Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
3693
De la 07 Ianuarie 2003
68884458

Incep sa se vada efectele supra-accizei la combustibil

  • 2 October 2014, 23:00
vanzarile de carburanti din august au fost mai mici decat in iulie. Asta s-a mai intamplat doar in 2008, anul izbucnirii crizei In ultimii 10 ani, doar de doua ori s-a intamplat ca vanzarile de carburanti din luna august sa fie mai mici decat in iulie. "Regula" spune ca in august vanzarile sunt mai mari, aceasta fiind o luna de concedii, in care lumea se suie in masina si pleaca la mare, la munte sau in strainatate.
Spuneam ca au fost doar doi ani in care vanzarile de carburanti din august au fost mai mici decat in iulie: o data in 2008, cand izbucnise criza, si in acest an-2014. Potrivit unui comunicat al Statisticii, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut pe serie bruta cu 1,6% fata de iulie, iar pe serie ajustata cu 2.2%.
Ianuarie si februarie sunt lunie cu vanzarile cele mai slabe. La fel de normal, lumea nu mai are banii de concediu, vremea nu e nici ea propice calatoriilor, iar vanzarile de carburanti sunt sustinute de transportatorii de marfa si de cei de persoane.
In martie 2014, volumul vanzarilor a crescut foarte mult. Motivul? Se anuntase introducerea accizei si mult soferi si-au facut plinul, intentionand sa "economiseasca" in vederea apropiatei scumiri ce urma sa fie. In martie 2014, s-a vandut benzina de circa 3,3 miliarde, fata de o medie a vanzarilor pe luna martie (calculata pe ultimii 4 ani) de 2,8 miliarde.
Cauzele? In principal introducerea accizei la carburant, dar scaderea numarului de firme care se ocupa de transport de marfa si persoane (potrivit unui studiu Coface).
Ce spune comunicatul Statisticii:
In august 2014, afacerile din comertul cu amanuntul (fara sa luam in calcul comertul cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de iulie 2014 ca serie bruta cu 0,1% si a scazut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,6% .
Fata de august 2013, acelasi indicator a crescut atat ca serie bruta cu 3,7% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 5,6%.
Cumulat pe primele 8 luni, vanzarile din comertul cu amanuntul au crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 7,6%, fiecare.
In august 2014 comparativ cu iulie 2014, scaderi au inregistrat comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-1,6%) si vanzarile de produse nealimentare (-1,6%).
In august 2014 fata de august 2013 comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 4,9%.
Cum mai poate fi citit comunicatul INS:
"In perioada ianuarie-august comertul cu amanuntul (indicator reprezentativ pentru consumul privat) a fost sustinut de o serie de factori: declinul preturilor la alimente in contextul productiei agricole foarte bune, cu impact pentru cererea de astfel de bunuri; majorarea salariului mediu net real (cu aproximativ 3.9% in perioada ianuarie-iulie), pe fondul decelerarii inflatiei si a cresterii salariilor; relansarea creditarii in moneda nationala, cu impact favorabil pentru cererea de produse nealimentare.
■ Cu toate acestea, atragem atentia cu privire la faptul ca dinamica vanzarilor din comertul cu amanuntul in luna august exprima urmatoarele aspecte, unele exprimate in Raportul BT de luna trecuta:
■ Comportamentul de consum resimte climatul de recesiune (la jumatatea lunii august au fost comunicate datele prelimare cu privire la PIB-ul din trimestrul II);
■ Dinamica puternica a consumului privat din primul semestru al anului nu este sustenabila fara o relansare a fluxurilor investitionale productive;
■ Consumul privat ar putea consemna o decelerare semnificativa in a doua jumatate a anului curent;
■ Contractia comertului cu amanuntul pentru a doua luna consecutiv in august exprima premise nefavorabile pentru dinamica trimestriala a PIB-ului in T3.", se arata intr-un raport transmis joi de Banca Transilvania, semnat de economistul sef al institutiei, Andrei Radulescu.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Reacţia tatălui
Salată de varză roşie cu morcov
Guvernul Ponta sfidează din nou FMI-ul adoptând Legea insolvenţei persoanei fizice
Perchezitii DNA la Parchetul Bihor, intr-un caz de coruptie
Erste: Romania va avea anul viitor un necesar brut de finantare de circa 50 miliarde lei, in scadere
Vladimir Putin: Rusia va ramane o economie de piata deschisa
Seful Sberbank, cea mai mare banca a Rusiei, avertizeaza Moscova
asupra pericolului repetarii erorilor care au dus la destramarea URSS
Romania nu se afla printre statele care ar avea de suferit in cazul in care Rusia ar impune un embargo pe gaze
Perchezitii la rafinaria companiei rusesti Lukoil din Ploiesti
presupusa evaziune fiscala si spalare de bani de 230 milioane de euro
Botoşani: Cei din PMP se laudă că Ponta va fi bătut măr de Elena Udrea
Botosani: Peste 1000 de intervenţii SMURD în ultimele trei luni
Spectacol la „Vasilache”
A venit taur şi s-a întors bou cu ţâţe
Ioan Rotundu
Procedura de facturare a energiei termice pentru părțile comune
Mâna dreaptă a Elenei Udrea l-a criticat aspru pe Florin Țurcanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă