Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3124
De la 07 Ianuarie 2003
122888773
Ioan Ghişe (PNL) se confesează iar:

Am colaborat cu securitatea, dar n-am făcut rău

  • 18 August 2006, 23:00
Fostul primar al Braşovului, deputatul liberal Ioan Ghişe a recunoscut vineri că a colaborat cu securitatea, însă susţine că nu a făcut poliţie politică şi că opinia publică trebuie să facă distincţia între turnători.
Ioan Ghişe a precizat că a furnizat şapte note informative către securitate, timp de doi ani, perioadă în care a lucrat la uzina Tractorul Braşov, ocupându-se de un contract cu libienii. Pe durata mandatului său de primar al Braşovului, Ioan Ghişe a fost acuzat că a colaborat cu structurile represive ale regimului comunist, el fiind contestat public şi în momentul în care a fost propus pe listele electorale ale Alianţei DA. Ghişe susţine şi acum că nu a ascuns nimic partidului şi că a prezentat conducerii PNL decizia Colegiului CNSAS, din 1999, decizie prin care se stabileşte că nu ar fi făcut poliţie politică, verdict de care deputatul liberal continuă să se agaţe, deşi, la vremea respectivă, CNSAS nu deţine decât o parte infimă din arhivele securităţii. Deputatul liberal mai susţine că cele şapte note informative nu conţineau altceva decât date despre activitatea libienilor veniţi în practică la uzina Tractorul, în condiţiile în care unitatea avea şi profil militar. Ghişe pretinde că angajamentul semnat cu securitatea făcea parte din anexele contractului cu libienii şi viza aplicarea legii siguranţei naţionale, iar, după doi ani, efectele angajamentului ar fi încetat, odată cu expirarea contractului.
Ghişe spune că nu i-a tremurat mâna în momentul în care a semnat pactul cu securitatea, deşi se angaja să furnizeze informaţii despre orice persoană, indiferent de gradul de rudenie. "Înainte de a semna angajamentul, m-am consultat cu familia şi, în special, cu tatăl meu", s-a confesat deputatul liberal.
Ghişe, cel care s-a făcut remarcat în plenul Camerei Deputaţilor prin obiceiul de a boicota discursurile pesdiştilor strigând "Jos comunismul!", consideră că opinia publică trebuie să aibă datele necesare pentru a face distincţia între persoanele care au făcut poliţie politică şi cele care au fost informatori într-un anumit context, sugerând că simpla colaborarea nu este de condamnat pentru că şi astăzi serviciile secrete au informatori. "Este incriminat în ce măsură s-a adus atingere vieţii private şi drepturilor omului", susţine Ghişe. El revendică şi paternitatea ideii lansate joi de către secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, aceea de a publica pe site-ul partidului dosarele demnitarilor liberali astfel încât lumea să judece cine a făcut şi cine nu a făcut poliţie politică. "Aşa nu ar mai funcţiona prezumţia de vinovăţie", spune deputatul liberal. Deputatul PNL spune că va depune un amendament la ordonanţa CNSAS în sensul publicării pe net a tuturor dosarelor aparţinând politicienilor.
Întrebat dacă există vreo diferenţă între cazul său şi cel al Monei Muscă, propusă pentru excluderea din partid, Ghişe afirmă că fiecare liberal trebuie judecat în parte, iar sancţiunea de retragere a sprijinului politic trebuie aplicată după ce se analizează modul în care "acuzaţii" au încălcat statutul sau codul etic şi moral al PNL. (NewsIn)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un răspuns nimerit
Horoscop
Comentariu la comentarii (CXL)
(Ioan Rotundu)
Inaugurarea Parcului Suharău
Olandezii vor să deschidă un centru de bătrâni la Botoşani
Conţac nu va sprijini la Guvern reabilitarea bisericilor
Mobilier nou pentru câteva unităţi şcolare
Bufet spart de un minor
Viteza excesivă l-a băgat în spital
Şcolile care au primit bani pentru dotări vor fi verificate
Oamenii preferă să-şi dea pământul în arendă
Ciocnire cu scântei între prefectul Roman şi preşedintele Conţac
Democraţii organizează Cupa Liceelor
Conservatorii şi-au inaugurat noul sediu
Pompierii s-au pus rău cu Dumnezeu, sancţionându-I slujitorii
Săracii sunt mari reclamagii, iar bogaţii încurajează mica ciupeală
Sărăcia ne ţine departe de cinema
Evaziune cu alcool, pe picior mare, la Tudora
Avocaţii lui Harnagea şi Talpeş se contrazic
Hărdău se dezice de acuzaţiile venite de la Iaşi
Constantinescu vrea să dea în judecată Colegiul CNSAS şi şefii serviciilor
"Socialul, în România, va fi fundamental încă două generaţii"
Liberalii cu angajament la Securitate vor avea acelaşi tratament ca Muscă
Românii sunt nemulţumiţi de corupţie, de sistemul sanitar şi de agricultură
Tinerii căsătoriţi vor putea primi subvenţie pentru casă
Românii evaluează şcolile în funcţie de pregătirea dascălilor
Friptura care-i scoate din sărite pe vecini
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog