Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Mondene
Gastronomie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16003
De la 07 Ianuarie 2003
106030463

Inventarea minorităţii aromâne, atentat la interesul naţional

  • 4 November 2009, 23:00
In urma cu aproape doua luni, patru organizatii - Societatea de Cultura Macedo-Romana, Centrul European de Studii in Probleme Etnice, Centrul pentru Studierea Romanilor de Pretutindeni si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, adresau un memoriu public principalelor institutii ale statului, aratand pericolul „inventarii" unei noi minoritati nationale: aromanii.
Pana in prezent, memoriul, care este insotit de punctul de vedere oficial al Academiei Romane, nu a primit niciun raspuns din partea autoritatilor.
Cel care vrea sa-i transforme pe Aromani in minoritari in tara lor este nimeni altul decat deputatul PD-L Costica Canacheu, care reclama de ani de zile ca este discriminat de autoritatile romane. Canacheu isi reneaga originile romanesti si denunta pretinsa politica a Romaniei de asimilare fortata a aromanilor. Asta dupa ce, in perioada interbelica, familia sa a beneficiat de ajutor din partea statului roman (improprietarire cu pamant) atunci cand a imigrat si s-a stabilit in Dobrogea, pe baza nationalitatii romane declarate.
In memoriul adresat autoritatilor se arata ca, prin actiunile sale, Costica Canacheu afecteaza grav imaginea Romaniei. Si o face invocand false argumente, dar si o istorie fictiva a romanilor din Balcani. Scenariul imaginat de Canacheu si Comunitatea Aromana din Romania (CAR), organizatia pe care acesta o conduce, seamana izbitor de mult cu teza poporului moldovenesc, scornita peste Prut de comunistii lui Vladimir Voronin. Comunitatea Aromana din Romania incearca de mai multi ani acreditarea ideii ca aromanii trebuie sa fie declarati minoritate nationala. Cazul ar fi asemanator, spun istoricii, cu cel al sasilor plecati in Germania sau al evreilor imigrati in Israel, care ar cere in tarile lor, sa devina minoritari.
In aprilie 2005, adunarea anuala a CAR a votat documentul numit „Vrearea aromanilor", prin care se cerea explicit statului roman sa-i recunoasca pe Aromani ca minoritate nationala in Romania. Actiunile si demersurile CAR indreptate impotriva statului roman au fost publicate in revista „Armanimea", sprijinita financiar chiar de Ministerul Culturii si Cultelor.
Lipsa oricarei reactii a autoritatilor romane a dat practic apa la moara demersurilor CAR, care au trecut dincolo de granitele tarii. Costica Canacheu a facut apel la sensibilitatea europenilor fata de ceea ce el numeste „discriminarea aromanilor din Romania". Din 2007 si pana in prezent, demnitarul roman a trimis nenumarate memorii catre membrii Consiliului Europei in care arata ca aromanii nu mai pot suporta tratamentul din Romania, iar situatia lor este critica. Canacheu a reclamat ca recomandarea europeana nr. 1333, privind „limba si cultura aromana", nu a fost aplicata niciodata de autoritatile din Romania. In plus, organizatia controlata de Canacheu a solicitat la Strasbourg, nici mai mult, nici mai putin, decat statutul de participant in Consiliul Europei.
Propaganda politica si manifestari culturale
Strategia aleasa de CAR pentru a-si atinge scopurile se bazeaza pe principii psihologice. Strategia asociaza propagandei politice manifestarile culturale, sustin surse din Academia Romana. Acestea din urma reusesc sa atraga un mare numar de Aromani, altfel putin receptivi la mesajul politic al liderilor CAR.
Pentru ca cei mai multi dintre Aromani locuiesc in judetele Constanta si Tulcea, Dobrogea a devenit zona „strategica" de actiune pentru cei ce vor sa-i transforme pe Aromani in minoritari. CAR a incercat sa castige de partea sa mass-media dobrogeana, ofensiva mediatica devenind pentru organizatia controlata de Canacheu, alaturi de reuniunile culturale unde se difuzeaza in mase mesajul politic, un element tactic de prima importanta. De altfel, cele mai multe articole care promovau actiunile CAR au fost publicate in ziare din aceasta regiune.
Potrivit Academiei Romane, ceea ce se urmareste nu este informarea, ci influentarea aromanilor, „prin comunicarea sistematica a unor mesaje simple, dar deformante in acelasi timp". Statul roman este somat sa satisfaca solicitarile CAR in numele democratiei, dar organizatia insasi se manifesta autoritar in colectivitatea aromanilor din Romania, asumandu-si, in mod agresiv, o reprezentativitate falsa. Dovada sta avalansa de procese intentate de CAR altor organizatii ale aromanilor care nu sunt de acord cu demersurile sale.
Ideea manipularii aromanilor este sustinuta si de avocatul constantean Ion Hasotti, fratele senatorului liberal Puiu Hasotti, membru important al acestei comunitati. „Asistam in ultima vreme la terfelirea traditiei si a istoriei aromanilor prin aceste tentative de a se consititui o minoritate a aromanilor din Romania care, din punctul meu de vedere, o spun foarte deschis, ar putea sa fie manipulata sau angajata politic, pe criteriul etnic. Ceea ce este o blasfemie la adresa traditiei, istoriei si a memoriei stramosilor nostri", ne-a declarat Ion Hasotti.
CAR a incercat sa dubleze manifestarile traditionale organizate de alte asociatii aromanesti pentru a le confisca vizibilitatea si a le deturna publicul, acuza Fundatia „Andrei Saguna", initiatoarea manifestarii anuale „Congresul perenitatii vlahilor in Balcani".
Totodata, CAR a lansat atacuri la persoana in presa scrisa, sub semnatura Biroului Executiv al Filialei Constanta a Comunitatii Aromane din Romania. In plus, CAR a evitat sitematic organizarea unei consultari populare asupra identitatii aromanilor, dupa criterii metodologice stabilite stiintific, asa cum au propus mai multi academicieni.
Ce spune Academia Romana?
De altfel, pozitia Academiei Romane fata de actiunile Comunitatii Aromane din Romania a fost extrem de transanta. Academia Romana nu este de acord cu recunoasterea unei ramuri a romanitatii, ca minoritate nationala in Romania. Conform specialistilor in lingvistica de la Academia Romana, „aromanii nord si sud dunareni sunt romani, cu specificul lor dialectal, folcloric si etnografic. Asadar, nu exista temei stiintific in baza caruia, pe teritoriul Romaniei, aromana sa fie considerata limba materna si, prin urmare, populatia care o vorbeste sa invete in acest dialect".
Cercetatorii in istoria limbii romane si in dialectologie nu accepta caracterizarea aromanei ca limba diferita de limba romana, ci in mod argumentat o situeaza in cadrul dialectelor limbii romane. Din punct de vedere istoric, aromanii sunt considerati de lingvistii romani ca fiind o ramura sudica a poporului roman, despartita de trunchiul principal, aflat pe teritoriul Daciei istorice, in urma navalirii populatiilor migratoare.
„Cei care vor, azi, sa se constituie intr-o minoritate nationala aromana in interiorul Romaniei incalca in mod flagrant datele reale ale istoriei si, totodata, valorile noastre morale si spirituale comune", se arata intr-un comunicat al Academiei Romane. Acest punct de vedere este sustinut si de numeroase personalitati de origine aromana, cum ar Ion Caramitru, presedintele Societatii de Cultura Macedo-Romana. Infiintata in 1878, aceasta organizatie a contribuit decisiv la sustinerea identitatii si culturii aromanilor in Peninsula Balcanica, sprijinind material, dar si administrativ organizarea scolilor si a bisericilor romanesti pentru aromanii din Peninsula Balcanica.
Potrivit lui Ion Hasotti, nationalitatea, dar si patriotismul aromanilor nu pot fi puse la indoiala. „Eu stiu un singur lucru. Cand veneam la bunicul nostru, eu si fratele meu senatorul Puiu Hasotti, nu ne primea acasa pana nu-i spuneam poezia „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie!" (n.r. Mihai Eminescu). El era nascut in Macedonia greceasca si era emigrant in Romania", spune Hasotti.
Comisia pentru Recensamant, calcaiul lui Ahile
Putini stiu ca actiunile Comunitatii Aromane din Romania de a-i transforma pe Aromani in minoritate nationala au fost foarte aproape de reusita. Punctul slab al institutiilor statului s-a dovedit a fi Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei. Organizatia controlata de Costica Canacheu a mers direct la tinta. Incredibil, CAR a reusit ca inaintea recensamantului din 2002 sa determine introducerea in formularul de recensamant al populatiei Romaniei diferentierea dintre aroman, macedo-roman si roman. Ministrul Informatiilor Publice de la acea vreme, Vasile Dancu, a reusit sa blocheze modificarea formularului chiar inainte de recensamant.
„Ca urmare a consultarii specialistilor Academiei Romane, consideram oportuna revenirea asupra inscrierii in formularul de recensamant a pozitiilor 31 si 32 care indica notiunile de aroman si macedo-roman considerate ca fiind altceva decat poporul roman. Prin urmare, Ministerul Informatiilor Publice solicita eliminarea diferentierii dintre notiunile de mai sus (respectiv aroman, macedo-roman si roman). Precizam ca actuala diferentiere a acestor notiuni in formularul de recensamant este ireala, putand da nastere unor interpretari eronate", se arata in adresa remisa Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei de catre Vasile Dancu.
Juramant stramb?
„Jur credinta patriei mele Romania. Jur sa respect Constitutia si legile tarii. Jur sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Jur sa-mi indeplinesc cu onoare si fidelitate mandatul incredintat de popor". Asa suna juramantul depus de Costica Canacheu la preluarea mandatului de deputat.
Denuntarea de catre Canacheu a pretinsei politici romanesti de asimilare fortata a aromanilor este insa in contradictie cu ceea ce acesta a jurat sa respecte. Demnitarul a carui loialitate fata de tara este pusa la grea incercare, este presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor si membru al Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO.
Despre meritele intelectuale care l-ar fi recomandat pe Canacheu pentru aceste inalte functii nici nu poate fi vorba. Costica Canacheu a absolvit doar liceul, iar pana in 1989 a lucrat ca electrician. Anul trecut, chiar inainte de a implini varsta de 50 de ani, Canacheu a reusit sa promoveze si examenul de bacalaureat, la Liceul Industrial Electroenergetic, din capitala. Costica Canacheu este unul dintre cei trei parlamentari romani care au doar studii liceale.
Nu are multa scoala, dar functia de presedinte al Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor ii confera lui Canacheu dreptul de a primi informatii clasificate. In legislatura trecuta, luarile de cuvant in plen ale deputatul Costica Canacheu au insumat doar o ora si 25 de minute. Suficient insa pentru deputatul PD-L de a initia chiar legea prin care deputatilor si senatorilor li s-a permis accesul la informatii clasificate fara a avea nevoie de certificatul ORNIS. La vremea respectiva, initiativa legislativa a starnit numeroase reactii negative din partea Aliatilor NATO si a pus Romania intr-o situatie delicata. Legea este in contradictie cu Directiva NATO care, desi prevede ca „accesul la informatii clasificate al inaltilor functionari de stat (...) se stabileste conform legilor si reglementarilor nationale", „nu trebuie sa genereze vulnerabilitati".
Deputatul PD-L este si membru a patru comisii parlamentare de prietenie. Nu intamplator acestea sunt cu Bulgaria, Macedonia, Albania si Grecia. Adica tocmai acele tari care doresc ca Romania sa nu-i mai sprijine pe aromanii care traiesc pe teritoriile lor. Comunitatile de Aromani reprezinta parti importante din populatia acestor tari, dar sunt supuse unor procese agresive de asimilare.
Sprijin „fratesc" de la UDMR
Initiativa CAR si a liderului sau si-a gasit sustinatori si in randul partidelor politice. Deloc surprinzator, cei care si-au manifestat un sprijin deschis fata de demersurile denigratoare la adresa Romaniei au fost liderii UDMR. Adica cei care, sustinuti fatis de Ungaria, incerca de ani de zile, tot pe la porti europene, sa obtina autonomia tinuturilor secuiesti. Perseverenta lui Costica Canacheu in a-i declara minoritari pe Aromani nu a ramas indiferenta nici Budapestei. Un ajutor direct nu era posibil, pentru ca ar fi declansat imediat reactia autoritatilor romane. Asa ca sprijinul s-a limitat doar la unul moral. La manifestarile organizate de CAR cu ocazia „Zilei Aromanilor", statul vecin a tinut neaparat sa-si trimita ambasadorul de la Bucuresti.
Miza bataliei pentru Aromani
Recunoasterea minoritatii aromane ar aduce avantaje foarte mari organizatiei controlate de Costica Canacheu. Astfel, CAR ar avea acces la sume uriase provenite din fonduri europene, dar si guvernamentale. In plan personal, Canacheu ar avea si el de castigat. El si-ar asigura un loc in Parlament pentru inca o legislatura, din partea minoritatii aromane. Consecintele unei eventuale reusite a demersurilor CAR ar fi insa de neimaginat pentru Romania. De pe urma inventarii minoritatii aromane ar profita in primul rand tarile a caror populatie inglobeaza comunitati importante de Aromani.
In Grecia, aromanii nu sunt nici macar recunoscuti ca minoritate. Statul elen ii considera oficial pe Aromani drept greci latinizati, iar cei care se considera romani risca sa fie pedepsiti cu inchisoarea pentru subminarea intereselor nationale.
Coincidenta sau nu, continutul mesajelor CAR privind pretinsa persecutare a aromanilor in Romania este identic cu cel promovat de media din Grecia.
Actiunile cercurilor nationaliste grecesti s-au intensificat in ultimul timp, cu scopul atragerii aromanilor de partea lor si implicit, desprinderea lor de Romania.
In afara de Grecia, alte tari care ar avea de castigat de pe urma planurilor lui Costica Canacheu sunt Albania, Macedonia, Bulgaria si Serbia. Acestea nu ar mai trebui sa faca fata presiunilor Bucurestiului pentru pastrarea identitatii romanesti a aromanililor si aplicarea legislatiei europene privind drepturile minoritatilor.
Incercarile noastre repetate de a-l contacta pe Costica Canacheu, pentru a ne spune punctul sau de vedere in legatura cu initiativa organizatiei pe care o conduce, au fost sortite esecului.
„Epigonul"...Canacheu
Costica Canacheu, cel ce se considera „discriminat" de statul roman, este mostenitor al drepturilor dobandite prin improprietarirea gratuita a familiei sale.
Strabunicii sai din partea tatalui, originari din nordul Greciei, au putut sa se stabileasca la Techirghiol, pe baza nationalitatii romane declarate. Statul roman, hulit acum de „epigonul" Costica Canacheu, a asigurat familiei acestuia un loc de casa, dar si teren agricol.
Cei mai multi dintre Aromani s-au stabilit in Romania intre anii 1925-1933, colonizand Cadrilaterul. Asta pentru ca in statele balcanice de unde proveneau au fost supusi, la sfarsitul secolului al XIX-lea, unor acte de purificare etnica. Aromanii erau omorati doar pentru ca isi afirmau nationalitatea romana.
Astfel, peste 25.000 de persoane au primit cetatenie romana, garantul lor fiind Societatea de Cultura Macedo-Romana, prezidata astazi de reputatul actor de origine aromana Ion Caramitru.
Conform Jurnalului Consiliului de Ministri nr. 1698/13 iunie 1925, aromanii au primit loturi de pamant (15 hectare in zona de granita sau 10 hectare in interiorul judetelor), 50 arii de izlaz si 2.000 de metri patrati loc de casa, pentru fiecare colonist, cap de familie.
Colonizarea in Romania s-a facut doar cu scopul salvarii acestei populatii de la asimilarea la care era supusa in teritoriile de bastina si pentru pastrarea caracteristicilor etno-culturale romanesti, sustine Academia Romana. De altfel, legea fundamentala de la acea vreme, Constitutia din 1923, la fel ca si cea de astazi, prevedea ca nu se pot face colonizari pe teritoriul Romaniei cu persoane apartinand unor ginti straine. Ceea ce nu era cazul aromanilor, carora nu li s-a pus niciodata la indoiala, din partea autoritatilor romane, apartenenta la romanitate, ei insisi declarandu-se raspicat ca fiind romani.
Ulterior, la cedarea Cadrilaterului, din septembrie 1940, Romania a facut schimb de populatie cu bulgarii din Dobrogea de Nord. Romanii, in numar de peste 130.000, au fost stramutati in judetele Tulcea si Constanta.
Andrei SIDOROV , http://www.ziaruldeinvestigatii.ro
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O profesoară reclamă discriminare pe criterii de sex
Solicită 14 milioane de lei de la Guvern pentru un sac fără fund
A omorât calul şi a fugit
Urmărit naţional din anul 2003, depistat şi încarcerat la Boto;ani
“Francesca”, filmul regizat de Bobby Păunescu, vine la Botoşani
Soţia şi fiul lui Ioan Luchian Mihalea, în premieră la ”Happy Hour”
Victima a unui accident rutier salvată de un echipaj SIAMUD
15 tone de furaje distruse de flăcări
Se deschide calea recunoaşterii Transnistriei?
A intrat în apartament cu ajutorul pompierilor
Program TELE'M Botoşani, joi
Tichete cadou, doar pentru cadrele didactice cu datoriile achitate la zi!?
Bătaie pe beţie, închisoare pe „trezie”
Horoscop
Ce-a mai visat Băsescu!
Ţâbu pe post de moderator... politic
Carne cu salsa de soia
Inspectorul IŞJ Carmocanu este suspectat de gripă porcină
Nemaifiind şef la AJOFM, Dimitriu face turul Europei
Gripa porcină şi-a făcut intrarea şi în Botoşani
Se înmulţesc comisarii de Mediu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă