Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6529
De la 07 Ianuarie 2003
83845353
Întoarcerea lamei de plânsul lumii

Românul şi singurătatea

  • 15 March 2009, 23:00
Aderat şi integrat european, românul şi Ţara nu au încă parte de un anturaj (pozitiv) pe măsură, plângându-se de singurătate. Poate fi asemănat, cum şi puzderia de analişti politici o constată în vreun fel, cu cucul din luncă. Apropo de cuc zice un vers de cântec românesc - "Şi când cântă cucu, eu mă duc la lucru", ceea ce exprimă cheful de muncă al ţăranului român, acum la debutul lucrărilor agricole de primăvară, cântecul cucului dând un fel de deşteptare şi constituind un bun ceasornic pentru punerea în mişcare a marii reforme care se vrea şi asupra ramurii noastre agricole.

Singurătatea românului se poate regăsi şi în noianul de topuri, pe domenii, la nivel european şi mondial, România situându-se mereu singură, la coadă, fără a-i ţine de urât cineva, murind de singurătate. Singură cuc, printre toţi şi împotriva tuturor. Pe vremuri, marele Constantin Tănase ar fi spus - "păi, până când?". Acum, să fim serioşi, se mai întreabă astfel careva? Şi, timpul, neiertătorul şi impecabilul timp trece şi, odată cu el, trec generaţii, trecem şi noi. E mare păcat. Avem un imn - ce imn avem! - "Deşteapă-te, române!". Efectul?

Altfel, pentru românul de rând, singurătatea mai are remedii, drept este, nu multe şi eficiente. Dacă ar exista din belşug, depresiile, suicidul, stresul nu s-ar abate asupra lui. dar, aşa... Se simte singur, stingher, neconsolat, înstrăinat, marcat de griji şi belele, hăituit chiar în societate şi familie. Unde să o ia la sănătoasa? Are el putere? Cât mai poate, rămâne dependent de curgerea timpului, mai speră, mai încearcă. Este atât de greu efortul...

Câte unul sau mai mulţi forţează mica publicitate a ziarelor, în ideea refacerii vreunei relaţii de cuplu, care să-i dea speranţa unui trai şi a unei bătrâneţi liniştite. Ades, fără rezultat şi tot cu buzele umflarte.

Mai marii vremii se dedică altor priorităţi, nedând nici o atenţie românului singur, lăsându-l în seama iţelor încâlcite şi greu de descâlcit. Noul umanism al epocii l-a pierdut pe un atare semn din vedere, în vedere rămânând interese de grup restrâns, meschin şi egoist. În vremurile vechi, haiducia era o soluţie ideală pentru revigorarea unui stfel de român, acum, în vremuri noi, se dovedeşte incompatibilă cu marile realizări, cu noile dimensiuni ale fondului nostru forestier, bine ajustat, înhcât, dacă s-ar reface vechea haiducie, bietul român nici n-ar avea unde să-şi desfăşoare activitatea haiducească şi nici să cânte în largul său - "Puşca şi cureaua lată", ustensile valoroase, numai bine de folosit astăzi pe pielea aleşilor. Înainte şi după votare. Ar fi un remediu? (Ionel BEJENARU)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


SC Locativa are de recuperat bani de la morţi
Un pas spre eliminarea birocraţiei
Nu vor să răspundă la provocări!
Pensionarea femeilor, amânată cu trei ani
Minorii botoşăneni fură pe capete!
Organele de ordine au dat iama în comercianţi
Azi se decide soarta sporurilor profesorilor
Bolnavii în stare critică nu vor mai fi purtaţi de la un spital la altul
Cu ochii pe slujbaşii Primăriei!
Plan la angajat şomeri
Topul prostiei
Mâncare de urzici
Iubirea!
Oameni noi, planuri noi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă