Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
18317
De la 07 Ianuarie 2003
76768861
Interviu cu dirijorul George Sârbu

Drumul folclorului moldovenesc ameninţat de nonvalori

  • 19 March 2006, 23:00
La sfârşitul săptămânii trecute s-a aflat la Botoşani pentru înregistrări în studioul Rapsozilor Botoşanilor unul din cei mai mari dirijori în direcţia ansamblurilor populare din ultimele decenii în persoana lui George Sârbu(foto). Pe lângă faptul că este un mare dirijor, maestrul Sârbu este cunoscut totodată drept unul din cei mai autorizaţi culegători de folclor din Moldova, renumit pentru prelucrările folclorice deosebite. Originar din Botoşani, maestrul s-a stabilit la Suceava, unde activează ca dirijor la Balada Bucovinei.
Reporter: Maestre, cu ce ocazie la Botoşani?
George Sârbu: De fapt întotdeauna sunt cu sufletul la Botoşani pentru că mă consider fiu al meleagurilor botoşănene. Acum fac înregistrări cu orchestra Rapsozii Botoşanilor pentru două albume audio ale ansamblului de copii şi tineri Balada Bucovinei din Suceava, pe care o conduc de 15 ani. Ne-am dat seama că folclorul, mişcarea culturală tradiţională scade în amploare şi pregătim stagiunea dintre sărbătorile de Crăciun şi cele pascale abordând folclor muzical instrumental şi coregrafic.
R: Cum percepeţi la ora actuală folclorul botoşănean?
G.S.: Este emoţionant să îmi amintesc, pentru că aveam 16 ani când am început să culeg la Botoşani. Am colindat satele cu spectacole ale amatorilor din oraş. Îmi amintesc faptul că primele lecţii de organizare a formaţiilor le-am deprins cu marii lăutari ai Botoşanilor, printre care părinţii şi fratele, care au înfiinţat atunci orchestra Garofiţa. Am deprins limbajul ritmico-melodic de la strămoşii noştri botoşăneni. Sunt mai multe cauze pentru care tradiţiile folclorice se diminuează repertorial, stilistic şi cantitativ. Se promovează poate prea mult creaţia comercială, uitându-se valorile. Ar trebui să nu uităm de valorile consacrate ale cântecului moldovenesc. Este un anumit orgoliu al interpreţilor, iar această mândrie trebuie estompată câte puţin, şi să nu uităm valorile noastre. Suntem poate mai dornici de afirmare decât alte zone, dar valorile sunt poate uneori sub semnul întrebării.
R: Ce s-ar putea face?
G.S.: Ar trebui să repunem în circulaţie pentru generaţiile actuale şi cele viitoare repertorii consacrate, care sunt legate de structurile meloritmice, modale. Se pune întrebarea dacă generaţiile actuale sunt rupte de practicile, de oralitatea secolului al XIX-lea. Trebuie pus la îndemâna ansamblurilor şi implicit a interpreţilor colecţiile selecţionate riguros ale repertoriului foarte frumos de cântece şi să renunţăm la cântecele foarte stridente, pentru a nu mai fi etichetaţi. Avem cântece foarte frumoase, de o expresie aparte, dar generaţiile viitoare trebuie să se preocupe ca acestea să nu rămână în subsolurile institutului de folclor. Este nevoie de o strategie mai fermă, pentru că se manifestă la ora actuală o ignoranţă în faţa tradiţiilor de cultură consacrate de sute de ani, pe care noi nu le tratăm suficient din punct de vedere ştiinţific. Cred însă că ne vom dezmetici, dar sper ca acest lucru să nu se întâmple prea târziu. În plan personal eu i-am învăţat pe copii să cânte dialectal şi vocal şi vreau să le transmit o experienţă proprie de punere în valoare a repertoriului muzical.
R: De ce v-aţi îndreptat spre folclor şi nu spre alt gen muzical?
G.S.: În tinereţe cântam la acordeon şi nici acum nu m-am despărţit de instrument, însă am compus şi muzică uşoară, iar la un moment dat m-am apropiat şi de Jazz. A învins totuşi folclorul pentru că am păstrat din familie acest respect pentru tradiţie. M-am consacrat la ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava unde am fost dirijor şi culegător de folclor. În cazul meu la început a fost practica, iar ulterior am urmat studii de specialitate.
R: De ce aţi ales dirijatul şi nu solistica?
G.S.: Nu am fost prea satisfăcut de dirijat, pentru că a existat acea ignoranţă, venind spre folclor instrumentişti fără studii. Mi-a plăcut însă munca de cercetare şi de promovare a folclorului. Nu avem instrumentişti. Orchestra din Chişinău este formată spre exemplu din instrumentişti. Şcoala românească nu promovează însă nici ştiinţa şi nici interpretarea folclorului. Coregrafii noştri nu ştiu să citească un dans. Vom pierde costumele şi vom cânta în blugi.
R: Cum s-ar putea atrage instrumentişti spre acest gen de muzică?
G.S.: Şcoala românească trebuie să nu mai privească ignorant folclorul. Ea trebuie să aibă clase de folclor. Este neplăcut să spun, dar la Balada, elevii vin şi de la Liceul de Artă, fiind întrebaţi de ce se duc aici. Profesorii de muzică îi persecută, fără a se preocupa de folclor şi tradiţii. Şcoala ar trebui să aibă responsabilitatea de a păstra valorile. Noi nu avem o şcoală de folclor.
R: Ce părere aveţi despre orchestra Rapsozii Botoşanilor în acest context?
G.S.: A rămas o forţă pentru Moldova, cu o tradiţie ridicată la mare rang de interpretare. Asta datorită dirijorului Ioan Cobâlă, care este un artist care cunoaşte şi poată cu respect steguleţul. Este un spirit la Botoşani recunoscut de alte judeţe, pentru că aici se face cultură tradiţională. Orchestra are un urcuş bun, fiind formată din băieţi tineri, cu pregătire muzicală şi conştiinţe profesionale deosebite, rezultatele fiind recunoscute în toată ţara.
R: Există posibilitatea unei colaborări concrete cu orchestra Rapsozii?
G.S.: Eu sunt dispus să colaborez. Am mai făcut înregistrări cu această orchestră formată din profesionişti şi mi-ar face plăcere dacă am colabora.
(A consemnat Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Cârtiţele politice şi candidatul fără gardă
O mână întinsă copiilor bolnavi de leucemie
Protecţia Copilului este o gaură neagră a judeţului
Avocat scos de către procurori basma curată
Amenzi pentru cultivarea plantelor modificate genetic
"Să jucăm moldoveneşte" la prima ediţie
Europa văzută prin ochii liceenilor
Dotări considerabile la Tribunalul Botoşani
Furnizorii nu mai vor să încheie contracte cu Spitalul Judeţean
Serviciul Judeţean de Ambulanţă va fi reorganizat
Ţâbuleac se arată interesat de infrastructura judeţului
Conţac vrea în audienţă la Blaga
Filiala Asociaţiei Comunelor vrea personalitate juridică
Producţia industrială a crescut cu 2,3%
Aproape 600 tone de ambalaje introduse pe piaţă în 2005
Siguranţa publică se află la cheremul beţivilor
Accident petrecut din cauza neatenţiei
Hoţ de telefoane trimis în judecată
Falsă tentativă de sinucidere
Nedreapta pecete a corupţiei
Scade numărul dosarelor cu vechime
Postul este, de fapt, o virtute
Laureaţii concursului de tehnică pianistică
Întinde o mână pentru un zâmbet de copil
„Pelerinii luminii”
Şalgău s-a întors cu speranţe din Republica Moldova
Programul SAMTID nu rezolvă problema apei la Săveni
Acte doveditoare privind proprietăţile parohiilor
Autonomia nu trebuie proclamată, ci dobândită, afirmă Marko Bela
Nu se pune problema unei fuziuni a PPCD cu PD
Inconsecvenţa PD în problema legii migraţiei politice
Victor Ciorbea face un apel către ţărănişti să nu se alieze cu UCS
Mircea Geoană, deranjat de declaraţiile senatorului Antonie Iorgovan
Mircea Geoană: Cine pleacă acum din PSD pleacă definitiv
Fotbaliştii echipelor Steaua şi Rapid decoraţi de preşedintele Traian Băsescu
Sindicatele cer revizuirea calendarului de creştere a preţurilor la utilităţi
Bancpost va lansa depozitul „STANDARD” cu dobândă fixă
Banca Românească a majorat dobânzile la depozitele în euro şi dolari
Guvernul chinez interzice părinţilor să mai dea nume ciudate copiilor
Susan Sarandon dezamăgită de Hillary Clinton
Ursula Andress împlineşte 70 de ani
România va adera la UE la 1 ianuarie 2007
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă