Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15814
De la 07 Ianuarie 2003
79851227

Influent ziar polonez: Visegrad abia mai exista,

  • Cehia si Slovacia au tradat in chestiunea lucratorilor detasati, Ungaria a tradat in probleme de securitate
  • 27 October 2017, 23:00
Polonia a pierdut la Bruxelles jocul pentru lucrătorii detașați dupa ce Cehia si Slovacia au tradat pozitia Grupului de la Visegrad, grup tradat anterior de Ungaria, arata un comentariu publicat de RZECZPOSPOLITA, cel mai influent ziar polonez, preluat de Rador.
Ziarul polonez acuza Ungaria ca a tradat in mod repetat interele Poloniei, prin semnarea unui acord cu Gazprom, dar si prin neparticiparea la intarirea flancului estic al NATO.
Comentariul integral:
Înfrângerea aceasta este cu atât mai dureroasă, cu cât la ea s-a ajuns în trei planuri în același timp.
În primul rând, în urma conflictului cu Emmanuel Macron, al cărui proiect victorios a fost în principiu și demonstrativ antipolonez. Președintele Franței a obținut aliați pentru protejarea pieței franceze în fața instalatorului polonez, criticând activitatea partidului Lege și Justiție.
În al doilea rând, în lupta pentru rămânerea Uniunii Europene în forma sa veche, cu patru libertăți ale pieței libere. Statele care reprezintă vechea Uniune, în frunte cu cele mai importante Franța și Germania, demontează fundamentele ei, firește, în sfera circulației persoanelor (a lucrătorilor) și a serviciilor. Pentru demontarea celorlalte – libertatea circulației capitalului și mărfurilor – nu vor fi de acord niciodată. Ar fi ceva prea neeuropean, încât numai la gândul acesta îți vine să dai fuga la supermarketul francez și să faci împrumut la banca austriacă pentru a cumpăra detergent german de spălat – ca rezervă.
În al treilea rând, Polonia a pierdut bătălia pentru viitorul Grupului de la Vișegrad. Aliații ei regionali, Cehia și Slovacia, au trădat, l-au sprijinit pe Emmanuel Macron. Alături de polonezi în problema lucrătorilor delegați a rămas Ungaria, dar ea a trădat deja Polonia mai înainte, în alte probleme.
Vișegrad, cunoscut ca V4, moare sub ochii noștri. Cu toate că o clipă mai înainte a înregistrat cel mai mare succes – sub influența lui UE a renunțat la distribuirea obligatorie a refugiaților între țările membre. De aceea a existat impresia că în cursa Uniunii V4 a alergat în ultimul timp bine, a fost recunoscut și a avut mulți suporteri printre europenii obișnuiți. Succesul a venit însă prea târziu, mai înainte de a ajunge la jumătatea drumului.
De ce? „Pentru că unitatea Cehiei, Poloniei, Slovaciei și Ungariei a emanat forță numai în problemele imigrației. Aversiunea față de refugiați și musulmani a invadat însă întreaga Uniune și a încetat să diferențieze Vișegradul. Pur și simplu, politicienii din Germania, Austria, Olanda și Franța au început să asculte opinia publică la fel ca ungurii și cehii.
În alte domenii, forța de unitate a Vișegradului nu s-a mai văzut de ceva vreme. Cea mai spectaculoasă a fost rămânerea de izbeliște a guvernului polonez cu Jacek Saryusz-Wolski ca contracandidat al lui Donald Tusk în lupta pentru funcția de președinte al Consiliului European. PiS a suferit cel mai mult în urma trădării lui Viktor Orban. A fost însă o înfrângere spectaculoasă a PiS, nu a Poloniei.
Pentru Polonia este deosebit de periculoasă lipsa unității în Grupul de la Vișegrad în problema securității. Atât în plan energetic – al cărui simbol trist a fost semnarea de către Budapesta a acordului cu Gazprom în ajunul summitului de la Varșovia al liderilor regiunii cu participarea lui Donald Trump – cât și în plan militar. Cehia, Slovacia și Ungaria au ignorat demonstrativ întărirea flancului estic al NATO, adică problema crucială pentru Polonia. În cele patru batalioane NATO care staționează în Polonia, Estonia, în Lituania și Letonia, nu există soldați din aceste trei țări membre ale V4. Există însă din țări mult mai mici, Luxemburg și Slovenia, nemaivorbind deja de Germania și Franța.
Dacă Grupul de la Vișegrad nu va supraviețui, atunci se poate scrie în necrolog că nu a avut grijă de diversificarea scopurilor comune.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Orban: Respingem aberatiile fiscale prezentate de ministrul Finantelor.
Vom sesiza Avocatul Poporului pentru atacarea la Curtea Constitutionala
Dan Diaconescu obtine o prima decizie in instanta de liberare conditionata din inchisoare
Chitoiu (ALDE): Toate institutiile publice au un numar supradimensionat de personal;
exista spatiu pentru reduceri/ Proiectele mari de investitii - autostrazi, linii CFR - finantate prin parteneriate cu bancile de investitii
BNS cere Ministerului de Finante sa explice public decizia de a transfera in sarcina salariatilor povara asistentei medicale
Viktor Orban cere serviciilor sale secrete sa dezvaluie reteaua prin care "imperiul" lui George Soros loveste in Ungaria
Guvernul Republicii Moldova a scos la vanzare compania care detine gazoductul Iasi-Ungheni
Parlamentul Cataloniei a votat independenta fata de Spania
\Senatul spaniol a votat, la scurt timp, ca Madridul sa preia controlul direct al regiunii
Horoscopul zilei de 28.10.2017
Bancul zilei: Din gândirea filozofică a lui Dalai Lama
Catrenul săptămânii
Lumea lu' Rotundu: Veteranul şi autorităţile
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.10.2017
Un eveniment omagial politizat excesiv
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă