Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6064
De la 07 Ianuarie 2003
122891713

Inventator român premiat cu aur la Salonul Internaţional Innova-Eureka Bruxelles

  • 18 November 2012, 23:00
Inventatorul roman Corneliu Birtok-Baneasa a fost premiat cu medalia de aur a Salonului Innova din cadrul Concursului international Bruxelles-EUREKA, desfasurat in perioada 15-17 noiembrie, pentru ca a inventat si a reusit sa omologheze un filtru de aer care reduce consumul de carburant cu pana la 15%, produsul urmand sa apara pe piata autohtona in mai putin de o luna de zile, relateaza Agerpres.
In cadrul Salonului Innova Bruxelles, Corneliu Birtok-Baneasa a mai fost rasplatit cu Premiul special ARCA ce i-a fost oferit de catre delegatia de inventatori din Croatia, reusita inginerului auto roman incununand eforturile sale din ultimii patru ani in domeniul crearii si perfectionarii filtrelor de aer supraaspirante inversate.
'In urma cu patru ani participam, pentru prima oara, la un salon international de inventica, iar acela a fost, ca o fericita coincidenta, chiar Salonul Innova de la Bruxelles. Am fost sprijinit atunci de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANSC), institutie care a avut incredere in ideile mele si m-a selectat in delegatia Romaniei.
A fost primul pas pe drumul unei colaborari continue. Fara sa exagerez, pot spune ca ANCS a avut un rol esential in ascensiunea mea profesionala, in care am plecat de la o idee si am ajuns pana la un produs omologat', a declarat duminica, pentru AGERPRES, inventatorul Corneliu Birtok-Baneasa, aflat inca la Bruxelles.
Pentru a-si pune in practica inventia, inginerul din Deva a avut nevoie de mii de ore de munca pentru a transpune, intr-un flux tehnologic, procesul de fabricatie al filtrului de aer ce permite scaderea consumului de combustibil la autovehicule. A fost nevoie de omologarea proiectului si de gasirea unor investitori care sa creada in ideile sale. Inventatorul a recunoscut ca drumul de la planseta spre linia de productie este unul destul de greu.
'In acest moment pot spune ca inventia a fost cel mai simplu lucru din acest proces. Ca sa faci un produs omologat este nevoie de o sustinere financiara, altfel nu poti evolua, iar inventia ta ramane la stadiul de hobby si o folosesc prietenii. Daca esti inspirat, o inventie se pune pe planseta in doua luni de zile si apoi esti linistit. Eu cred ca m-am maturizat foarte mult in ultimul an, pentru ca in afara de institutiile la care am depus actele pentru omologare, nu exista reguli foarte clare in ceea ce priveste productia de filtre de aer', a spus inventatorul din Deva.
Cu sprijinul unor investitori, Corneliu Birtok-Baneasa va incepe productia filtrelor de aer pe care le-a inventat, intr-o luna de zile. Inginerul auto a mentionat ca prefera ca productia acestora sa se desfasoare in Romania, deoarece aici poate sa aiba un control strict asupra calitatii produsului.
'Vreau sa arat ca si in Romania se poate ca o inventie sa devina produs. Chiar daca se spune ca in Romania este multa birocratie, in cazul meu a fost invers, pentru ca toata lumea m-a sprijinit in demersul meu de omologare a filtrului de aer. Am avut nevoie de oameni care sa creada in mine si iata ca, intr-un an de zile, am reusit sa omologhez acest produs si sa punem la punct fluxul tehnologic necesar', a adaugat inventatorul.
Potrivit estimarilor sale, pretul de raft al filtrului de aer ce reduce consumul de carburant se va situa in jurul valorii de 350 de lei.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dialog conjugal
Gastronomie: Chiftele turceşti
Băsescu a devenit şeful campaniei PDL si purtătorul de cuvânt la alegeri
Urban Serv strnge moloz de la populație
Preşedintele Moldovei respinge deschiderea unui consulat rusesc în Transnistria
Secesiunea Cataloniei ar lăsa regiunea în afara Uniunii Europene, confirmă Barroso
Mii de bulgari au cerut demisia guvernului
Se pregăteşte autonomia Ţinutului Secuiesc
Divergenţe profunde între Varşovia şi Londra în privinţa bugetului UE
Somnul românilor naşte monstrul Secuiesc
Ioan Rotundu
Dinamica economiei: Ferma lui Viorel Marocico
Noi represalii ale autorităţilor sârbe împotriva Părintelui Boian
Victor Ponta: Viitorul guvern USL va avea altă structură; vor fi şi miniştri noi
Traian Băsescu le cere politicienilor să nu mai facă declaraţii antieuropene
DE CE CANDIDEZ? (P)
Botoşani: Răşitariu, victimă na mafiei avocaţilor şi experţilor corupţi
Încurajăm studenţii şi tinerii să fie parte a democraţiei româneşti
Iulian Matache anunţă pomeni electorale pentru botoşăneni
Ador si Pro Canes donează cuşti şi boluri căţeilor din padocul public
Fantomele prin ceaţa nopţii erau… USL-iste
Ioan Rotundu
Botoşani: Şedinţă crucială de Comitet Director la Spitalul judeţean
Instanţele, aglomerate de procesele datornicilor la apă
Spitalul Judeţean, succes doar pe jumătate în procesul cu Sanomed
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog