Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5551
De la 07 Ianuarie 2003
76549168

"Încercăm să supravieţuim"

  • 9 April 2009, 23:00
Restaurantele si magazinele romanesti din Londra resimt puternic criza financiara. Preturi mai mari, din cauza scumpirii la aprovizionare, vanzari mai slabe ca deobieci, concedieri, dar si sperante de redresare, dupa sarbatorile care se apropie.
"Incercam sa supravietuim" este replica cela mai des auzita de la proprietarii restaurantelor sau magazinelor romanesti din Londra.
In Londra, la cateva minute de mers pe jos de la catedrala St Paul's, pe 32 Old Bailey Street, se gaseste un restaurant romanesc. "The Best Italian Lunch" este reclama menita sa atraga clientii. "August a fost o perioada foarte proasta pentru noi, probabil si pentru ca romanii au plecat in vacanta acasa", ne marturiseste Lali Hutu, managera restarantului cu specific romanesc. Profiturile restaurantului scazusera sub 50%, redresandu-se spre finele lunii septembrie. "Au crescut si preturile produselor care ne aprovizioneaza localul, dar inca reusim sa mentinem vechile preturi. Daca nu stagneaza, probabil ca va trebui sa ridicam tarifele. 50 p e la pound sau kilogram e mult pentru noi la cantitatile pe care le cumparam. Suntem zona centrala. Toate sunt scumpe aici, mai ales chiriile si nu-ti permiti sa mergi fara profit", continua Hutu. Vanzarea slaba a determinat-o sa renunte la doua persoane care lucrau in weekend: "In cursul saptamanii suntem opt si avem in jur de cincizeci de clienti zilnic. Dar castigurile substantiale vin in weekend, cand avem clientela numeroasa si organizam petreceri."
Bucătărie necunoscută
La 32 Old Bailey se serveste atat mancare romaneasca, cat si bucatarie europeana "Avem nevoie atat de clientii romani, cat si de cei britanici. Trebuie sa le faci o oferta pe care sa o cunoasca si, din pacate, brand-ul bucatariei romanesti nu este cunoscut. La amiaza servim meniu italian. E bucataria pe care toata lumea o cunoaste. Preturile sunt, pentru noi, foarte mici, dar e singura oferta pe care putem sa o facem pentru a tine deschis. Mai sunt si curiosi care incearca produse romanesti, dar putini. Promovam bucataria romaneasca la spectacole, si, in general, place", afirma managera restaurantului. Clientela discotecii organizate vinerea la 32 Old Bailey s-a imputinat si ea.
Numarul de clienti este in scadere, in timp ce barurile din jur sunt pline. "Profitul este din ce in ce mai mic. Ne afecteaza destul de mult si faptul ca nu mai este de lucru pe santiere. Am redus orele de lucru. in afara weekend- ului, nu functionam la capacitate maxima. Acum este si perioada de post, iar oamenii nu mai fac petreceri. Lali Hutu spune ca autoritatile romane din Londra nu fac suficienta reclama bucatariei nationale: "Am citit in presa ca, la festivalul cultural de pe malul Tamisei, in timp ce de la standul unguresc se iesea cu pliante si cumparaturi, de la noi plecau oamenii cu mana goala fiindca nu existau produse."
Putini clienţi
"Preturile au crescut simtitor," remaca si Elena Dinescu, directoarea restaurantului Britannia din Edmonton. "Inca n-am facut pasul spre scumpirea produselor noastre. Incercam sa mentinem tarifele pe care le aveam pana acum. Mai facem spectacole cu artisti romani, ca si Ducu Bertzi sau Maria Ciobanu. Atrag romanii in numar mare." In mod curios, restaurantul cu nume pur anglo-saxon are specific romanesc. Patru ani de servicii culinare au adus restaurantului clientela, in general, romaneasca. Englezii vin doar din curiozitate. "Oamenii fie nu-si mai permit, fie sunt speriati. Inca mai merge. Incercam sa supravietuim. Avem mai putini clienti ca inainte, mai putine onomastici. Dar asteptam sa se imbunatateasca situatia dupa sarbatorile de Pasti", spune patroana restaurantului Britannia.
Criza îşi spune cuvântul
O afacere mai profitabila a pornit de la prajituri. "Constantin Delicatessen" a inceput de la un laborator de patiserie, s-a extins cu o cafenea, si apoi a servit si mancare. Ultima schimbare a adus, pana nu demult, 70% din profit. "Nu suntem un restaurant popriu-zis. Avem si mancare romaneasca, dar servim si bucatarie europeana. Jumatate din produsele pe care le servim la cafenea sunt produsele de cofetarie. Profiturile noastre sunt constante, ba chiar in crestere," afirma Constantin Dobarceanu, patronul Constantin Delicatessen, In octombrie.
Azi, in schimb, admite ca oamenii nu se mai inghesuie. Recunoaste ca si-a scumpit unele produse cu 25 - 30 % din pretul initial pentru a nu pierde in urma schimbarii economice de pe piata britanica. Dobarceanu afirma ca profiturile nu au scazut cu mai mult de zece procente. Acesta a redus cate doua ore din programul de lucru al personalului care nu facea parte din familie. "Avem cheltuieli mari la electricitate si, in general, la costurile de intretinere. A scazut si vanzarea produselor de cofetarie. Criza isi spune cuvantul. Lumea nu mai face risipa. In general, se cumpara mai putin."
(Un articol de Crina Boros, „Gazeta Romaneasca")
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Scriitorul Dumitru Iov şi comandorul Dumitru Berbunschi vor deveni nume de străzi
Grant de 30.000 de euro câştigat pentru un schimb de experienţă în Italia
beneficiari vor fi profesorii din Flămânzi
Comentariul comentariilor LVIII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Diversiune nereuşită
Se consideră naşul tuturor telefoanelor
Baia preşedintelui Ţâbuleac
„Inima verde a Laurianului”
„România plăteşte pentru lipsa unei politici faţă de R. Moldova”
Povestiri de buzunar
Represiune la Chişinău
Mierea – aromată şi sănătoasă!
Ţâbuleac vrea să năşească viitorul vicepreşedinte, ce va lua locul lui Conţac
„Şi într-un caz şi în altul avem nevoie de sprijinul Guvernului”
Mai bine ieşi dacă cerşeşti, decât dacă munceşti!
Ţâbuleac a pus gând rău sporurilor salariale ale angajaţilor DGASPC
Poliţia a prins un hoţ, moşneag de… 74 de ani
Se recrutează tineri pentru şcoala de jandarmi
Românul şi încălzirea bruscă
Al 13-lea salariu este cu ghinion
Lalelele pestriţe l-au băgat în belea
Blocul operator din Spitalul judeţean va fi reabilitat
Leucemia face ravagii printre tinerii botoşăneni
Inspectorii OJPC vestesc venirea Paştelui… prin controale
Inspectorii OJPC vestesc venirea Paştelui… prin controale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă