Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Pamflet
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19440
De la 07 Ianuarie 2003
87493220

Intervenţia Primului-ministru Emil Boc la Videoconferinţa cu prefecţii

  • 24 decembrie 2008
  • 29 December 2008, 23:00
Emil Boc:
Bună ziua doamnelor şi domnilor prefecţi, bună ziua tuturor. Împreună cu domnul ministru Oprea o să avem prima videoconferinţă pe care dorim să o facem pragmatică şi eficientă aşa cum sunt oamenii guvernului, inclusiv cei din teritoriu care ne reprezintă.
Înainte de toate aş vrea să fac câteva consideraţii legate de modul în care eu şi domnul ministru Oprea vedem relaţia cu prefecturile. Vreau să spun direct şi simplu, această relaţie se bazează pe textul Constituţiei. Prefectul este reprezentantul guvernului în teritoriu, prefectul este şeful serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor cu reprezentare judeţeană şi a celorlalte structuri cu reprezentare judeţeană. Cu alte cuvinte, este vorba de un parteneriat direct dintre guvern şi dumneavoastră, în folosul cetăţeanului. La baza activităţii noastre vor sta aceste temeiuri legale, prevăzute expres în textul Constituţie, la care se adaugă colaborarea, pe de o parte, între instituţia prefectului şi celelalte autorităţi locale, mă refer aici la consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi de consilii judeţene, o colaborare absolut necesară pentru ca problemele comunităţilor locale să fie rezolvate, şi, evident, nu în ultimul rând, parteneriatul guvernului cu comunităţile locale, cu referire la primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilii locale şi consilii judeţene.
Acum, în privinţa principiilor de la care pornim - două: principiul supremaţiei legii şi principiul responsabilităţii în raport cu cetăţeanul. Aşa cum am spus-o şi ieri, când domnul ministru Oprea a preluat Ministerul Administraţiei şi Internelor, singurul lucru pe care îl cerem în mod obligatoriu tuturor este respectarea principiului supremaţiei legii. Acest principiu nu se negociază cu nimeni şi de către nimeni. Acelaşi lucru vi-l solicit şi dumneavoastră în calitate de reprezentanţi ai guvernului în teritoriu, să faceţi din aplicarea şi respectarea legii regula numărul 1 a guvernării dumneavoastră de la nivel judeţean.
În al doilea rând, este vorba de principiul responsabilităţii în faţa cetăţenilor. Să nu uităm, nici o secundă că toţi cei care ne aflăm la această masă, toţi cei care ne vedem în acest moment, suntem plătiţi din bani publici. Aceasta înseamnă că principala noastră responsabilitate este în faţa cetăţeanului, iar prin îndatoririle de serviciu pe care le avem trebuie să facem posibile serviciile publice de calitate pentru cetăţean.
Şi, în acest context, mă apropii de momentul la zi: suntem într-o perioadă de sărbători şi vreau să am convingerea că îi asigur pe români că pot petrece în linişte sărbătorile, întrucât autorităţile statului sunt pregătite să îşi facă datoria, iar prin asta mă refer la ceea ce priveşte funcţionarea normală a serviciilor care au legătură directă cu siguranţa cetăţeanului, cu celelalte servicii care asigură bunul mers a vieţii de zi cu zi. De aceea, vă solicit, dragi colegi, în virtutea competenţelor pe care le aveţi fiecare, să vă manifestaţi ca atare pentru ca cetăţeanul să fie în siguranţă, iar serviciile de specialitate să funcţioneze. Aş atrage în mod special atenţia asupra a trei lucruri pe care le-am văzut din sintezele pe care le-am primit şi de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, şi de la alte structuri ministeriale.
În primul rând, este vorba de faptul că în perioada următoare se anunţă, aşa cum serviciul meteo a pronunţat, câteva probleme legate de zăpadă. Ştiţi ce aveţi de făcut, sunteţi oameni cu experienţă, colaboraţi cu autorităţile locale - mă refer aici la preşedinţi de consilii judeţene, la primari - pentru ca situaţia să rămână sub control. Nu va fi nimic ieşit din comun, dar trebuie să fim pregătiţi, pentru că, având în vedere şi perioada de sărbători, oamenii să nu îşi piardă timpul, răbdarea, să-şi consume energia pe incapacitatea noastră de a rezolva unele probleme strict legate de competenţele noastre. În al doilea rând, am observat o uşoară creştere a infracţiunilor sau a contravenţiilor sau a aspectelor legate de proprietate şi focuri de artificii. O uşoară creştere a infracţiunilor contra patrimoniului - am avut o analiză doar pe două zile - şi este specifică întotdeauna în perioada sărbătorilor, în general, şi a problemelor legate de focurile de artificii. Rog aplicarea fără excepţie şi cu rigoare a legii în tot ceea ce priveşte legislaţia cu privire la focurile de artificii, pentru ca ele să nu conducă la tragedii, aşa cum din nefericire am avut în ultimii ani.
Şi, de asemenea, colaborarea cu autorităţile locale, în special cu poliţia comunitară, pentru prevenirea acţiunilor infracţionale contra patrimoniului, care, în general, în această perioadă, au, să spunem, "o predispoziţie" accentuată în raport cu alte perioade.
În rest, alte lucruri din plan guvernamental nu am observat, dar aici revine competenţa expresă a ministrului Administraţiei şi Internelor, care are datele precise pe componente, pentru ca lucrurile să fie ţinute sub control şi aşa cum am spus, românii să ştie că au autorităţi guvernamentale şi judeţene responsabile, iar ei pot petrece sărbătorile în linişte. Vă mulţumesc!
/..../ Emil Boc:
Sunt întrebări din partea dumneavoastră? Îi avem aici pe reprezentanţii tuturor ministerele şi, dacă sunt probleme punctuale, vă rog să nu ezitaţi să le ridicaţi.
Mă bucură faptul că nu sunt probleme, dar sper că nu este un mod triumfalist de a ne prezenta că totul este sub control, când în spate poate avem probleme. V-aş ruga să abordaţi cu maximă responsabilitate această modalitate de colaborare şi modalitate de a comunica. Nu vreau să particip la întâlniri formale, opiniile le putem afla dacă ne ascultăm prin telefon. Aş vrea ca în măsura în care sunt probleme să nu ezitaţi să le ridicaţi. Modul de a prezenta triumfalist că totul este sub control: să de-a Dumnezeu să fie aşa, dar dacă aveţi probleme, să nu ezitaţi să spuneţi, pentru că noi altfel nu avem contact cu realitatea şi nu ştim ce se întâmplă în ţară.
Ca mod de lucru, în continuare, vă rog să nu ezitaţi să ridicaţi orice problemă, pentru că dacă dumneavoastră n-o ridicaţi, asta nu înseamnă că ea nu există şi cetăţeanul nu observă. Iar dacă dumneavoastră nu ne-o spuneţi, noi vom afla prin persoane interpuse şi nu este firesc acest lucru. De aceea, vă rog, atunci când apar probleme să ni le precizaţi prin canalul acesta. Dl. ministru are disponibilitate totală, aţi văzut, inclusiv vă va pune la dispoziţie telefonul personal pentru ca 24 de ore din 24 de ore să fie sunat. La fel şi Cabinetul Primului-Ministru vă stă la dispoziţie 24 de ore din 24 de ore şi sunt convins că şi miniştrii de resort, pe celelalte componente, vă stau la dispoziţie.
Revin la cele 2 precizări cu privire la atenţia mare la zăpadă, atenţie la furturile din locuinţe şi din maşini, atenţie la petarde şi materiale explozive care pun probleme - acestea ne-au rezultat din sintezele pe care le-am avut în ultimele două zile, fiind o uşoară tendinţă de creştere spre aceste probleme în analizele efectuate.
În rest, să dea Dumnezeu să fie bine, vă urez şi dumneavoastră tuturor să petreceţi în linişte sărbătorile de iarnă şi autoritatea instituţiei Prefecturii să se regăsească în judeţul pe care îl reprezentaţi din partea Guvernului României iar cetăţeanul să se simtă în siguranţă, pentru că autorităţile statului îşi fac datoria iar autoritatea statului există în fiecare moment al zilei şi al nopţii, iar cetăţeanul este protejat.
La mulţi ani şi sărbători fericite!
(Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 24.12.2008)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Românul şi precocitatea
Declaraţia ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea
la videoconferinţa cu prefecţii
Sărutul lui Boc pe....
Palma moldovenească pe obrazul României
Revelionul, indiferent de situaţia economică, moment de interes maxim pentru români
Despre miniştri şi minunatelor lor făptuiri
Şi-a pierdut virginitatea
Secretara cea isteaţă
Avocatul materialist
Nunta de fier
Valul falimentelor din retailul european se va propaga şi va lovi şi România
După ce i-au tăiat piciorul, medicii l-au declarat om întreg
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă