarnă abia vin. E firesc să se întrebe: după economate, ce protecţie socială va urma? Doar promisiunile PSD-ului că dacă va reveni la putere, va pune în prim plan protecţia socială. Şi iar avem parte de minciuni politice, pentru că intraţi în UE, protecţia socială nu va mai fi cea de până acum. Altele vor fi regulile ei, după 1 ianuarie 2007, iar guvernul, indiferent de culoarea politică, va trebui să respecte Normele europene şi nu promisiunile electorale făcute. În ce-i priveşte pe pensionari, dacă mai au curent şi televizor, vor privi la Crăciunul îmbuibaţilor şi Revelionul lui Vanghele. Masa celor bogaţi n-are culoare politică!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Adriana Trandafir se întoarce
Teatrul trage cu ochiul la studente
Noul Cod Rutier, menit să civilizeze şoferii din trafic
Restricţii pentru elevii şcolilor de şoferi
Ciuştea susţine că din Euroregiune va curge lapte şi miere
Consilierul Costic vrea mansardarea blocurilor din Botoşani
PNG îi ameninţă pe Ecologişti
O nouă dovadă de făţărnicie a parlamentarilor botoşăneni
Democraţii spun DA colaborării cu PLD
IŞJ vrea un recensământ al părinţilor plecaţi la muncă în străinătate
Modernizarea spitalului din Flămânzi este aproape de final
Încă un pas pentru obţinerea sporului de informatician
Acţiune de informare pe tema Reformei Educaţiei Timpurii
Locuri de muncă puse la dispoziţia şomerilor
Servicii medicale prestate cu fonduri reduse
Românul şi FIXISMUL
Citate şi cugetări din Coreea
America lui badea Gheorghe
Tocăniţă cu ceapă şi carne de porc
Horoscop
Comentariu la comentarii (CCXXV)
(Ioan Rotundu)
Cioclul politic Băsescu are a se bucura
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog