Rezum faptul că eu am circulat în ziua de 9 octombrie a.c. pe toată lungimea drumului asfaltat de firma lui Constantin Conţac, intrând pe traseu din centrul localităţii Rădăuţi Prut şi până la satul Manoleasa Prut, traseu lung de peste 30 km. Mi s-a părut ciudat că la intrarea în satul Liveni dinspre Mitoc în asfalt apăruse nişte crăpături şi găuri, ceea ce n-am mai întâlnit pe întreg traseul.
A doua zi, 10 0ctombrie, fostul primar al comunei Mitoc, liberalul Sorin Scutariu, a circulat prin zonă şi a fotografiat gropile pe care le-a postat pe pagina sa de Facebook cu întrebarea retorică cum este posibil ca un drum asfaltat pe bani publici de nici 4 luni să fie deja degradat.
Şi din fotografiile realizate de Scutariu se poate observa anumite ciudăţenii, de exemplu cum de asfaltul s-a spart în formă rotundă iar bucăţile suspect de proaspete, nu arată că ar fi fost călcate de roţile maşinilor. Dacă ar fi fost distrugeri de asfalt produse de circulaţia maşinilor, asfaltul ar fi fost fărâmiţat.
Tocmai aceste observaţii făcute la faţa locului voiam să le discut cu Conţac pentru a mă lămuriri din punct de vedere tehnic cum s-a putut produce o astfel de rupere a asfaltului.
Astăzi, 15 octombrie, am reuşit să iau legătura cu Constantin Conţac şi să port o discuţie detaliată cu acesta iar concluziile au fost cât de poate de interesante. Şi tehnicienii firmei lui Conţac au fost intrigaţi că asfaltul s-a degradat în condiţii destul de ciudate şi nu cum se degradează în mod obişnuit sub presiunea greutăţii maşinilor. O analiză mai atentă a tehnicienilor firmei a dus la concluzia că asfaltul în zona respectivă a fost distrus cu ajutorul unui tasator mecanic de genul celor folosite la tasat pământul în urma săpăturilor. Aşadar, la mijloc poate fi vorba de o distrugere intenţionată, de o răzbunare..
L-am întrebat pe Constantin Conţac cine ar fiu avut un astfel de interes. Iată, în sinteză, explicaţia sa: „Când am început asfaltarea

Să detaliez discuţia mea cu Conţac. Când a amenajat şantierul pentru asfaltarea drumului în mai 2018 a organizat mai multe puncte de depozitare a materialelor, printre care şi unul la intrarea în localitatea Mitoc. A discutat cu actual primar al comunei, Ioan Galiţ şi prefectul Dan Şlincu ca depozitul să fie amenajat pe un teren al primăriei. Sorin Scutariu s-a oferit să-i închirieze el terenul necesar, cerând o chirie substanţială. Primarul Galiţ i-a pus la dispoziţie un teren public amplasat între drumul naţional şi cel judeţean ce vine dinspre Avrămeni, numai că în zonă era şi o reţea a E-ON. Scutariu a reclamat la E.ON şi ISU că depozitul este amenajat pe sub reţeaua electrică, lucru interzis de lege.
Sub presiunea reclamaţiilor lui Scutariu, prefectul Şlincu şi primarul Galiţ i-au cerut lui Conţac să mute depozitul. Nici de această dată Conţac n-a acceptat oferta lui Scutariu. Un cioban care avea teren în apropiere şi nepretabil pentru păşunat i l-a oferit gratuit. Gestul ciobanului n-a rămas nepedepsit de cei interesaţi în afacere. Într-o noapte ciobanul a fost bătut măr în propria casă. Scenă specifică mafiei italiene consumată pe malul Prutului.
Până la urmă Conţac a asfalta „Drumul ruşinii” dar lipsa sa de colaborare cu cei înnărăviţi la a căpuşa banii publici nu i-a fost iertată. Conţac rămâne la convingerea că tot ce s-a întâmplat la marginea satului Liveni este o răzbunare şi-l suspectează pe fostul primar Sorin Scutariu. Nu va cere o anchetă pentru că s-a săturat de modul în care lucrează instituţiile satului atunci când sunt sesizate. Mâine, 16 octombrie, va asfalta cei 40 de metri de drum, asfaltul distrus fiind îndepărtat. Va reface asfaltul pe cheltuiala firmei, aşa cum l-a turnat şi în faza iniţială.