Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10098
De la 07 Ianuarie 2003
122870165

Inflaţia din România, la un minim istoric

  • 10 April 2012, 23:00
Rata anuala a inflatiei a coborat in martie la 2,4%, dupa ce cresterea lunara a preturilor de consum a fost de 0,42%, potrivit datelor furnizate marti de Institutul National de Statistica. Cele mai mari scumpiri le-au avut ouale si fructele, in vreme ce medicamentele sau energia termica s-au ieftinit usor in ultimele 3 luni.
E drept, odata cu reaprinderea inflatiei in UE, preturile romanesti pot suporta efectele inflatiei externe, concretizate in majorarea preturilor la produsele de import.
Potrivit Raportului privind inflatia, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat este proiectata sa isi continue tendinta descrescatoare initiata la jumatatea anului 2011. Comparativ cu proiectia din noiembrie, preturile de import vor creste mai rapid in prima parte a intervalului de proiectie, avand in vedere efectele propagate recent ale crizei datoriilor din zona euro asupra cotatiei monedei nationale, precum si revizuirea in sus a scenariului exogen de evolutie a preturilor externe (IAPC).
"Inflaţia a încetinit la 2,4% în martie, de la 2,6%. Estimarile noastre erau de 2,3%, în timp ce consensul a fost de 2,5%, într-un sondaj Reuters (care acoperă de obicei mai multi analişti locali) şi de 2,4% într-un sondaj Bloomberg (care, în general, include mai multi analişti străini).
Eroarea nostra principala a fost subestimarea creşterilor preturilor la combustibili. Sansele de inflaţia să coboare sub pragul de 2%, în următoarele luni sunt aproape zero", explica Vlad Muscalu, analist ING
In a doua parte a intervalului de proiectie, disiparea preconizata a impactului nefavorabil al mediului extern asupra cursului de schimb al leului este de asteptat sa aiba ca efect reducerea graduala a dinamicii preturilor de import.
Fata de proiectia anterioara, contributia componentei tutun la inflatia IPC la sfarsitul acestui an a fost usor revizuita in sus, ca urmare a cresterii de catre comercianti a preturilor de vanzare ale tigaretelor operate pe parcursul trimestrului I.
Scenariul de evolutie a preturilor LFO este construit pe baza ipotezei unui an agricol normal si prevede mentinerea dinamicii anuale a acestora la valori negative in prima jumatate a anului curent, ca urmare a incorporarii impactului recoltei agricole exceptionale din vara anului trecut. Incepand din trimestrul III 2012, pe fondul unui efect statistic de baza nefavorabil, sensul de evolutie a dinamicii componentei se va inversa, contribuind, pe aceasta cale inclusiv la accelerarea ratei anuale a inflatiei IPC.
Contributia anuala proiectata a componentei LFO la rata inflatiei IPC este marginal mai ridicata in 2012 comparativ cu cea preconizata anterior.
Prognoza pentru rata anuala a inflatiei preturilor administrate se situeaza la valoarea de 4,9 la suta in trimestrul IV 2012 (revizuire in jos de 0,4 puncte procentuale fata de nivelul prognozat anterior) si la 6,7 la suta in trimestrul IV 2013. Rata anuala a inflatiei combustibililor este proiectata in scadere pe intreg intervalul proiectiei.
Anticiparea unei valori mai reduse in trimestrul I 2012 (punct de pornire al proiectiei), precum si disiparea impactului nefavorabil al cursului de schimb din perioada recenta determina plasarea traiectoriei curente sub nivelul celei publicate anterior.
In ansamblu, contributia cumulata a componentelor exogene din punct de vedere al sferei de actiune a politicii monetare - preturile administrate, cele ale alimentelor LFO, combustibililor si produselor din tutun - la rata anuala a inflatiei IPC este de 2,1 puncte procentuale in trimestrul IV 2012 si 1,8 puncte procentuale in trimestrul IV 2013.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Copilul şi plăcinta
Caricatura zilei
Nicolae Negru: De ce se dă cu piciorul în 7 aprilie
Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă sâmbătă în România
L-aş urma pe Ungureanu într-o nouă mişcare politică
probabil şi Cristian Preda
Fantezie şi culoare de Sfintele Paşti
ediţia a V-a Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 12 Botoşani
Extinderea perioadei de acordare a ajutoarelor la plata încălzirii
Botoşani: Se va organiza o importantă bursă a locurilor de muncă
Liceele îşi pregătesc oferta pentru viitorul an şcolar
Directori noi la două şcoli
Primarul Gireadă s-a predat, dar soţiei sale ca viitoare candidată
Actualul primar al Darabaniului va candida independent
Botoşani: IŞJ înfiinţează post pentru Mihaela Huncă
aşa au decis judecătorii
Primăriile Manoleasa şi Corlăteni, orile negre ale judeţului
Botoşani: Prefectul Roman vrea o campanie electorală făr㠄răniţi”
Comunicat Camera Agricolă Judeţeană Notoşani
foarte importamt !
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog