Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9261
De la 07 Ianuarie 2003
122869328

Interacţiuni culturale de ambele părţi ale Prutului

  • 23 September 2007, 23:00
Timp de cinci zile Tabăra de la Agafton şi sediul Orchestrei Populare a Rapsozilor Botoşanilor au găzduit un interesant schimb de experienţă şi instruire a actorilor culturali din Botoşani şi din opt raionale din Republica Moldova. Manifestările se înscriu în cadrul programului Intersecţii Culturale. Participanţii sunt viitori formatori în domeniul conservării şi promovării muzicii populare tradiţionale. Programul reprezintă una din verigile foarte importante ale programului de parteneriat între orchestra botoşăneană şi secţia de cultură a raionului Briceni, republica Moldova. „Zilele acestea s-a realizat un studiu privind asemănările muzicii populare de pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat consultatul Cultural al Rapsozilor Botoşanilor Dumitru Lavric.
Printre invitaţii de vază s-au aflat la Botoşani Valeriu Bejenariu, vicepreşedinte al Raionului Briceni, care a fost alături de botoşăneni în deplasările botoşănenilor la Briceni şi Alexandru Bejenariu, care este şeful secţiei de Cultură Briceni. La Botoşani au fost şefii secţiilor de cultură din raioanele Râşcani, Edineţ, Glodeni, Sângerei, Ocniţa.
„Noi vedem ce se face la Botoşani în cultură şi dorim ca bunele metode să le preluăm şi să le includem la noi. Şi noi avem lucruri bune pe care dorim să le împărtăşim. Momentele pozitive sperăm să fie incluse în practica din Botoşani”, a declarat vicepreşedintele Raionului Briceni. Acesta a apreciat că în pofida unor foarte mici abateri folclorul din ambele părţi ale Prutului este similar. Odată cu circulaţia populaţiei s-a produs şi întrepătrunderea elementelor folclorice. În opinia sa diferenţelor se vor aplatiza prin aceste schimburi culturale. „Noi suntem foarte mulţumiţi că am fost luaţi parteneri şi suntem mândri. Noi avem 21 de persoane incluse în proiect şi ne bucurăm că am putut aduce şi reprezentanţi din alte raioane”, a declarat vicepreşedintele Valeriu Bejenariu. Şeful secţiei de Cultură din Briceni a ţinut să mulţumească botoşănenilor pentru câştigul realizat prin acest proiect. „Colegii mei au avut posibilitatea acestui schimb de experienţă. Colaborarea va avea efecte în viitor, pe termen lung. Dacă dă Dumnezeu şi trecerea Prutului va fi mai facilă”, a declarat Alexandru Bejenariu.
Deşi preşedintele Constantin Conţac nu se afla în ţară, fiind plecat în Italia, vicepreşedintele Raionului Briceni a ţinut să îi mulţumească preşedintelui CJ Botoşani pentru disponibilitatea de care a dat dovadă de fiecare dată. „Chiar dacă sunt veteran în Cultură am găsit la Botoşani câţiva dascăli adevăraţi”, a declarat Alexandru Bejenariu. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Vor reprezenta “Dansez pentru tine” în Mexic
Andreea Esca va participa azi la Gala de decernare a International Emmy Awards
Femeile deţinute ajută Mănăstirea Agafton
Concurs de educaţie sexuală pentru elevi
Funcţii la ASP rămase neocupate
Angajatorii trebuie să evalueze riscurile de producere a accidentelor
Fişa auto dorită de Oprişanu creează necazuri
Învăţământul vrea noi majorări de salarii şi tichete de masă
Micuţaru şi-a împroprietărit consilierul cu un bloc pe doar… 5000 euro
Democraţii fug de votul uninominal
Termica se plânge de executanţii lucrărilor
Se caută soluţii pentru problemele de la Termica
Câmpanu crede că şefii liberali sunt plini de demnitate
Rapsozii Botoşanilor la Festivalul Vinului din Briceni
Zilele Europene ale Patrimoniului închinate monumentelor de For Public
La tribunal
Horoscop
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei"
Vreţi să fiţi meditat de doamna profesorară?
Gogoaşa Victor Construct se zbârceşte
(Cârcotaşul)
O afacere beton
Inundaţiile de la Baranca
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog