Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10160
De la 07 Ianuarie 2003
122895809

„Înţelepciunea” lui Adrian Năstase faţă de protestatari

  • 9 September 2013, 23:00
Adrian Nastase a declarat luni, la intrarea in sediul instantei supreme, ca trebuie intelepciune si comunicare directa in legatura cu proiectul Rosia Montana, aratand ca nu crede ca este bine sa fie lasate "mecanismele antisistem sa cuprinda foarte larg tara", scrie Mediafax.
Adrian Nastase s-a prezentat, luni, la instanta suprema, unde un complet de cinci judecatori dezbate recursurile facute in dosarul "Zambaccian". Intrebat ce crede despre protestele celor care se opun proiectului minier de Rosia Montana, Nastase a spus ca nu trebuie lasate mecanismele antisistem sa cuprinda tara.
"Ma uit la televizor, discut cu prietenii, vad ca sunt foarte multe lucruri care necesita de fapt un efort de intelepciune si cred ca trebuie sa cautam solutii rezonabile. Nu cred ca este bine sa lasam mecanismele antisistem sa cuprinda foarte larg tara si cred ca este nevoie de dialog si comunicare directa pentru a dezamorsa unele lucruri", a spus Adrian Nastase.
Intrebat cum ar gestiona situatia privind proiectul minier de la Rosia Montana, Nastase a spus ca i-ar pune pe cei de la Ministerul Mediului si cei de la Marile Proiecte sa prezinte, "pe doua sau chiar pe trei coloane", contractele care stau la baza acestui proiect si sa arate cum se prezinta proiectul initial, cel modificat si cel final in Parlament.
Nastase a aratat ca a venit, pana in prezent, de 200 de ori in instanta legat de dosarele pe care le are si ca in prezent poate privi cu "o anumita liniste interioara unele dintre lucrurile care se intampla".
Intrebat cum comenteaza solicitarea UNBR privind excluderea sa din Barou, Nastase a aratat ca este convins ca oficialii institutiei nu vor interpreta formalist unele dintre reguli si ca, in opinia sa, nu ar trebui exclus, pentru ca a fost condamnat intr-un dosar cu conotatii politice.
"Este foarte clar ca procesul care a avut loc in dosarul afiselor nu era legat in niciun fel de activitatea din Barou si ar fi ciudat ca aceasta sentinta, care a avut o componenta politica importanta, sa fie folosita pentru a schimba o decizie ce a fost luata", a spus Nastase.
Intrebat daca l-ar consilia pe actualul prim-ministru Victor Ponta, Nastase a precizat: "Eu cred ca oricine din tara asta doreste ca lucrurile sa mearga mai bine si ca unii dintre noi, avand un anumit tip de experienta, putem sa dam anumite sugestii".
Fostul premier Adrian Nastase s-a prezent luni in fata Completului de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la recursul in dosarul Zambaccian, dupa mai bine de trei luni de la ultimul termen al procesului. La termenul din 3 iunie, magistratii care judeca recursurile din dosarul Zambaccian au luat act de faptul ca Adrian si Dana Nastase, precum si fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) Irina Paula Jianu, doresc sa dea declaratii amanuntite in faza recursului. Dana Nastase nu a venit insa la instanta suprema pentru termenul de luni.
Judecatorii au admis atunci si reaudierea martorei Smaranda Corbeanu, in legatura cu fapta de santaj. Instanta a mai dispus, din oficiu, reaudierea martorei Cristina Popa si a lui Ioan Paun, fost consul al Romaniei in China, aratand ca se impune acest lucru la recurs.
La 30 martie 2012, in acest dosar, Adrian Nastase a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita. Sotia fostului premier, Daniela Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.
Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.
Sentinta din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata la Completul de cinci judecatori, care urmeaza sa dea o decizie definitiva in aceasta cauza.
In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe Adrian Nastase, Daniela Nastase si Irina Paula Jianu, pentru fapte de coruptie. Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier - cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.
Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.
In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
In 18 martie, Adrian Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zolei: Ce este feneia?
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, anunţă modificări importante pentru medicii rezidenţi
Ştrangulată de un amator de jocuri erotice!
* uilterior, asasinul, un italian de 41 de ani, i-a profant cadavrul!!!
Scafandru botoşănean în sprijinul colegilor din Iaşi
Cinci tone de furaje distruse într-un incendiu la Hudeşti
Muniţie de război găsită la Corlăteni şi Santa Mare
Vizita Patriarhului KGB la Chișinău
Reducerea cu 3% a CAS are un impact negativ de aproape trei miliarde de lei
Preţul ipocriziei lor îl vor plăti noi
Ioan Rotundu
Juristul care-şi terorizează soacra
Ioan Rotundu
Pâinea la control
Dorohoi: Luptător la Stalingrad sărbătorit la 102 ani
Omul de afaceri Nicu Catan㠖 cetăţean de onoare al Voronei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog