Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25552
De la 07 Ianuarie 2003
122885619

Interes puternic pentru exportul gazelor din România în Ucraina:

  • 11 companii concurează pentru transportul gazelor prin coridorul Trans-Balkan
  • 21 May 2018, 23:00
Exportul gazelor din România în Ucraina prezintă mare interes, motiv pentru care 11 companii și-au exprimat intenția în acest sens, în cadrul unei proceduri de evaluare a cererii pieţei pentru această rută. "11 companii de top din Europa şi Ucraina şi-au exprimat interesul în transportul de gaze naturale din România în Ucraina pentru o capacitate totală de până la 10 miliarde metri cubi pe an, adică de două ori mai mult decât capacitatea conductei", a informat Ukrtransgaz, potrivit Interfax, citat de Agerpres.
Pentru ca acest export să fie posibil, compania românească Transgaz va trebui să realizeze investiții pentru transportul gazelor din Marea Neagră până la conductele care formează coridorul Trans-Balkan. Adică până la conductele de tranzit existente Isaccea (la granița cu Ucraina)- Negru Vodă (la granița cu Bulgaria).
De asemenea, trebuie făcute investiții și în punctele de interconectare dintre România și Ucraina.
Ukrtransgaz susține că va fi posibil transportul de gaze via Trans-Balkan în 2020, după ce va expira actualul contract pentru tranzitul gazelor naturale încheiat cu grupul rus Gazprom.
Trans-Balkan este o sursă alternativă pentru livrarea de gaze naturale în Ucraina, ţinând cont de lansarea gazoductului TANAP, a terminalelor de gaze lichefiate din Grecia şi Turcia precum şi a perspectivelor privind creşterea producţiei de gaze naturale în platoul românesc al Mării Negre.
"Planul de dezvoltare pe 10 ani al companiei SNTGN Transgaz SA include un proiect de conectare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale din România cu zăcămintele de gaze offshore româneşti şi conducta Transit-1 (una din cele trei conducte care formează sistemul Trans-Balkan). De asemenea, operatorii sistemelor de transport al gazelor naturale din România şi Ucraina au aprobat reconstrucţia staţiei de măsurare Isaccea-1, care va îmbunătăţi acurateţea măsurării gazelor şi va permite posibilitatea livrărilor în ambele direcţii", mai arată Ukrtransgaz.
În următoarea etapă, Ukrtransgaz va stabili parametrii tehnici şi intenţionează să organizeze o procedură fermă de alocare de capacitate (Open Season). Noi capacităţi pentru această direcţie vor fi puse la dispoziţia participanţilor de pe piaţă începând cu 2020.
Coridorul trans-balcanic a fost utilizat pentru a furniza gaze provenite din Rusia în sudul Europei și în Turcia, prin Ucraina și România, potrivi ICIS.com.
Cu toate acestea, contractul de tranzit pe conducta Transit 1 la punctul de interconectare Isaccea 1-Orlovka a expirat în 2016.
Aceasta înseamnă că, în urma unor investiții minore, infrastructura existentă ar putea fi utilizată pentru a stabili un coridor bidirecțional nord-sud, care ar permite companiilor care explorează gaze în zona românească din Marea Neagră să exporte către Ucraina, mai arată ICIS.
Reamintim că inclusiv reprezentanți ai OMV Petrom au dat de înțeles recent că iau în calcul utilizarea conductelor de tranzit. OMV Petrom se va "intepa" la conductele de tranzit. "Toate variantele sunt pe masa(...) , inclusiv interconectarile la tranzit", a declarat în februarie Lacramioara Diaconu, director în cadrul OMV Petrom.
Declarația a fost făcută în contextul anunțului că a pierdut licitația pentru rezervarea capacității de transport al gazelor către Ungaria prin BRUA. Precizăm că acea licitație a fost câștigată de două companii ungare. Deși nu există un anunț oficial în acest sens, neoficial BRUA a fost scoasă din calcul pentru transportul gazelor din Marea Neagră prin BRUA.
Citește și Interviu Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: BRUA ar putea transporta gaz rusesc livrat prin Turkish Stream
În aceste condiții, conductele de tranzit ar reprezenta cea mai ușoară și mai ieftină rută pentru exportul gazelor naturale românești către Ucraina și în continuare spre piețele din Europa Centrală, deoarece conducta se află foarte aproape de coasta Mării Negre, mai precizează ICIS.
De asemenea, ar permite Ucrainei să rămână un important coridor de tranzit pentru Europa după expirarea în 2019 a contractului cu Gazprom.
De asemenea, conductele de tranzit ar putea fi folosite și pentru exportul gazelor spre Bulgaria.
Tranzitul este asigurat din Isaccea (la granita cu Ucraina) pana in Negru Voda (la granita cu Bulgaria) prin trei conducte: una cu o capacitate de 8 miliarde de metri cubi pe an, iar celelalte doua cu capacitati de 10 miliarde metri cubi pe an. Desi ajunge la 28 de miliarde de metri cubi pe an de gaze, capacitatea de tranzit a fost folosita pana de curand in exclusivitate doar de Gazprom, in baza unor conventii semnate in 1986 si 1996 cu Federatia Rusa.
Aceste acorduri au expirat in 2015 si 2016, Transgaz, proprietarul conductelor, fiind obligat sa organizeze licitatii pentru rezervarea de capacitati. Prin aceste conducte, gazele ajung in Bulgaria, Macedonia, Turcia si Grecia. Conventiile vizau doar doua dintre conducte, una dintre ele fiind pentru Bulgaria (Tranzit I), iar celalata pentru Romania (Tranzit II). Pentru a treia (Tranzit III), contractul de tranzit este incheiat pana in 2023.
Deja o decizie de a utiliza Tranzit I a fost luata de un alt investitor in Marea Neagra, Black Sea Oil & Gs. Acesta este deja in faza de finalizare a proiectului si probabil vor intra in faza de dezvoltare a proiectului. Black Sea Oil & Gas ar putea produce in 2020 aproximativ 1 miliard de metri cubi perimetrele Midia si Pelican.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Blondele la semafor
Horoscop zilnic 22.05.2018
Florin Cîțu (PNL): Dacă guvernul naționalizează Pilonul II de pensii, voi depune plângere penală
Adjunctul directorului SIE, Vasilică Sarcă, a fost trecut în rezervă de șeful statului
Un homosexual susține că Papa Francisc i-a spus c㠔Dumnezeu l-a făcut așa”
RBL cere autorităților să crească la 6% contribuțiile pentru Pilonul II de pensii
Cum a ajuns suspendarea contribuțiilor la Pilonul II în programul Guvernului.
Șeful Comisiei de Prognoză: E o eroare materială și am demarat o anchetă
Daniel Dăianu, președinte peste un institut care pare inexistent
- Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme
Afaceri marca Giread㠖 Bârsan
Ioan Rotundu
Salamandra gigantică chineză se îndreaptă spre extincție
Viorica Dăncilă: Exclud desființarea Pilonului II de pensii
A fost o propunere a Comisiei Naţională de prognoză, o comisie pe care noi nu o agreăm
Ce șanse are PNL să dărâme Guvernul Dăncilă prin moțiune de cenzură?
Scenariul la care lucrează liberalii și matematica parlamentară
Klaus Iohannis, despre Pilonul II de pensii:
Această abordare e deja la limita unei guvernări diletante foarte toxice / Somez Guvernul să-și revină
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog