Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24830
De la 07 Ianuarie 2003
112935668

Întâmplare adevărată la Popasul Cucorăni

  • 2 August 2010, 23:00
Consemnările scriitorilor antici se referă şi la aristocratul gurmand Lucullus. Spun anticii, şi n-avem motive să nu-i credem, că Lucullus a dorit într-una din seri să fie propriul său oaspete. Meniul a fost unul deosebit de variat, pornind de la măsline de Tesalia, trecând prin ouăle de aluat în care se aflau grase prepeliţe fierte în suc propriu şi sfârşind cu căpăţâni de porc mistreţ tratate cu mirodenii rămase necunoscute nouă. Ei bine, zilele trecute am putut asista la un alt Lucullus, contemporan nouă, care a luat masa în propriul local. Este vorba de patronul de la Popasul Cucorăni, Gheorghe Cojocaru.
Acesta, înconjurat de un grup de prieteni, s-a aşezat la una din mesele de sub şoproanele sale acoperite cu stuf. A comandat o ciorbă rădăuţeană, care i s-a adus într-un ceaunaş de tuci, foarte interesant ca vas menajer. Dealtfel, toţi cei care comandau ciorbă se alegeau în faţă cu câte un ceaunaş, adus la masă acoperit cu un fund de lemn, ca vântul să nu-şi facă de cap, aşezând peste ciorbă şi un praf de praf. Invenţia cu ceaunul mi s-a părut una inspirată, pentru că ciorba îţi stă caldă la masă până ce-o dai gata. A mai comandat patronul, ca felul doi, o porţie de batal la cuptor, un fel de friptură aflat în mare vogă pe la mesele acestui popas turistic. Cineva de la masă a preferat o porţie zdravănă de pui la rotisor. Dacă toţi cei de la masă primiseră felul doi, cel cu puiul fusese sărit. Motiv pentru Lucullusul nostru extras din antichitate în contemporaneitate să-şi facă datoria de gazdă:
- Domnişoară, vină te rog până la masa noastră, se adresă el unei fetiţe ce-o făcea pe ospătara.
- Aşteaptă, nu vezi că-s aglomerată? Veni prompt răspunsul, spre hazul celor de la masă.
- Îi nou angajată şi nu mă cunoaşte, încercă Lucullus, alias Cojocaru, s-o scalde.
Nu mai ştiu dacă angajata respectivă s-a învechit între timp, sau a plecat de unde a venit. Ştiu doar că imediat ce a avut loc respectiva scenă, patronul Cojocaru s-a ridicat de la masă şi-a plecat spre oficiu. Eu am zic ca să facă cunoştinţă cu proaspăta angajată, alţii au fost de altă părere. Cu proxima ocazie, când voi mai ajunge pe la Popasul Cucorăni, voi urmări dacă respectiva ospătară mai fiinţează printre mese sau a fost „promovat㔠pe la vreun local de lux de prin Botoşani. După cum îi pare a fi feleşagul, i s-ar potrivi un astfel de post. (Luculuus – dar cel de la Jurnalul online
JD 27.06.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, marţi, 3 august
Bancul zilei: Blonda la ginecolog
Înapoi, la ghimpii trandafirilor!
Vai de capul ei societate civilă!
Ioan Rotundu
Cu procurorii de partea lor, hoţii de lemne impun propriile legi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă