Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27850
De la 07 Ianuarie 2003
118293043
Întâmplări ciudate pe „Drumul ruşinii”

Fostul primar Scutariu suspectat de Conţac de răzbunare

  • Ioan Rotundu
  • 15 October 2018, 16:54
Săptămâna trecută, când am publicat articolul intitulat „Dezinformarea şi lipsa profesionalismului ş-au unit împotriva lui Conţac” nu reuşisem să iau legătura cu Constantin Conţac, patronul societăţii Transporturi Auto SA Botoşani. Voiam să discut cu acesta mai multe aspecte legate de apariţia unor deteriorări de asfalt per drumul de pământ cunoscut drept „Drumul ruşinii”ce mie mi s-au părut ciudate.
Rezum faptul că eu am circulat în ziua de 9 octombrie a.c. pe toată lungimea drumului asfaltat de firma lui Constantin Conţac, intrând pe traseu din centrul localităţii Rădăuţi Prut şi până la satul Manoleasa Prut, traseu lung de peste 30 km. Mi s-a părut ciudat că la intrarea în satul Liveni dinspre Mitoc în asfalt apăruse nişte crăpături şi găuri, ceea ce n-am mai întâlnit pe întreg traseul.
A doua zi, 10 0ctombrie, fostul primar al comunei Mitoc, liberalul Sorin Scutariu, a circulat prin zonă şi a fotografiat gropile pe care le-a postat pe pagina sa de Facebook cu întrebarea retorică cum este posibil ca un drum asfaltat pe bani publici de nici 4 luni să fie deja degradat.
Şi din fotografiile realizate de Scutariu se poate observa anumite ciudăţenii, de exemplu cum de asfaltul s-a spart în formă rotundă iar bucăţile suspect de proaspete, nu arată că ar fi fost călcate de roţile maşinilor. Dacă ar fi fost distrugeri de asfalt produse de circulaţia maşinilor, asfaltul ar fi fost fărâmiţat.
Tocmai aceste observaţii făcute la faţa locului voiam să le discut cu Conţac pentru a mă lămuriri din punct de vedere tehnic cum s-a putut produce o astfel de rupere a asfaltului.
Astăzi, 15 octombrie, am reuşit să iau legătura cu Constantin Conţac şi să port o discuţie detaliată cu acesta iar concluziile au fost cât de poate de interesante. Şi tehnicienii firmei lui Conţac au fost intrigaţi că asfaltul s-a degradat în condiţii destul de ciudate şi nu cum se degradează în mod obişnuit sub presiunea greutăţii maşinilor. O analiză mai atentă a tehnicienilor firmei a dus la concluzia că asfaltul în zona respectivă a fost distrus cu ajutorul unui tasator mecanic de genul celor folosite la tasat pământul în urma săpăturilor. Aşadar, la mijloc poate fi vorba de o distrugere intenţionată, de o răzbunare..
L-am întrebat pe Constantin Conţac cine ar fiu avut un astfel de interes. Iată, în sinteză, explicaţia sa: „Când am început asfaltarea drumului am avut un conflict cu fostul primar al comunei Mitoc, Scutariu, care voia să amenajez un depozit de materiale pe terenul său contra unei chirii uriaşe. Am refuzat, dar nu m-a iertat. Distrugerile în asfalt sunt produse cu un tasator mecanic şi nu de la circulaţie. Distrugerile au apărut peste noapte, că şi oamenii s-au mirat. Am eu nedumerirea şi ce a căutat Scutariu pe acolo, că la Mitoc se merge prin Avrămeni şi nu prin Liveni ca să înconjori 20 km. Cum de tocmai el a reclamat gropile şi nu sătenii sau primarul comunei Manoleasa?”
Să detaliez discuţia mea cu Conţac. Când a amenajat şantierul pentru asfaltarea drumului în mai 2018 a organizat mai multe puncte de depozitare a materialelor, printre care şi unul la intrarea în localitatea Mitoc. A discutat cu actual primar al comunei, Ioan Galiţ şi prefectul Dan Şlincu ca depozitul să fie amenajat pe un teren al primăriei. Sorin Scutariu s-a oferit să-i închirieze el terenul necesar, cerând o chirie substanţială. Primarul Galiţ i-a pus la dispoziţie un teren public amplasat între drumul naţional şi cel judeţean ce vine dinspre Avrămeni, numai că în zonă era şi o reţea a E-ON. Scutariu a reclamat la E.ON şi ISU că depozitul este amenajat pe sub reţeaua electrică, lucru interzis de lege.
Sub presiunea reclamaţiilor lui Scutariu, prefectul Şlincu şi primarul Galiţ i-au cerut lui Conţac să mute depozitul. Nici de această dată Conţac n-a acceptat oferta lui Scutariu. Un cioban care avea teren în apropiere şi nepretabil pentru păşunat i l-a oferit gratuit. Gestul ciobanului n-a rămas nepedepsit de cei interesaţi în afacere. Într-o noapte ciobanul a fost bătut măr în propria casă. Scenă specifică mafiei italiene consumată pe malul Prutului.
Până la urmă Conţac a asfalta „Drumul ruşinii” dar lipsa sa de colaborare cu cei înnărăviţi la a căpuşa banii publici nu i-a fost iertată. Conţac rămâne la convingerea că tot ce s-a întâmplat la marginea satului Liveni este o răzbunare şi-l suspectează pe fostul primar Sorin Scutariu. Nu va cere o anchetă pentru că s-a săturat de modul în care lucrează instituţiile satului atunci când sunt sesizate. Mâine, 16 octombrie, va asfalta cei 40 de metri de drum, asfaltul distrus fiind îndepărtat. Va reface asfaltul pe cheltuiala firmei, aşa cum l-a turnat şi în faza iniţială.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Contribuabilii persoane juridice sunt invitaţi la sediile ANAF
pentru a fi informaţi cu privire la schemele de ajutor de stat
Cum va verifica Fiscul banii care se cheltuie la nunți:
primul detaliu care atrage atenția / Oficial ANAF: „Cu ajutorul mirilor sperăm să obținem datele de contact ale persoanelor respective”
Horoscopul săptămânii 15 - 21.octombrie 2018
Bancul săptămânii: Concluzie ,logică
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaiusche
Lumea lu Rotundu Centenarul Unirii - Durneşti
Lumea lu Rotundu Centenarul Unirii - Vorniceni
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 12.10.2018
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 19.10.2018
Enoriaşi pedepsiţi pentru că n-au votat la referendum
Somn uşor şi vise plăcute directorului general Albert Tănase
Ioan Rotundu
La Roşiori, averea managerului Tănase dă pe dinafară
Ioan Rotundu
Din repetenţie în repetenţie apoi director adj şi… în sfârşit, inspector şcolar
Ioan Rotundu
S-a înfiinţat Asociaţia Scriitorilor Botoşăneni „Mihai Eminescu”
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă