Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26249
De la 07 Ianuarie 2003
122911898

"Incredibilul turc" - cine a fost Mustafa Kemal Ataturk, simbolul Turciei laice

  • apărat de protestatari in marile oraşe ale ţării
  • 3 June 2013, 23:00
Decizia autoritatilor turce de a transforma un parc din Istanbul, in care se afla un monument dedicat lui Mustafa Kemal Ataturk, intr-un centru comercial este scanteia care a starnit revoltele din Turcia.
Revolte in apararea celui mai puternic simbol al Turciei laice, in fata procesului de "islamizare a republicii" promovat de partidul de guvernamant al premierului Recep Tayyip Erdogan. Cine este Mustafa Kemal "Tatal tuturor turcilor", asa cum era descris intr-un vechi documentar american - si cum a devenit el simbolul ce starneste atata pasiune in cabinetele politice si pe strazile oraselor din Turcia? "Incredibilul turc" - asa era descris Mustafa Kemal Ataturk intr-un vechi documentar american prezentat de celebrul Walter Cronkite (vezi video mai jos). Fost ofiter al armatei otomane, el a fost primul presedinte al Turciei si este considerat fondatorul Republicii Turcia.
Nascut in 1881 la Salonic, Mustafa Kemal a fost ofiter in armata otomana in primul razboi mondial, conflict soldat cu infrangerea Imperiului. In anii de dupa razboi, el a condus miscarea nationala turca in fata fortelor de ocupatie. In 1920, el a cerut organizarea unor alegeri nationale care sa stabileasca un nou parlament turc, la Ankara, in conditiile in care ultimul parlament otoman a fost dizolvat de britanici. In aprilie 1920, el devenea primul presedinte al noii Mari Adunari Nationale.
In perioada in care a urmat, trupele Marii Adunari au repurtat o victorie extrem de violenta impotriva armenilor si victorii impotriva grecilor in razboiul greco-turc, ceea ce a dus la esecul Tratatului de la Sevres, tratatul de pace dintre otomanii infranti si aliati. In 1923, in urma Conferintei de la Lausanne, este semnat Tratatul de la Lausanne, in urma caruia Marea Adunare Nationala este recunoscuta drept noul guvern al Turciei.
Pe 29 octombrie 1923, este proclamata Republica Turcia, moment in care este declansat un amplu proces de reforma economica si sociala, viziunea lui Mustafa Kemal fiind aceea a unei independente totale a tarii: "prin independenta totala, intelegem independenta economica, financiara, judiciara, militara si culturala totala si libertate in toate chestiunile.
Lipsa de independenta in toate aceste aspecte este echivalentul lipsei de independenta a natiunii si a tarii".
Sub conducerea lui Mustafa Kemal, legea islamista a fost separata, in premiera, de cea laica, noul cod civil, elaborat dupa cel elvetian, femeile au capatat drepturi egale cu barbatii, poligamia a fost interzisa, iar casatoria civila a devenit obligatorie, a fost introdus un nou alfabet cu scopul grabirii procesului de alfabetizare a populatiei, a fost reformat sistemul de invatamant, a fost redusa fiscalitatea in cazul populatiei rurale.
Pe plan extern, el a urmarit o politica a relatiilor de prietenie cu tarile vecine. Principiile reformelor lui Ataturk stau la baza Turciei moderne si sunt cunoscute drept "kemalism".
Titlul "Ataturk" - Tatal tuturor turcilor - i-a fost acordat lui Mustafa Kemal de catre Parlament, in 1934. Regimul unipartit stabilit de Mustafa Kemal in Turcia a ramas in vigoare pana in 1945.
Pe parcursul vietii sale, Ataturk a adoptat 13 copii, 12 fete si un baiat. Cea mai cunoscuta este Sabiha Gokcen, prima femeie pilot a Turciei si prima femeie din lume care a pilotat un avion de lupta.
Diagnosticat cu ciroza, Mustafa Kemal Ataturk a decedat la varsta de 57 de ani, pe 10 noiembrie 1938, in Palatul Dolmabahce din Istanbul. Ceasul din dormitorul in care a murit arata in continuare momentul mortii lui - 9.05.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Gantomele şi… administratorul
Petru BOGATU : Cine şi de ce e contra unui guvern proeuropean la Chişinău
Polonezii au lansat cu succes un tren marfar pe ruta Lodz - Chengdu (China)
Candidaţi separaţi la europarlamentare şi echipă mixtă la prezidenţiale
o nouă formă de referendum şi un cod de conduită
Subteranele afacerii transfrontaliere Moldomin
ervicii secrete, masoni, oligarhi ş corupţe
Impozitarea cu 85% a plăţilor compensatorii uriaş
Alune americane
Botoşani: 1750 de foşti angajaţi suferă din cauza unui funcţionar nepriceput
Ioan Rotundu
Bogat o fi, dar tot măcelar a rămas
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog