Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22906
De la 07 Ianuarie 2003
87439245

Interviu cu Gelu Vlaşin - primul român candidat pe lista liberalilor spanioli

  • 6 May 2014, 23:00
Recent scriitorul şi, mai nou, omul politic Gelu Vlaşin a fost validat în Buletinul Oficial al Spaniei în calitate de candidat cu nr. 3 pe lista liberalilor spanioli de la P-LIB (Partido de la Libertad Individual) pentru Parlamentul European.
Este o realizare istorică pentru comunitatea românească din Spania şi faptul ca un partid spaniol a fost cel care l-a pus pe Vlaşin pe lista candidatilor săi poate spune multe.
"Le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit cu semnăturile lor pentru ca această candidatură să fie posibilă. Participă la alegeri 39 de partide și alianțe politice din Spania care însumează 2371 de candidați și suplinitori. Spania va avea un număr de 54 de europarlamentari. Sigur că m-aș fi bucurat să regăsesc și pe lista altor partide spaniole cetățeni români însă din păcate înafara de Roxana Nicula (locul 4 în lista P-LIB) și Marius Ionel Ioan (locul 46 la PP) niciun alt român nu figurează pe lista candidaților sau suplinitorilor pentru Parlamentul European" a spus Vlasin pe anuntul facut pe pagina sa oficiala.
Nu te întreb de ce nu eşti pe lista Partidului Liberal din România, pe care îl şi reprezinţi în Spania, însă te întreb cum percepi acest demers al P-LIB? Deși nu mă întrebi o să-ți răspund. Nu sunt pe lista PNL pentru că nici nu am primit vreo propunere dar nici nu mi-am manifestat dorința de-a candida. Am considerat mult mai util pentru comunitatea românească din Spania să poată fi reprezentată prin intermediul unui partid spaniol.
Așa că propunerea liberalilor spanioli de la P-LIB (Partido de la Libertad Individual) de-a candida pe listele lor în poziția nr. 3 mi s-a părut suficient de interesantă încât să mă determine să iau decizia în mai puțin de 24 de ore. Apropierea liberalilor spanioli față de comunitatea românească din Spania mi se pare sustenabilă din cel puțin două puncte de vedere. Odată pentru că suntem comunitatea cea mai numeroasă de străini din teritoriul iberic apoi pentru că în Registrul Electoral Spaniol s-au înscris aproape 100.000 de români rezidenți ceea ce reprezintă pentru orice partid o cifră considerabilă de votanți mai ales în perspectiva alegerilor locale din Spania de anul viitor unde P-LIB a și anunțat disponibilitatea de-a alege în poziții eligibile pe listele de candidați și cetățeni români.
Ce speranţe crezi că au românii din Spania de la tine ?
Eu cred că românii din Spania au aceleași speranțe pe care și eu le-aș avea de la un candidat român care a parcurs toate etapele emigrantului român, care a trăit în Spania de aproape 14 ani și care știe destul de bine care sunt problemele și dificultățile cu care se confruntă zi de zi. Determinarea mea vine pe fondul unor aspecte ale programului electoral prezentat de liberalii spanioli de la P-LIB în care pentru prima oară au fost incluse explicit aspecte relaționate cu comunitățile de străini – în special aspecte specifice ale comunității românești din Spania: returnarea tuturor impozitelor directe plătite în Spania în ultimii ani pentru românii care doresc să se întoarcă în România în baza unui proiect de afacere personală; promovarea unei schimbări legislative care să recunoască drepturile politice depline ale cetățenilor români din Spania la nivel de egalitate cu orice cetățean spaniol; promovarea respectului și apărării drepturilor și libertăților tuturor persoanelor condamnând cu indignare toate atacurile xenofobe care se produc împotriva cetățenilor români.
Dar spaniolii? Ce aşteptări crezi că au de la tine?
Cred că spaniolii sunt interesați de orice aspect relaționat cu potențialitatea comunității românești din Spania și cu o interacțiune mai mare ținând cont de faptul că atât românii cât și spaniolii avem în acest moment aceleași probleme stringente cauzate de criza economică și de lipsa locurilor de muncă. Apoi faptul că un roman ar fi în Parlamentul European din partea unui partid spaniol ar însemna și crearea unei punți de legătură mai durabile între europarlamentarii români și cei spanioli în perspectiva promovării la nivel european a unor interese comune. Presupunând că urmăreşti agenda electorală de la Bucureşti, ce crezi că le lipseşte românilor, în general, ca să se implice mai mult în demersul civic de a vota, de a se informa şi de a alege în cunoştinţă de cauză?
Dezamăgirile au fost succesive indiferent cine s-a aflat la guvernare în România ultimilor 24 de ani ceea ce a condus la o resemnare generalizată, la o lipsă de interes și de implicare civica ajunsă la cote alarmante. Din păcate credibilitatea politicienilor din România a scăzut dramatic asta datorându-se în primul rând numeroaselor acte de corupție în carea au fost implicați unii dintre aceștia, scandalurilor susținute și menținute în permanență dar și modului deficitar în carea u reușit să-și îndeplinească promisiunile față de electoratul român. Apoi traseismul politic de neimaginat într-o țară europeană civilizată, traseism care nu mai ține cont de niciun fel de ideologie și de niciun fel de interés de partid ci numai de interesul personal pus desupra oricărei moralități sau minime decențe. Cu ce agendă te prezinţi în faţa alegătorilor?
În plan personal îmi doresc foarte mult să promovez o inițiativă legislativă la nivel european care să permită accesul în condiții egale și pentru românii rezidenți în Spania la fondurile europene destinate României în baza formării unei axe prioritare specifice cu destinație excusivă pentru diaspora românească.
Apoi mi-aș dori să promovez schimburile de bune practici între întreprinzătorii români și cei spanioli prin crearea unor parteneriate zonale și regionale. O altă necesitate este aceea de-a găsi soluții reale și imediate pentru eliminarea taxelor consulare aberante care sufocă pur și simplu bugetul familiilor de români din Spania.
Mi-aș dori de asemenea să avem și noi o Casă a României – un fel de centru multifuncțional – așa cum există Casa Americii, Casa Braziliei, Casa Argentina, etc. unde să putem să ne întâlnim la un film românesc, la un spectacol, la o degustare gastronomică, să putem vizita o expoziție permanentă de artizanat românesc, să participăm la ateliere și cursuri, la concerte de muzică sau pur și simplu să ne putem întâlni la un pahar de vin și la o cafea, să schimbăm impresii și idei, să comunicăm. Să existe și un spațiu informativ dedicat problemelor legislative, o bursă a locurilor de muncă, un centru pentru certificare și omologare a meseriilor, un incubator de afaceri destinat micilor întreprinzători.
Crezi că îi va motiva agenda aceasta pe alegătorii românii din Spania să vină la vot? Faptul ca au un candidat "al lor" şi că vor înţelege demersurile tale?
Iarăși mă pun în situație inversă. De aproape 14 ani de când sunt în Spania mi-aș fi dorit să fiu reprezentat din punct de vedere politic de către un roman din Spania, de către cineva care a parcurs toate etapele emigrantului roman, care să știe cu precizie ce probleme am și mai ales care să mă respecte pentru eforturile mele de-a munci și trăi într-o țară străină, departe de casă și de pământul natal, departe de familie și de prietenii din copilărie. Care să știe foarte bine prin câte suferințe trece un roman din Spania și cât de greu îi este în viața de zi cu zi. Nu știu dacă voi reuși să transmit acest lucru alegătorilor mei din comunitatea românească din Spania dar ceea ce știu sigur este faptul că indiferent dacă voi fi în Parlamentul European sau nu eu tot voi încerca, după umilele mele puteri, să-mi aduc puținul meu aport la rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea românească pentru că mi-am dat sema de-a lungul anilor că numai prin noi înșine putem să depășim situațiile dificile.
Sunt din ce în ce mai mulți români solidari care se ajută reciproc și și care dau o mână de ajutor atunci când altcineva este la mare nevoie. Nu de multă vreme am deschis un grup în Facebook pe care s-au înscris deja peste 5.500 de români din Spania: Grupul de Oferte și Anunțuri Gratuite pentru Românii din Spania (https://www.facebook.com/groups/oferte.spania/) – un grup în care încercăm să găsim oferte de muncă pentru cei care sunt în situații dificile indiferent de zona în care se află pe teritoriul spaniol, încercăm să promovăm magazinele românești, firmele de transport, schimbul de obiecte, vânzări și închirieri de locuințe sau donații de obiecte și haine pentru familiile care sunt în dificultate. Demonstrăm în acest fel că noi liberalii putem fi chiar mai solidari decât cei care se bat cu pumnul în piept că sunt promotorii și unicii deținători ai termenului de solidaritate. Pentru că în viață până la urmă contează faptele tale și mai puțin vorbele care se duc pe apa sâmbetei.
Ce şanse îţi dai?
Mie îmi place să cred că nimic din ceea ce se întâmplă cu noi nu este întâmplător și că fiecare acțiune are dramul acela de divin pe care cu atâta generozitate ni-l transmite bunul Dumnezeu. Și spun acest lucru fără să fiu vreun fanatic religios ori vreun practicant de notorietate. Sunt pur și simplu un om care crede că acolo sus cineva ne iubește necondiționat, un om care se bucură de cele două minuni – pe numele lor: Darius Andrei și David Mihai – care își iubește nespus de mult soția – Cristina Maria Vlașin – și care și-ar dori ca toți românii din Spania să poată să se întorcă acasă și să trăiască la fel de bine în țărișoara lor fără să mai fie nevoiți să pribegească prin străinătățuri.
Faptul că sunt primul român poziționat vreodată pe o poziție atât de înaltă pe lista unui partid spaniol, faptul că pentru prima data un clip electoral spaniol va fi prezentat pe canalele televiziunii naționale spaniole și în limba română, faptul că tot pentru prima dată un partid spaniol are o pagină tradusă în limba română și destinată exclusiv comunității românești din Spania (http://www.p-lib.es/RO/) mă face să cred că au fost create premizele necesare deschiderii unui altfel de orizont politic față de comunitatea românească din Spania. Din această cauză cred că mult mai important decât intrarea în Parlamentul European mi se pare câștigarea acestei poziții a comunității românești în raport cu cea spaniolă, faptul că doi români apar în lista de candidatură la cel mai înalt nivel într-un partdi spaniol, faptul că numele de român și numele comunității românești va răsuna în toate colțurile peninsulei iberice, faptul că ideile și principiile libertății individuale, ale liberalismului ale libertății de opiniei și exprimare vor devein mult mai cunoscute și se vor răspândi pretutindeni.
Așa că pentru mine faptul de-a devein europarlamentar cu orice preț nu are prea mare însemnătate. Cu sau fără această demnitate eu tot îmi voi duce mai departe existenta, tot voi încerca să mă implic în activități asociative în folosul comunității românești și tot îmi voi pune în prim plan al preocupărilor familia. Pentru că ce poate fi mai de preț în această lume decât familia ta, decât piticii tăi, minunile din fiecare zi care-ți aduc lumină și încântare, care devin rațiunea ta de-a exista și de-a depăși toate greutățile din lume. Deci sănătate să avem, să ne bucurăm de familie și de cei apropiați, să încercăm să facem puțin câte puțin ceva și pentru cei aflați la nevoie, să fim puțin mai înțelegători, mai toleranți și mai solidari și în acest fel vom fi mai aproape de fericire. În rest... Doamne ajută !
Doamne ajută şi mult success!
Daniela Şoroş, Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O M U N I C A T D E P R E S A – APIA Botosani
Bancul zilei: Credinţa la români
Horoscopul zilei
Condoleanţe pentru familia deputatului Dolineaschi
Data aderarii la zona euro, 1 ianuarie 2019 - ministrul pentru Buget, Liviu Voinea
Guvernul catre Comisia Europeana: CAS obligatoriu pentru toate veniturile persoanelor fizice cu activitati independente
CSM vrea ca magistratii care se imbolnavesc de boli psihice sa primeasca pensii speciale
Vladimir Putin a interzis cuvintele obscene in filme, concerte si piese de teatru
Cum pregateste o organizatie de partid alegerile
Transportul votantilor si "inventarul" familiilor, "e dezastru" daca nu aducem oamenii la vot
De ce alegerile europene de acum sunt diferite
Dan Tapalaga
Victor Ponta a trimis la Curtea Constitutionala sesizarea privind implicarea presedintelui in campania electorala
In aplicarea legii penale mai favorabile, nu se pot combina prevederi din legi succesive
Nu mai suntem foarte indepartati de o confruntare militara in Ucraina
Olimpiada Balcanica de Matematica 2014: Romanii au obtinut 2 medalii de aur cu punctaj maxim
Verzii cred că România curată începe când terminăm cu uscăturile din politică
PNL Botoşani: „Îi transmitem domnului de la Săveni că niciun primar nu este mai important decât celălalt în județul Botoșani” (P)
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă