Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6443
De la 07 Ianuarie 2003
122892092

Întâlnirea G-20 de la Paris: un semi-succes sau un semi-eşec

  • depinde cum o priveşti
  • 20 February 2011, 23:00
Initial, China s-a opus formei comunicatului final. Dupa indelungi negocieri, s-a gasit o formula de echilibru, care sa impace pe toata lumea. Ingrijorarea cea mai mare a produs-o cresterea preturilor la alimente. Taxa asupra tranzactiilor financiare nu a adunat nici ea consensul, la fel ca la precedentele reuniuni. In rest, intalnirea a fost un succes. Reprezentantii celor 20 de state au gasit in cele din urma un consens final pentru a identifica indicatorii dezechilibrelor unei tari. Nivelul cursului de schimb a fost scos de pe lista, la presiunile Chinei. Excedentele sau deficitele excesive au ramas in fruntea listei, asa cum toti anticipasera.
Negocierile pe marginea acestui subiect au fost intense. Sefii FED si ai Bancii Centrale a Chinei s-au "intepat" la negocieri, fiecare avand argumentele lui. In cele din urma, China si-a impus punctul de vedere. a trebui să treacă cel puţin un deceniu pentru ca economia chineză să-şi schimbe modelul bazat pe exporturi, a declarat vineri guvernatorul Băncii Populare a Chinei, Zhou Xiaochuan.
Zhou Xiaochuan, guvernatorul Băncii Centrale a Chinei a recunoscut că enormele excedente comerciale acumulate de anumite ţări creează dispute aprinse între state, subliniind că ţara sa a început o reechilibrare a economiei, în favoarea serviciilor. "Insă asta va lua mult timp. Peste un deceniu", a avertizat el. Motivul? E nevoie de "transformarea radicală a modalităţilor de producţie şi formarea unei formaţiuni adecvate a lucrătorilor chinezi. În această perioadă de tranziţie, companiile chineze vor continua probabil să exporte şi să-şi crească productivitatea", a mai spus guvernatorul chinez
Yuanul-subevaluat sau nu?
Zhou a mai explicat ca aprecirea recentă a yuanului, care a crescut faţă de dolar cu peste 3,7% între iunie 2010 şi ianuarie 2011, nu a împiedicat companiile chineze să se adapteze şi să realizeze noi niveluri de productivitate. "Asta înseamnă că mai au posibilitatea de a se ameliora şi de a continua. 'De fapt, economiile emergente care au optat pentru un regim de fluctuaţie liberă a cursului au de suferit în urma eforturilor altor ţări de a-şi menţine rata de schimb la un nivel scăzut", a adăugat el.
Interventia sa vine la scurt timp dupa ce Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei a atras atentia asupra pericolelor protectinismului. "Dacă nu se iau măsuri pentru reducerea dezechilibrelor, recursul uneia sau mai multor ţări la protecţionism, considerat a fi singurul instrument naţional care sa susţina reechilibrarea necesară, nu va mai fi decât o chestiune de timp. Iar protectionismi, risca să ducă, precum în anii treizeci, la o scădere dezastruoasă a activităţii în lumea întreagă", a adăugat el. olutia, in opinia guvernatorului britanic: un număr mare de măsuri potenţiale, fara ca economiile sa se limiteze la problema ratelor de schimb.
Preturile la alimente si materii prime- prioritatea prioritatilor
Preturile produelor alimentare a fost un alt subiect fierbinte. Presedintele Bancii Mondiale Robert Zoellick a atras atentia ca suntem in pragul nivelului de alerta. “Alimentatia trebuie sa devina prioritatea anului 2011. Cresterea preturilor produselor alimentare creste nivelul instabilitatii politice. Vom avea mase de nemultumiti, ar putea cadea guverne iar societatile ar putea derapa in dezordine » a avertizat el, precizand ca 1,2 miliarde de persoane traiesc in prezent sub pragul saraciei (traind cu mai putin de 1,25 dolari pe zi).
Ce spun chinezii?
Ministru de finanţe chinez Xie Xuren a chemat economiilor majore ale lumii să îşi consolideze cooperarea în afacerile economice şi sa menţina stabilitatea ratelor de schimb stabil a principalelor monede de rezerva. Membrii G20 ar trebui să isi consolideze coordonarea politicilor economice si sa isi consolideze redresarea", a declarat Xie, la reuniunea miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20 de la Paris.
Xie a mai propus membrilor G20 sa promoveze potenţialul de creştere internă, explorând în acelaşi timp piaţa internaţională. Ministrul chinez a mai apelat la continuarea lupta împotriva tuturor tipurilor de protecţionism, precizand ca tara sa va menţine politica fiscala proactiva si o politica monetară prudentă. China urmăreşte să consolideze contribuţia la creşterea consumului şi creşterea veniturilor populaţiei sale ", a conchis Xie.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Teo Trandafir ar putea fi operată săptîmâna aceasta
şUn şofer băut, care a accidentat un pieton, a luat victima la el acasă
Cristian Preda ne spune ce au în comun Ponta cu Năstase
Ţiganii români i-au uimit pe locuitorii din Helsinki
În greva foamei pentru a obţine o invitaţie la nunta regală britanicî
HOTOSCOP
Bancul zilei: Sex cu BB
Antonescu si Ponta habar nu au cum este să guvernezi
Marţi şi miercuri vor fi zile de iarnă autentică
Primăvara va veni după 10 martie
USL va demara procedurile de suspendare a preşedintelui
dacă acesta va refuza să recunoască o majoritate parlamentară
Profesorii navetişti vor primi în continuare banii pe transport
Norma didactică a profesorilor se modifică din toamna anului viitor. Noua
În Botoşani, sporul populaţiei este nbegativ
Ţurcanu se dă legat de... PSD
Bătălie crâncenă pe 12 posturi vacante la Statistică
Marcu, Ţurcanu şi Onişa ne cer spă nu ne vindem destinul pe 100… 200 de lei
moare ne oferă ei mai mult?
Protocolul s-a semnat, cine va fi candidatul unic?
Botoşănenii pot învăţa limba germană gratuit
Caricatura zilei: Creatorii USL
Măicuţe de la Mănăstirea Petru Voda îi cântă parintelui Justin Parvu
protest oficial al Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului
Ponta şi cu Antonescu vor căderea Guvernului Boc înainte de 2012.
200 de membri ai PNL Constanţa s-au înscris sâmbătă în PDL
nemulţumiţi de înfiinţarea USL
PNL-ul se sparge în cioburi migratoare
Ioan Rotundu
Buhăianu şi adevărul ciuntit
România are toate şansele ca la sfârşitul lunii martie să iasă din recesiune
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog