Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Umor
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24538
De la 07 Ianuarie 2003
122910187

Interesele din spatele scandalului de la biserica Schit Orăşeni

  • Ioan Rotundu
  • 14 August 2019, 23:32
Am observat că foarte mulţi cititori s-au bucurat de faptul că preotul Ioan Ungureanu, care slujeşte de ani buni la biserica Schit Orăşeni, comuna Cristeşti, judeţul Botoşani n-a putut fi evacuat de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei Iaşi – Protopopiatul Botoşani printr-o ordonanţă preşedinţială.
Mitropolia Iaşi l-a caterisit pe preot pentru că acesta s-a abătut de la dogmele Bisericii Ortodoxe, n-a răspuns chemărilor Mitropoliei pentru a da explicaţii şi a refuzat să părăsească biserica după ce a fost caterisit.
Încercările preotului vicar Marian Timofte (foto) de la Mitropolia Iaşi de a-l evacua pe preot din biserică cu ajutorul jandarmilor au eşuat pentru că sătenii s-au adunat şi au făcut zid în jurul preotului lor apărându-l.
Învinsă în orgoliul de autoritate mitropolitană. Mitropolia Iaşi prin Arhiepiscopia Iaşilor şi Protopopiatul Botoşani a depus în martie 2018 o acţiune la Judecătoria Suceava prin care a cerut evacuarea silită a preotului aşa cum prevede art. 1033 şi următorii din Codul de procedură civilă. Cererea de evacuare a format obiectul dosarului nr. 6323/193/2018 iar la data de 12 martie 2019 Judecătoria Suceava respinge cererea de evacuare a Mitropoliei, Arhiepiscopiei Iaşilor şi a Protopopiatului Botoşani pe motiv c ă evacuarea nu este justificată.
Acest prim insucces îi înrăieşte şi mai mult pe cei de la Mitropolie, Arhiepiscopie şi Protopopiatul Botoşani care îşi unesc forţele şi la 14 aprilie 2019 depun la Judecătoria Suceava cerere prin care solicită emiterea unei ordonanţe preşedinţiale pentru evacuarea preotului, aşa cum rezultă din documentele aflate la dosarul nr. 14147. Este o încercare disperată de a-l învinge pe preot.
Prin hotărârea dată în 7 iunie a.c. s-a decis: „Respinge ca inadmisibilă cererea având ca obiect ordonanţă preşedinţială, formulată de către reclamanţii Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iaşilor, prin mandatar Timofte Marian, Protopopiatul Botoşani şi Parohia „Schimbarea la faţă a Domnului” Schit Orăşeni, prin reprezentant Bolohan Constantin, în contradictoriu cu pârâtul Ungureanu Ioan. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare, cererea de apel urmând a se depune la Judecătoria Suceava.”
Aşadar, Judecătoria Suceava a constat că nu are competenţă în a judeca şi emite o astfel de ordonanţă preşedinţială. Nemulţumiţii în sutanele împodobite cu cruci şi lănţişoare de aur declară apel la Tribunalul Suceava.
În 13 august s-a dat pronunţarea: „Respinge apelul ca neîntemeiat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 13.08.2019.”
Este soluţia juridică pe care am difuzat-o şi eu în Jurnalul şi care na bucurat pe mulţi credincioşi. Numai că această soluţie n-a stins scandalul de la Schit Orăşeni. Mitropolia Iaşi şi et compania a declarat apel la soluţia dată în dosarul 6323/193/2018 iar apelul urmează a se judeca în 25 septembrie a.c. Dacă şi în apel se va păstra soluţia dată de Judecătoria Suceava, respectiv de respingere a cererii de evacuare ca neîntemeiată, abia atunci preotul Ioan Ungureanu va putea spune că, juridic, este în continuare preotul paroh al bisericii din Schit Orăşeni.
Numai că partea juridică nu va rezolva şi statutul său de preot. Fiind caterisit, preotul Ioan Ungureanu slujeşte dar slujbele sale nu sunt recunoscute de BOR şi se spune că nu sunt primite la Dumnezeu. Cununiile, botezurile, înmormântările sunt servicii religioase pe care preotul Ungureanu nu mai are dreptul să le practice şi totuşi continuă să le exercite, spre mulţumirea sătenilor şi disperarea celor de la Mitropolie.
Scandalul dintre preotul Ungureanu şi şefii săi ierarhici a pornit de la faptul că Ungureanu l-a acuzat pe mitropolitul Teofan că a trădat Biserica Ortodoxă, semnând în Grecia un document premergător unificării Bisericii Ortodoxe cu cea Catolică. Preotul Ungureanu este curat în credinţa sa numai că este refractar la orice reformă de ordin teologic şi organizatoric.
Apoi, preotul a reuşit ca dintr-o biserică părăginită cu statut de monument istoric abandonat autodemolării , trudind ani la rând, să o refacă şi să transforme parohia din una săracă în una prosperă, ceea ce a atras atenţia protopopului de Botoşani, preotul Lucian Leonte, care a pus ochii pe ea, nutrind gândul ascuns de a-l îndepărta pe Ungureanu şi a-l pune preot pe feciorul său. Cel puţin aşa se discuta prin sat acum doi ani, iar protopopul este cunoscut ca fiind abil vânător de parohii bogate pe care le oferă apoi privilegiaţilor săi.
Temeiul de curmei pentru protopop a venit când preotul Ungureanu l-a criticat pe mitropolitul Teofan pentru că trădează credinţa ortodoxă. Protopopul a turnat din plin gaz pe foc, provocând o întreagă vâlvătaie, adică scandal. Chemat la Mitropolie pentru ascultare, preotul Ungureanu nu s-a supus ordinului primit. Aşa s-a ajuns la încercările disperate ale celor de la Mitropolie, Arhiepiscopie şi Protopopiat Botoşani de a-l îndepărta din parohie, încercări eşuate.
Dacă preotul Ungureanu va reuşi, juridic, să-şi menţină statutul de preot la Schit Orăşeni, el va crea un precedent periculos pentru întreaga Mitropolie a Moldovei şi Bucovinei şi aşa măcinată de scandaluri cu preoţi homosexuali, beţivi, curvari şi chiar fraudare de bani publici prin diverse şmecherii cu subvenţii de la APIA. O breşă în autoritatea Mitropoliei Moldovei va deschide o cutie a Pandorei, în sânul BOR existând deja mai multe curente de autonomie.
În fond, Mitropolia merită o astfel de lovitură de imagine asupra autorităţii sale pentru că s-au oploşit în conducerea ei nişte preoţi compromişi, printre care şi vicarul Marian Timofte, botoşănean de-al nostru din comuna Păltiniş..

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 12 – 18.08.2019
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: De ce s-a enervat Funeriu
Comunicat de presă ANAF Botoşani
"Contribuabilii persoane juridice, invitaţi la sediile ANAF pentru a fi informaţi despre schemele de ajutor de stat
Poate fi comisarul Ilaşcu o umbrelă PSD pentru corupţia din IJP Botoşani?
Ioan Rotundu
Duel demagogico-oportunist între rechinul Tăriceanu şi ştiuca Dăncilă
Ioan Rotundu
Victorie definitivă a Parohiei Schit Orășeni împotriva MMB
în dosarul ordonanței președințiale de evacuare
De ce a introdus divorţ soţia senatorului PSD Lucian Trufin, zis Papalete
Ioan Rotundu
O elevă eliminată de la bac a câștigat în instanță dreptul la examen
Senatorul PSD Liviu Pop propune ca 10 august să fie declarată, prin lege, Ziua Unității Civice
Ce spunea fostul ministru al Educației după protestul de anul trecut
Guvernul va modifica mâine legea circulației, cu noi sancțiuni
pentru folosirea oricărui fel de dispozitiv mobil / Permis suspendat pentru cei care, în același timp, încalcă și altă regulă de circulație
Vizită anulată, disconfort neasumat de nimeni
Maestrul Cobâlă a fost cuprins de puternice emoţii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog