Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
12547
De la 07 Ianuarie 2003
76556164

Înţelepciunea paznicului de cimitir

  • 6 June 2008, 23:00
Incheindu-ne plimbarea prin cimitirul mic romanesc din Jula, la iesire ne-a intampinat paznicul si ingrijitorul acestuia. Mirat de interesul nostru fata de acest loc de veci, omul abia astepta sa intre in vorba cu noi. Cand l-am intrebat daca nu ii este frica sa stea acolo, in cimitir, omul ne-a raspuns prompt: nu de morti, ci de vii trebuie sa te temi! Iar cand l-am intrebat, cum se intelege cu romanii, cu simpla lui intelepciune de care a dat dovada si inainte, paznicul ne-a explicat: romanii sunt oameni de treaba, sunt oameni cinstiti, el stie bine asta. Se vede din mormintele aranjate, din modul cum se ingrijesc de amintirea celor plecati dintre ei. Poate sa-i spuna lui oricine orice lucru rau despre romani, pentru ca el asta nu crede.
El stie, el vede cu ochii lui, el le cunoaste durerile. In tot orasul Jula nu prea mai gasesti un om atat de hotarat ca romanii sunt oameni buni. Zi de zi intampinam situatii in care suntem atentionati sa nu vorbim romaneste, pentru ca asa nu ne inteleg cei din jur. (Mentionez ca paznicul, vazand ca sunt cu niste oaspeti din Romania, imediat s-a scuzat ca el, care ingrijeste mormintele romanilor, nu vorbeste romaneste.) Intoleranta fata de o alta limba decat maghiara se vede din comportamentul chelneritelor sau a vanzatoarelor, din lipsa inscriptiilor in limba acelor concetateni cu care ungurii din Jula convietuiesc de sute de ani, iar mai nou a miilor de turisti romani care viziteaza orasul si care cheltuiesc acolo foarte multi bani.
Omul nostru din cimitir poate n-a facut atata scoala ca altii, el nu stie ca romanii „le-au furat” ungurilor Ardealul, dar stie ca nu-i bine sa te dusmanesti cu vecinul tau, pentru ca el iti este cel mai apropiat cand ai vreo problema, el te poate ajuta. Paznicul nu aprinde lumanare comemorand ziua semnarii tratatului de la Trianon, ci se roaga, cu vorbele lui simple, pentru linistea sufletelor adormite in cimitirul nostru. stie ca sub soare traiesc mai multe neamuri, toate fiind si bune si rele, nici preaprea, nici foarte-foarte. Calitatea omului nu se masoara cu cantarul national: daca esti ungur esti mai bun, iar daca esti roman esti mai rau, sau invers. Omul din cimitir stie ca trebuie sa-ti cinstesti parintii, bunicii, stramosii, traditiile, limba. Asta e ordinea lumii. El nu filozofeaza asupra ideilor de identitate, nu cauta sa ponegreasca un popor numai pentru ca acela vorbe ste o alta limba sau are altfel de traditii si obiceiuri, pentru ca stie ca si el numai atunci poate fi respectat daca si el respecta. Lumea din jurul lui este lumea inteleptilor.
A celor unde nu se mai cearta frati cu frati, a celor care nu se mai dusmanesc pentru un salariu mai bun sau pentru un fotoliu de deputat. Omul din cimitir stie ca in acest oras traiesc impreuna de sute de ani diferite nationalitati, care nu trebuie sa-si ceara scuze unii de la altii pentru ca sunt diferiti, ci trebuie sa traiasca si sa moara in legea si credinta stramosilor lor. Mandru de mica lui gradina, paznicul de cimitir ne-a lasat sa plecam linistiti, cu gandul ca mai exista in Jula un coltisor unde romanii au pace, unde le este respectata credinta si originea. Din simpla intelepciune a paznicului de cimitir au de invatat nu doar concetatenii nostri majoritari, ci si noi, romanii, care de multe ori ascundem cine suntem, de unde venim, parca atunci am fi mai respectati de ceilalti. Greseste cel care crede ca daca isi scrie numele in ungureste pe cruce, lumea nu va mai afla ca el a fost roman. Se inseala el singur si le face rau si celor care urmeaza dupa el, copiilor si nepotilor lui, care vor fi smintiti pe veci in credinta si identitatea lor
. Eva Iova, Foaia Romaneasca

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CXXX)
(Ioan Rotundu)
La Flămânzi, încăierarea politică s-a acutizat prin forme mişeleşti
Comunicat de presă
Instruire în domeniul serviciilor sociale comunitare
Program Tele'M Botoşani
Există o „diaspora moldovenească”?
SUA iau în discuţie eliminarea vizelor pentru români
Romanii din Italia “faultaţi" de propriul consulat
Interzic cărţile care contest㠓statul şi poporul moldovenesc”
Berlusconi gafează din nou
Imaginea României, făcută ţăndări în Europa
Român bătut şi tâlhărit de poliţişti
Horoscop
Marinarul novice
Modificări importante privind A.F. şi P.F.A
Ajutor umanitar
Generalului Rusu au început să-i tremure chiloţeii
Poliţia Comunitară participă si ea la turul de ciclism
Progenitura eroului comunist rodeşte din nou
Se tem ca pedeliştii să nu-i mituiască pe consilierii judeţeni
Câmpanu cere ca Bogdan Olteanu să-l apere de ameninţarea cu moartea
Trec la represalii împotriva liderilor de filiale cu rezultate proaste
Parcul Mihai Eminescu va fi inaugurat duminică
Peremiştii se vor bate în turul doi pentru 3 primării
Se încing spiritele între principalele forţe politice
Consideră că Flutur a fost reales pe fondul unui bâlci electoral
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă