Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15895
De la 07 Ianuarie 2003
122901544

Învăţământ şi libertate de exprimare în Uniunea Europeană

  • 4 August 2006, 23:00
Zilele trecute, pe adresa Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria a sosit raspunsul Ministerului Invatamantului si Culturii de la Budapesta, la scrisoarea de protest semnata de mai multe institutii si organizatii romanesti din Ungaria si trimisa la sfarsitul lunii mai a.c., in care reprezentantii comunitatii romanesti au tras un semnal de alarma referitor la una dintre intrebarile de la bacalaureatul la istorie. Ministrul Hiller Istvan a raspuns si in numele Cabinetului Primului Ministru.
In prima parte a scrisorii, Hiller descrie regulile si metodele pe baza carora se intocmeste formularul cu subiectele pentru bacalaureat. Explicand complexitatea si metoda tragerii la sorti a subiectelor, ministrul invatamantului exclude faptul ca liceele de nationalitate ar fi primit intentionat subiectul de la punctul 9/e: „Argumentati pe scurt cauzele pentru care se poate considera injusta din punct de vedere etnic acea parte din tratatul de pace, care fixa granitele noi ale Ungariei.”
In a doua parte a scrisorii ministrul Hiller Istvan scrie:
„Si dupa parerea mea, intrebarea, – si cu asta sunt de acord si profesorii in cauza – din punct de vedere metodologic, este inexacta si poate sa produca confuzie, neintelegere. Cu toate ca cerinta de baza a noului tip de bacalaureat este tocmai aceea ca elevul sa-si poata exprima liber parerea, pe baza unui anumit material, expunandu-si punctul de vedere prin argumente si formulandu-si in mod independent pozitia, si opinia mea este ca judecata de valoare din intrebarea respectiva poate orienta elevul in raspunsul sau intr-o anumita directie.
Trebuie avut in vedere ca nici macar o formulare inexacta sa nu deranjeze vreun popor, sau un grup din sanul unui popor. Tinand cont de aceasta, voi lua masuri ca Centrul National de Examene si Evaluare pentru Invatamantul Public sa atraga atentia comisiilor de specialitate care elaboreaza subiectele de la examene asupra acestui fapt, iar in munca de elaborare a subiectelor de examene sa fie atenti la o exprimare cat mai exacta.
Ministerul Invatamantului si Culturii va face si in viitor tot posibilul pentru ca, in cursul activitatii didactice, pedagogii si elevii sa-si urmeze propriile convingeri, atat legate de materiile predate, cat si in plan personal, ca nici un grup, nici o persoana sa nu-si impuna pozitia asupra altora. Ne vom stradui ca in toate domeniile vietii scolare, deci si la examene, sa prevaleze nestirbit libertatea de exprimare a opiniilor. Toata lumea are dreptul la libertatea opiniilor, lucru care este valabil si in legatura cu evenimentul istoric insemnat ca Tratatul de pace de la Trianon. Astfel, si parerea Dumneavoastra trebuie respectata. Totodata este corect ca oamenii de stiinta sau istoricii sa isi confrunte pozitiile pe tema cotiturilor istorice traite in comun in Europa Centrala si de Est. Cu totii ne dorim ca disputele de specialitate, creatoare, lamuritoare, sa ajute in continuare la apropierea popoarelor si tarilor noastre. Budapesta, 24 iulie 2006. Cu onoare, dr. Hiller Istvan.” (Agenţia RGN)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Meşteră-n căsătorii
Comentariu la comentarii (CXXVII)
(Ioan Rotundu)
Avertizare meteo
Câţiva tineri botoşăneni au exersat arta de a supravieţui
Înfoiaţi în pene, Ţarcă şi Ţiprigan au ieşit de la primarul Flutur umiliţi
Se scot bani din fase acreditări de servicii sociale
Angajatorii neglijează sănătatea şi securitatea în muncă a salariaţilor
Ucis într-un accident rutier
Atacat cu un cuţit în restaurant
Ministrul Flutur prezice agriculturii viitor de aur
Scuturarea de securism ar putea costa posturile unor liberali
Comunicat - campanie confectii
Patru firme şi-au împărţit banii din programul „Cornul şi Laptele”
Pierderi minore pentru social-democraţi
Locul unde se poate mânca o fasole bună
Căminele culturale din Havârna supuse reabilitării
Alege! Este dreptul tău
Trei unităţi închise şi amenzi de peste un miliard
Pompieri acţionează pentru siguranţa credincioşilor
Tranzacţii de milioane de euro
94 de cadre diddactice vor fi sanctionate
Investiţii pentru unităţi din învăţământul preuniversitar
Guvernul Romaniei- mecanism de interventie pe piata graului
Pregătiţi pentru liberalizarea fluxului de bani de pe piaţă
Profilul locatarului de lux
Guvernul comunist de la Chisinau a eliminat istoria Romaniei
Cine a pangarit monumentul lui Stefan cel Mare?
Greşeala privind impozitarea IMM-urilor, rea-credinţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog