Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9303
De la 07 Ianuarie 2003
122581242

Întâmplări fericite şi nefericite la Schitul Balş

  • Ioan Rotundu
  • 10 October 2016, 23:00
Duminică m-am decis să fac o vizită la Schitul Balş, mai ales că părintele stareţ Isidor mă invitase din vară dar timpul nu m-a ajutat să dau curs invitaţiei. Am pornit din Botoşani la o oră matinală pentru a prinde slujba de dimineaţă. De cum am ieşit din localitatea ieşeană Pârcovaci şi am cârnit în pădure pentru a străbate cei 8 km de drum forestier până la schit frica ne-a cuprins pe toţi cei din maşină. Ne temeam să nu dăm peste porţiuni umede unde roţile maşinii alunecă pe gresia dealului şi face imposibil urcatul până sub culmea unde se află aşezământul monahal vechi de sute de ani.
Cu atenţie sporită, şoferul a reuşit să evite capcanele drumului şi să urcăm dealul fără a întâmpina vreo dificultate. Nu acelaşi noroc l-a avut în urma noastră părintele Cleopa care a avut ghinionul să dea peste o piatră ascuţită care i-a spart baia de ulei. Se vede că pe drumurile unde autorităţile botoşănene n-au reuşit să treacă de la promisiuni la fapte, adică să amenajeze ceea ce ei numiseră acum vreo şase ani „Drumul credinţei” şi puterile ocrotitoare ale lui Dumnezeu sunt limitate.
Când am ajuns la schit slujba era începută. Ne-am aşezat în spatele celor prezenţi deja şi am participat la întreaga slujbă care a durat până spre ora amiezii. După slujbă, aşa cum se obişnuieşte pe la mănăstiri, toată lumea a fost invitată la masă. Mi-a plăcut enorm supa de orez cu roşii. Nu mi-am explicat niciodată de ce ciorbele, supele şi borşurile de la mănăstire sunt mai gustoase ca la orice bucătărie cu pretenţie din lumea mireană. Spunea părintele stareţ că minunatul gust vine de la îndemânarea părintelui bucătar şi puterea credinţei în care trăieşte obştea frăţească.
Nici bine nu ne-am ridicat de la masă că în curtea schitului schitului a tras un microbuz din care au coborât 24 amatori de turism ecumenic. Veneau tocmai din Craiova. Oltenii au venit pentru a se ruga la racla Sfintei Parascheva expusă în faţa Mitropoliei Iaşi dar au dorit să facă un periplu şi pe la mănăstirile şi schiturile din judeţul Botoşani. Veneau de la mănăstirea şi schitul Vorona şi s-au călăuzit după GPS.
Erau profund impresionaţi de drumul lung prin codrii Bahluiului, de sălbăticia locurilor dar şi dezamăgiţi de starea drumului care le-a provocat multe necazuri şi chiar la un moment dat şoferul nutrea gândul de a renunţa să mai ajungă la schitul Balş.
Părintele stareţ l-ea explicat istoricul schiului şi i-a invitat la masă, lucru care iarăşi i-a impresionat pe oltenii care au ţinut să remarce multa ospitalitate de care sau bucurat pe la aşezămintele monahale din Nordul Moldovei, de pe raza judeţelor Botoşani şi Iaşi, pe unde au trecut.
La plecare oltenii au dorit să facă o fotografie de grup cu părintele stareţ Isidor. Au fotografiat biserica şi împrejurimile şi nu mai conteneau să se mire de desişul codrilor prin care au venit, ei fiind obişnuiţi cu imaginea şesului oltenesc marcat de tot mai multe dune de nisip, consecinţă a nesăbuitelor tăieri de perdele forestiere care protejau terenurile de mişcările nisipului.
Au plecat oltenii spre Iaşi iar eu m-am aşezat cu părintele stareţ în curte, pe o bancă, comentând vizita oltenilor dar mai ales lipsa de interes a autorităţilor de a amenaja drumul spre schit.
Primele promisiuni asupra acestui drum le-a făcut Mihai Ţâbuleac, când era preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Prezent pe scena oficială la hramul schitului care are loc de Sf. Treime, Ţâbuleac a anunţat cu emfază că în mandatul său de patru ani el va moderniza drumul spre schit . A întocmit două rânduri de studii de fezabilitate, s-a cheltuit peste un miliard de lei vechi, după care totul s-a înmormântat prin fişetele funcţionarilor instituţiei.
A venit rândul preşedintelui Florin Ţurcanu să se laude cu modernizarea drumului dar nici el n-a trecut de la promisiuni la fapte. În schimb, politicienii noştri cu rang parlamentar n-au considerat că ar merita să se implice la nivel guvernamental pentru a rezolva această problemă.
Ciudat, dar parlamentarii PSD-ului, cât l-au avut pe Victor Ponta la guvernare, puteau cu uşurinţă să obţină banii necesari modernizării acestui drum. N-au dorit s-o facă. Şi mai ciudat, senatorul PSD Doina Federovici care este din Coşula de loc, de pe partea cealaltă a dealului unde se află schitul, niciodată n-a considerat să treacă pe la schit, măcar împinsă de curiozitatea de a cunoaşte locurile pe care în copilăria sa le-a ignorat.
Am fi vrut să plecăm de la schit pe „Drumul credinţei”, adică pe drumul promis cu atâta galantonie de către politicienii botoşăneni şi să ieşit la schitul Vorona dar şoferul n-a avut curajul, dându-ne ca exemplu păţania părintelui Cleopa care tocmai spărsese baia de ulei la maşină. Aşa că am urmat vechiul şi sănătosul sfat al bătrânilor că cel mai scurt drum este cel cunoscut.
Ne-am despărţit de părintele stareţ care pe de-o parte era bucuros că a primit vizita unor olteni dar şi necăjit că drumul continuă să fie o piedică în calea credincioşilor şi a turiştilor amatori de a vizita locurile sfinte pitite printre codrii seculari, locuri încărcate de istoria veacurilor, de osteneală a celor care au ales în viaţă să-l slujească pe Dumnezeu.
Trecute prin focul şi sabia năvălitorilor sau a răuvoitorilor aceste lăcaşuri de credinţă au reînviat precum legendara pasăre Phoenix şi se încăpăţinează să stea mărturie trăiniciei credinţei a oamenilor de prin partea locului sau veniţi de te miri unde.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Necazurile libertăţii
Horoscopul zilei de 11.10.2016
Prognoza pentru marti si miercuri:
Arhiepiscopul Tomisului, audiat ca martor intr-un dosar in care un preot ar fi fost santajat
Vladimir Putin: Rusia este dispusa sa inghete sau sa reduca productia de petrol
Clotilde Armand: PSD ne promite ca elimina 102 taxe insa isi pastreaza numarul de penali
Gorghiu, despre candidatura lui Rifai:
"O persoana pe care o apreciez, semnalul este ca se improspateaza listele PNL/ E irelevant ca sunt apreciati mai putin pentru o pozitie punctuala"
Sebastian Ghita, la DIICOT. El sustine ca e audiat ca martor in dosarul Black Cube
Casa memorială a Sf. Ioan Iacob Hozevitul abandonată uitării
Ioan Rotundu
Reponsabilii pentru "legea plagiatelor": cine sunt cei 12 senatori PNL care au votat alaturi de PSD si ALDE,
desi liberalii au decis in sedinta ca se va vota impotriva legii
Europarlamentarii avertizeaza statele membre: Propaganda Rusiei si a ISIS incearca sa dezbine UE
si pe aliatii nord-americani. Falsificarea istoriei, strategie-cheie a Kremlinului
Klaus Iohannis: Decizia de azi a Senatului risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat.
Este cel putin suspecta graba cu care s-a actionat pentru modificarea Legii educatiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog