Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11961
De la 07 Ianuarie 2003
114976589

Interviu cu Gilles Sohm, director general al AG2R Fond de pensii

  • 18 October 2007, 23:00
Creat în 1951 de către angajatori şi salariaţi, AG2R Prevoyance a fost fondat pentru a asigura pensiile din regimul complementar obligatoriu, aşa cum este numit în Franţa Pilonul II. Este cel mai mare grup de pensii şi prevedere din Franta, cu 5 milioane de participanţi şi 2,7 milioane de pensionari care primesc deja pensii prin AG2R. Grupul deţine pozitia de lider în ceea ce priveşte cota de piaţă şi calitatea serviciilor.
Actualmente, 70% din activitatea grupului e reprezentată de diferitele forme de pensii. Cu o cifră de afaceri la nivelul anului 2006, de 8 miliarde de euro, grupul este specialist în pensii, meserie pe care o face de 60 de ani. In tot acest timp, grupul nu a înregistrat nici un incident de plată.. Pentru modul de administrare a economiilor salariaţilor, AG2R a fost recompensat de către presa economică franceză cu medalia Corbeille d’Or în 2005 şi Corbeille d’Argent în 2006.
AG2R Fond de Pensii SA, filiala Grupului AG2R Prevoyance Franta propune angajatorilor şi salariaţilor din Romania, prin ALFA Fond de Pensii administrat privat, experienţa sa, garanţii de seriozitate şi siguranţă, valori de performanţă şi solidaritate pe care le-a dezvoltat de mai bine de 60 de ani în Franţa. Domnul Gilles Sohm, director general al AG2R Fond de Pensii, a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari:
- Care credeti ca sunt motivele pentru care ar trebui sa alegem AG2R Fond de Pensii?
Sunt mai multe motive importante. AG2R plaseaza in centrul gestiunii sale participantii. Constituim activitati transparente, prin asocierea partenerilor sociali la consiliul de administratie. Consiliul de administratie va avea reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor romane, pentru a asigura o totala transparenta catre participanti. De aceea am si asociat acesti parteneri sociali la initiativa noastra, de aceea am facut parteneriatul cu Cartel ALFA si cu UGIR 1903.
AG2R Fond de pensii este o societate cu experienta foarte mare in domeniul pensiilor si suntem specialisti in pensii. Facem aceasta meserie de aproape 60 de ani, iar in tot acest timp n-am inregistrat absolut niciun incident de plata. In consecinta, cu AG2R salariatii romani au o garantie de a avea pensia fara probleme.
Un alt motiv de a alege AG2R Fond de pensii este ca asiguram in acelasi timp securitatea si performanta investitiilor. Banii pensiilor sunt bani destinati cheltuielilor vietii cotidiene atunci cand oamenii nu mai lucreaza, iata de ce nu trebuie sa ne jucam cu acesti bani atunci cand ii plasam. Noi facem ceea ce numim investitii la orizont, adica investitii cu riscul modulat in functie de varsta participantului, ceea ce creeaza premisele unui echilibru foarte important intre securitate si performanta.
Alt element este ca insotim salariatul pe intreaga perioada a cotizatiei sale, dar si pe intreaga perioada a pensiei sale. Noi nu ne concentram doar pe momentul capitalizarii. Pentru noi, un participant este participant incepand din momentul in care adera la noi si inclusiv pe intreaga perioada in care ii platim pensia. - Credeti ca un numar de 18 administratori este un numar prea mic/prea mare/potrivit pentru potentialul pietei romanesti? Care credeti ca ar fi un numar potrivit pentru marimea pietei locale?
Este adevarat ca 18 operatori pe piata romaneasca pe pilonul doi de pensii, pe o piata cu 3 milioane-3,5 milioane milioane de participanti este un numar care poate parea ridicat. Istoria ne arata ca pe acest tip de piata, daca luam in considerare prima piata pe care a fost creat un sistem de acest gen, in Chile, constatam ca la momentul respectiv, in 1981, erau 23 de operatori pe piata, iar acum, in momentul in care trebuie sa se plateasca primele pensii, nu mai exista decat sase. In acelasi fel, in Polonia, in momentul lansarii sistemului, erau 18 operatori, iar acum nu mai sunt decat 12, iar in Bulgaria, erau 9 si acum sunt 6. In Romania, o cifra de 10-12 operatori ar parea mai rezonabila. Acest numar de 10 operatori, este, daca memoria nu ma inseala, chiar cifra care a fost retinuta de catre expertii Bancii Mondiale inca de la inceputul lucrarilor in privinta reformei pensiilor private.
Faptul ca exista 18 fonduri de pensii interesate de piata, adica un numar destul de important, relativizeaza discursurile unor anumiti actori asupra comisioanelor care, dupa parerea lor, ar trebui sa fie mai ridicate.
AG2R Fond de Pensii a decis sa aplice comisioane mai scazute, de 0,54% din stocul de capital pe an, in loc de 0,60%, limita maxima prevazuta de lege. Aceasta diferenta nu este, bineinteles, pe cat de importanta am dori sa fie, dar trebuie in primul rand sa asiguram buna functionare a sistemului. Acest comision mai scazut este pentru noi, modul de a arata ca vom incerca sa avem politica de comisioane cea mai profitabila posibil pentru salariatii romani care vor avea incredere in noi. Bineinteles, dorinta noastra este sa mai scadem aceste comisione.
Ne putem gandi ca unii jucatori pe piata fondurilor de pensii au creat firme numai pentru a avea posibilitatea dupa 3 ani de a revinde portofoliul.
- Credeti ca vom asista in viitor la un proces de consolidare pe piata pensiilor private (achizitii, fuziuni intre fonduri)? In cat timp de la lansarea sistemului credeti ca vom asista la primele iesiri de pe piata ale unor jucatori?
Daca luam numarul de participanti si il impartim la numarul de operatori, ajungem la un numar de participanti pentru fiecare fond care e prea scazut, si ar conduce la o gestiune ineficace. In consecinta, ne putem gandi ca in anii viitori vor exista regrupari. Cine se va regrupa, sub ce modalitate, sub ce forma, vom vedea. Dar suntem indreptatiti sa gandim ca pe termen mediu nu vom ramane cu 18 operatori. Este posibil sa avem o prima iesire a unor jucatori, rapida, daca unii nu vor reusi sa constituie numarul minim de participanti prevazut de CSSPP (50.000), in cursul primilor trei ani. Apoi, dupa, este dificil sa estimam, insa ceea ce putem gandi este ca va exista o a doua faza de regrupare, previzibila, in momentul in care ne vom apropia de plata primelor pensii, unde un anumit numar de operatori, nespecialisti ai pensiilor, dupa ce vor fi pus in miscare activitatea lor de gestiune financiara, se vor retrage in favoarea adevaratilor profesionisti in pensii.
- Credeti ca vom vedea si falimente ale unor fonduri in viitorul apropiat? Cand? Care dintre ele? Daca nu, de ce nu?
As spune ca nu, nu e de dorit pentru nimeni. E destul de putin probabil, caci instrumentele de control care au fost instituite de catre statul roman si de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, pentru a evita falimentul si a lua masuri pentru a proteja banii salariatilor romani, inainte de asemenea probleme. Nu cred ca vor fi falimente. Cred doar ca daca anumite fonduri nu vor fi atins anumite criterii de rentabilitate, Comisia va fi aici pentru a aplica legea. (Va urma în ediţia de mâine)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Păcatele şefilor Poliţiei botoşănene
Negrescu îi presează pe directorii de şcoli să fie atenţi cu europarlamentarele
Unele conduceri de şcoli nu ştiu să utilizeze Internetul
Şefii IŞJ s-au întâlnit cu directorii unităţilor de învăţământ
Morgă pentru Spitalul de contagioase
Muzeul de Etnografie îşi caută spaţiu
Farmacie amendată cu 500 lei pentru c-a dat rest în pastiluţe
CJ vrea să facă economii prin reabilitare termică
Patru noi proiecte pentru cămine culturale noi în judeţ
Furtună vrea căldură în apartamente, dar pe banii noştri
Pengistul Feodorov, alergic la praful din municipiu
CJ continuă demersurile pentru obţinerea unor sume de echilibrare
Ciutea recunoaşte că PNG trebuie să se maturizeze
Furtună i-a ridicat lui Flutur osanale creştine
ARR o scaldă, dar se declară învins
Prefectul este nemulţumit de lucrările de la Dealul Mare
Verze murate, că fără ele fasolea rămâne vădană
“Dansez pentru tine” începe în alb şi negru la Pro Tv
Instruire în managementul de proiect şi scrierea cererilor de finanţare
Andreea Esca apără moda romanească
Program TELE'M Botoşani, vineri, 19 octombrie
Horoscop
Bicicleta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă