Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24881
De la 07 Ianuarie 2003
122884948

Incident diplomatic SUA-Marea Britanie:

  • Ambasadorul britanic la Washington spune despre Trump că este ”inept, incompetent, instabil” și cariera sa ar putea sfârși în dizgrație
  • 7 July 2019, 20:50
Ambasadorul Marii Britanii la Washington spune, într-o telegramă diplomatică trimisă la Londra, că președintele Donald Trump este ”inept, incompetent și instabil”, iar administrația sa risc㠔să se prăbușească în flăcări”. Ministerul Afacerilor Externe din Regatul Unit nu a contestat veridicitatea documentului, în schimb Casa Albă nu a reacționat încă față de incident.
rConținutul telegramei a fost făcut public inițial de Daily Mail și ar putea afecta serios relațiile bilaterale dintre cele două state, scrie CNN.
În rapoartele trimise acasă, diplomatul britanic Kim Darroch spune că preşedinţia lui Trump este susceptibilă "să se prăbuşească în flăcări" şi "să se încheie în "Nu credem cu adevărat că această administraţie va deveni substanţial mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin divizată, mai puţin stângace şi ineptă din punct de vedere diplomatic", scrie Kim Darroch într-unul din mesajele sale, potrivit Mail.
Preşedintele american este "instabil" şi "incompetent", a mai estimat diplomatul în vârstă de 65 de ani.
Un alt memoriu privind vizita de stat controversată efectuată luna trecută de Trump la Londra precizează că preşedintele american şi echipa sa au fost "seduşi", dar că în pofida a tot Marea Britanie ar putea să nu-şi păstreze prea mult timp imaginea bună, întrucât "America este mereu pe primul plan".
Ambasadorul mai scrie că informaţiile privind "haosul şi luptele feroce" care agită Casa Albă - "fake news" potrivit lui Donald Trump - sunt "în cea mai mare parte adevărate".
Kim Darroch este unul dintre diplomaţii cei mai experimentaţi în post la Washington, unde a ajuns în ianuarie 2016, înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Potrivit Mail on Sunday, telegramele intrate în posesia presei, cel mai probabil divulgate de un funcţionar britanic, acoperă o perioadă care începe în 2017.
Într-un mesaj mai recent, datat 22 iunie, Darroch critică politica preşedintelui american privind Iranul, care a suscitat temeri privind un conflict armat.
Potrivit diplomatului, Trump a avut pe acest subiect poziţii "incoerente", "haotice”, iar faptul că ar fi renunţat în ultimul moment la un bombardament aerian asupra regimului de la Teheran drept represalii după ce o dronă americană a fost doborâtă, invocând faptul că 150 de iranieni riscau să fie ucişi, este un argument care "nu ţine".
"A fost mai probabil din cauză că nu a fost niciodată complet convins de această soluţie şi era îngrijorat de cum această schimbare faţă de una din promisiunile din campania din 2016 va fi percepută în 2020", a apreciat Darroch, făcând referire la viitoarele alegeri prezidenţiale.
Ministerul britanic al Afacerilor Externe nu a contestat veridicitatea acestor telegrame diplomatice. "Britanicii au dreptul să aştepte ca ambasadorii noştri să le furnizeze miniştrilor noştri evaluări oneste privind politicienii din ţările în care sunt detaşaţi. Opiniile lor nu sunt neapărat şi cele ale miniştrilor sau guvernului nostru", a precizat un purtător de cuvânt, potrivit Agerpres.
"Echipa noastră de la Washington are relaţii solide cu Casa Albă şi fără îndoială vor rezista unor astfel de comportamente meschine", a mai spus purtătorul de cuvânt despre eventualele consecinţe ale acestei scurgeri de informaţii confidenţiale.
Agentia HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Între evrei
Se înfiinţează Muzeul Scriitorilor Botoşăneni
Ioan Rotundu
Epigrama săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 8– 14.07.2019
Mafia PSD face legea prin APIA Botoşani
Ioan Rotundu
Dosar penal întocmit de DNA Suceava la presupusa comandă a PSD-ului
Cum au fost scăpaţi de dosarele penale ex-prefectul Macaleţi şi primarul Gânga
Ioan Rotundu
Anunţ AJFP Botoşani
Finanțele au împrumutat 2 miliarde euro de pe piețele externe.
Una dintre emisiuni are scadența în 2049
Val de ironii după ce Dăncilă a felicitat-o, pe Facebook, pe Simona Halep:
Știți măcar în ce țară se ține Wimbledon-ul?
Firea nu exclude o candidatură la prezidențiale:
Voi face toate clarificările săptămâna viitoare
Lumea lu' Rotundu: O afacere de viitor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog