Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37234
De la 07 Ianuarie 2003
89187980

Informarea Direcţiei Judeţene de Finanţe Botoşani (I)

  • privind situaţia económico-financiara a agenţilor economici din judeţul Botoşani la 31.12.2010
  • 21 August 2011, 23:00
Prezenta analiza are la baza informaţiile asa cum au fost raportate de agenţii economici activi in anul 2010 şi declaraţiile celor care se afla in procedura de lichidare sau care sunt inregistrati fiscal dar nu au desfăşurat activitate. Datele sunt prezentate in preturi contabile. Pentru anul 2010 rata inflaţiei a fost de 6,9%.
Menţionam ca in prezenta lucrare, agricultura judeţului a fost analizata doar prin prisma activităţilor desfăşurate in sistem de societăţi comerciale si societăţi agicole, infiintate in baza Legii nr.36/1991. De precizat este si faptul ca nu a fost analizata activitatea desfăşurata de către marii contribuabilii ai judeţului intrucat aceştia sunt adrninistrati de către Direcţia de Administrare a Marilor Contribuabilii Bucureşti. Marii contribuabilii ai judeţului sunt: Carreman România SRL, Doly-Com SRL, Dorotex SA, Electroalfa International SRL, Elsaco Electronic SRL, Euro Tati IFN, Formen's SRL, Grupul de Distribuţie ETA SRL, Rolana Tex, Storsak România SRL,Victor Construct SRL.
Din analiza datelor de bilanţ centralizate atat pe forme de proprietate cat si pe activităţi CAEN, s-au desprins următoarele concluzii: Activitatea de ansamblu a economiei judeţului a generat o cifra de afaceri in suma de 3.053.118 mii lei, cu un profit de 125.660 mii lei si 201.651 mii lei - pierdere, deci un rezultat negativ in suma de 75.991 mii lei. Fata de anul 2009 economia judeţului a inregistrat o descreştere de 3%. .
Pe ramuri de activitate economia judeţului analizata sub aspectul volumului de activitate, al eficientei economice si al arieratelor se prezintă astfel:
La finele anului 2010, sectorul comerţ deţinea o pondere semnificativa in activitatea economica a judeţului, respectiv 42.3% din volumul total al veniturilor realizate la nivel de judeţ. Ponderea ridicata a acestui sector de activitate este determinata de faptul ca dezvoltarea unei afaceri de comerţ presupune investiţii mai mici si un număr de personal mai redus, astfel ca, printr-un efort financiar minim, se pot obţine, intr-un timp relativ scurt rezultate pozitive in comparaţie cu alte sectoare de activitate.
In anul 2010, activitatea agenţilor economici din acest sector de activitate s-a soldat cu o pierdere neta per sold in suma de 16.505 mii lei si cu un volum de arierate in suma de 148.932 mii lei, ceea ce reprezintă 21,7% din volumul arieratelor la nivel de judeţ, cel mai mare dintre toate ramurile de activitate analizate.
Industria judeţului deţine 22,10% din volumul total al veniturilor realizate la nivel de judeţ. In anul 2010, activitatea intreprinderilor din acest sector (580 agenţi economici) s-a soldat cu un profit net in suma de 13.788 mii lei. Volumul total al arieratelor din industrie in suma de 105.693 mii lei reprezintă 15.45% din volumul arieratelor din economia judeţului. Din punctul de vedere al creării valorii adăugate, cea mai mare contribuţie o are industria, ramura care are un aport de 37.36% la formarea aceasteia.
Agricultura judeţului, cu referire exclusiva la cea desfăşurata in sistem de societăţi comerciale si societăţi agicole, desi dispune de un mare potenţial agricol (teren agricol) se caracterizează printr-o activitate cu pondere redusa in economia judeţului. Astfel, veniturile totale realizate in acest sector de activitate in suma de 267.796 mii lei, reprezintă doar 7.1% din totalul veniturilor realizate la nivel de judeţ. Sub aspectul eficientei economice, agricultura judeţului a realizat o pierdere neta per sold in suma de 10.015 mii lei.
Sectorul de construcţii deţine o pondere de 8.2% in volumul total al veniturilor realizate la nivel de judeţ. In acest domeniu de activitate activează un număr de 459 agenţi economici care au realizat, in anul 2010, o valoare adăugata in suma de 63.351 mii lei. Acest sector de activitate a înregistrat cea mai mare reducere a activităţii, cifra de afaceri reducandu-se cu 15%, fata de anul 2009. Rezultatul net per sold, la finele anului 2010, s-a constituit intr-o pierdere neta in suma de 6.016 mii lei. Fata de anul precedent, contribuţia sectorului la crearea valorii adăugate la nivel de judeţ este in scădere cu 25%, aportul la crearea acesteia, in anul 2010, fiind de 10.63%.
Sectorul distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor deţine 8,2 % din volumul total al veniturilor realizate la nivel de judeţ. Per ansamblu, activitate operatorilor economici din acest domeniu de activitate a generat un volum de pierderi nete in suma de 23.600 mii lei si un volum de arierate in suma de 107.261 mii lei. Arieratele la bugetul consolidat al statului din acest sector deţin cea mai mare pondere, respectiv 46,30% din volumul total al arieratelor la bugetul consolidat al statului din economia judeţului.
Sectorul "transporturi" deţine o pondere redusa in activitatea economica a judeţului, respectiv un procent de 4.8% din volumul total al veniturilor realizate la nivel de judeţ. In anul 2010, activitatea celor 268 operatori economici s-a soldat cu un profit net per sold in suma de 4.147 mii lei si cu un volum de arierate in suma de 14.143 mii lei. Arieratele constituie una din principalele cauze ale ineficientei operatorilor economici conducând la diminuarea resurselor proprii de dezvoltare ale fiecărei societari.
Mai mult ele blochează resursele financiare importante care ar trebui sa alimenteze bugetul statului si sa fie astfel valorificate in proiecte de dezvoltare. Arieratele continua sa ramana o problema sensibila in economia judeţului, acestea inregistrand o tendinţa de creştere fata de anul precedent.
Astfel, arieratele pe total economie judeţ in 2010, comparativ cu anul 2009 au sporit cu 275.445 mii lei. Cea mai mare creştere s-a inregistrat la arieratele către intitutiile bancare, respectiv 109.988 mii lei. Structura arieratelor pe total economie judeţ, releva menţinerea arieratelor către furnizori inca la un nivel ridicat (208.771 mii lei ). Operatorii economici isi finanţează deficitele operaţionale prin neplata datoriilor la bugetul consolidat al statului (194.857 mii lei) sau către furnizori, ceea ce conduce la acumularea de noi arierate.
Analizând arieratele pe ramuri, se poate menţiona ca acestea au inregistrat creşteri in toate domeniile de activitate. Creşterile cele mai mari s-au localizat in industrie (104.368 mii lei), in comerţ (76.931 mii lei), precum si in agricultura (67.378 mii lei).
In anexa nr.4 este redata situaţia primilor 25 de agenţi economici clasificaţi dupa volumul total al arieratelor la bugetul consolidat al statului.
Din punct de vedere al evoluţiei pe ramuri, rezultatele din anul 2010 evidenţiază următoarele:
Cifra de afaceri realizata in sectorul construcţii a fost cu 13% mai mica fata de cea inregistrata in anul precedent, iar pierderea neta per sold a inregistrat o diminuare, fiind cu 10% mai mica decât cea din anul 2009;
La finele anului 2010, comerţul a inregistrat o cifra de afaceri in descreştere cu 60.516,5 mii lei, reducerea procentuala fiind de 4.21%. Producţia industriala a crescut, in anul 2010, cu 6.59 % fata de anul precedent. Productivitatea muncii in acest sector de activitate a inregistrat o creştere de 2.29% iar cifra de afaceri a inregistrat o creştere cu 5,86%. In cadrul industriei, au inregistrat creşteri mai importante ale producţiei ramurile care si-au adaptat structura la cerinţele pieţei; prelucrarea lemnului (55.42%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (33,77%), industria confecţiilor de imbracaminte (20.15%), industria cauciucului si a prelucrării maselor plastice (15.47%), industria alimentara (9.40%).
Diminuări ale producţiei s-au inregistrat in domeniul fabricarea de mobila (- 21.38%), precum si in domeniul fabricarea produselor textile (-15,13%) in special ca urmare a reducerii cererii pe piaţa pentru produsele de acest fel. O reducere semnificativa a producţie s-a inregistrat in ramura alte activităţi extractive a cărei producţie s-a diminuat cu 44.32%fata de anul 2009.
In sfera prestărilor de servicii, sectorul de activitate care a cunoscut o evoluţie ascendenta, in anul 2010, este cel al transporturilor. Cifra de afaceri din acest sector a avut un ritm de creştere 118.09%. De remarcat este faptul ca, in anul 2010, acest sector de activitate a inregistrat o creştere a ratei de profitabilitate, astfel, de la o rata negativa de 0.72% s-a ajuns la finele anului la o rata pozitiva de 3,74%.
(Va urma)
Director exectiv
Dr.ec. Radu Ţ urcanu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Cursa poliţiştilor
Reţeta zilei: Supă de raci
Ţurcanu a intrat în rând cu lumea bună
Ioan Rotundu
Hăituieli politice de partid
Ioan Rotundu
Dan Dungaciu - Rusia: manual de întrebuinţare
Bijuterii în valoare de 2 milioane de dolari, furate în plină stradă
Republica Moldova şi Ucraina vor adera la o nouă Uniune a republicilor foste sovietice
UE se va prabusi
Declaraţiile lui Ponta nu pot fi supărătoare
fiindcă sunt declaraţiile unui copil mic
Meci întrerupt din cauza unui schimb de focuri între poliţie şi infractori
Slovacia propune sterilizarea femeilor foarte sărace
măsura vizează în primul rand ţiganii
SUA nu vor intra niciodată în incapacitate de plată
Ţâbuleac – membru surogat în comisia de evaluare
Urban Serv-ul calcă tradiţia în picioare interzicând micii la grătar
consilierii loocali să-şi asume răspunderea terfelirii8 tradiţiilor
Tupeul lui Ştefanache şi spaima celor de la Ipoteşti
Spitale care pun pacienţii pe drumurile birocraţiei
Medici de familie cu număr record de pacienţi pe liste
Spitalul judeţean Botoşani a pus laboratorul pe chituci
IŞJ Botoşani este preocupat de combustibilul pentru la iarnă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă