Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25046
De la 07 Ianuarie 2003
122885113

Începe seria scumpirilor la gaze şi energia electrică

  • până la sfârşitul anului, preţurile la gaze vor creste în două rânduri
  • 6 September 2012, 23:00
Guvernul a aprobat in luna iunie un memorandum privind calendarul de eliminare a preturilor reglementate la gazele naturale. In luna martie a fost aprobat un memorandum similar, insa pentru energia electrica.
Nici pana in prezent nu au fost publicate in mod oficial aceste memorandumuri, chiar daca sunt de mare interes pentru toti consumatorii de gaze si energie electrica. Sunt de interes pentru ca prezinta atat etapele de crestere a preturilor, cat si programul de masuri care ar trebui adoptate in vederea diminuarii impactului negativ asupra consumatorilor. HotNews ataseaza textului cele doua documente pe care autoritatile ezita sa le publice.
Precizam ca ANRE a publicat la sfarsitul lunii iunie, doar niste tabele extrase din memorandumuri, nu si masurile care ar trebui adoptate.
HotNews a solicitat atat Guvernului, cat si ANRE si Ministerului Economiei aceste documente. Raspunsul din partea ANRE a fost ca cele doua documente vor fi publicate dupa ce primeste acceptul Secretariatului General al Guvernului. "Dat fiind ca entitatile semnatare ale documentelor mentionate mai sus sunt Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Afacerilor Europene, ANRE a solicitat Secretariatului General al Guvernului acceptul in vederea publicarii, in integralitate, a textelor celor doua Memorandumuri la pagina de internet www.anre.ro. Odata primit acceptul de publicare, ANRE va afisa cele doua documente la pagina sa de internet, astfel incat sa poata fi accesibila tuturor celor interesati", se arata in raspunsul ANRE transmis HotNews in urma cu o luna.
HotNews a intrat in posesia acestor documente inainte de primi ANRE "acceptul de publicare".
Potrivit acestor documente, impactul cel mai sever asupra consumatorilor il va avea liberalizarea preturilor la gazele naturale. Conform calendarului stabilit prin memorandum, prima etapa a liberalizarii va avea loc pe 1 decembrie 2012 cand preturile la consumatorii industriali vor creste cu 5%. Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%.
Separat de aceasta liberalizare, pe 15 septembrie va avea loc o alta crestere de preturi: cu 10% pentru consumatorii industriali si cu 5% pentru consumatorii casnici. "Aceasta este o masura care vizeaza o aliniere mai buna a tarifelor la gaze in raport cu costurile efective de aprovizionare si distributie.
Aceasta aliniere este necesara deoarece, in ultimii ani, ANRE nu a pus complet in aplicare reglemetarile privind distributia gazelor, fapt care a generat o intarziere in ajustarile de preturi", se arata in draft-ul ultimei scrisori de intentie. La gaze, in vederea alinierii pretului intern la cel european de import, vor avea loc ajustari trimestriale ale pretului final. In conditiile in care pretul de import este undeva la 480 dolari/mia de metri cubi, iar cel din intern undeva la 160 dolari/mia de metri cubi, aceasta aliniere va avea un impact semnificativ asupra consumatorului final.
De aceea, autoritatile se obliga prin acest memorandum ca pana la sfarsitul lui octombrie vor elabora proiecte de acte normative referitoare la protectia clientilor vulnerabili. Pana la sfarsitul anului, ar trebui sa fie stabilite categoriile de clienti vulnerabili si metodele de protectie a acestora.
Procesul de liberalizare se va finaliza pe 31 decembrie 2014 pentru clientii noncasnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import care ar putea periclita stabilitatea pietei, situatie in care termenul se prelungeste pana la 31 decembrie 2015. In cazul consumatorilor casnici, liberalizarea se incheie pe 31 decembrie 2018
La energia electrica, eliminarea preturilor reglementatela energia electrica incepe chiar din aceasta luna, procentul de dereglementare fiind de 15% in cazul consumatorilor industriali. Impactul acestei prime etape de liberalizare este o crestere de 2-3% a preturilor pentru consumatorii industriali. La consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013, procentul de dereglementare fiind de 10%.
Trebuie precizat ca o dereglementare de 10% nu inseamna automat si o crestere a pretului cu 10%. Furnizarea de energie electrica in conditiile reglementate se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013 pentru clientii noncasnici (industriali), respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dus cu preşul
Horoscop
Ardealul cere unirea României cu Basarabia
Duminica 9 septembrie marş unionist la Sibiu
Moscova scoate la înaintare agenţii ascunşi în Parlamentul de la Chişinău
Începand cu 2013, Bulgaria va fi mai bogată ca România
Robotul Cheetah aleargă mai repede decât Usain Bolt
Câteva detalii din culisele bătăliei pentru justiţie
Liviu Dragnea urmări penal de DNA
Comunicatul integral al DNA
Încăierare prin replici între Ludovic Orban şi Crin Antonescu,
Orban s-a săturat să tragă la căruţa PSD
Tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă s-a încheiat
A trecut frontiera pentru a pescui pe celălalt mal al Prutului
Braconajul în apele Prutului i-a adus dosar penal
Se duce singur în gura lupului
Ioan Rotundu
Dorohoi: Îmbrăţişând cu inima şi cu mintea istoria oraşului
În loc să dea bani, MS cheamă Spitalul judeţean la analiză financiară
În sfârşit, au aflat şi Inspectorii PC că pâinea neagră este de fapt albă
Angajaţii Psihiatriei se judecă pentru bani cu Spitalul judeţean
Lipsa banilor lasă Spitalul judeţean fără chirurgi
Botoşani: Primarul Portariuc făcut tocăniţă politică de Iavorenciuc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog