Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23148
De la 07 Ianuarie 2003
122883215

Ionut Sandu, funcţionar într-o bancă italiană

  • 3 February 2009, 23:00
Romanii din Italia nu mai sunt de mult un grup compact de zidari si menajere. Ziarul nostru prezinta saptamanal povesti de succes ale romanilor care au plecat de jos, dar si-au deschis propria afacere sau ocupa un loc mai inalt in ierarhia sociala. Iata povestea sucessului lui Ionut Vlad Sandu, un roman de 24 de ani din Focsani, care lucreaza acum intr-o importanta banca italiana.
Ionut Vlad Sandu, 24 de ani, originar din Focsani, a emigrat in Italia impreuna cu familia sa - mama, tata si un frate mai mic - la varsta de 6 ani. Tatal sau a incercat sa gaseasca un trai mai bun in afara granitelor tarii imediat dupa Revolutie, renuntand la functia de maistru pe care o avea intr-o fabrica. Impreuna cu patru colegi de munca a parasit Romania si s-a oprit la Roma. Aici a gasit repede de munca, dar dupa jumatate de an dorul de casa a inceput sa fie din ce in ce mai sufocant. Astfel, familia Sandu a decis sa se reintregeasca si sa inceapa o viata noua pe teritoriul Italiei. La sfatul unui preot ortodox roman s-au mutat in Nordul Italiei, acolo unde dintotdeauna perspectivele in campul muncii au fost mai vaste si, asa cum spune Ionut, se respira un altfel de aer decat la Roma.
mii romani in sat
Familia Sandu a fost prima familie de romani din localitatea Mansuè (provincia Treviso), punand astfel temelia comunitatii romanesti de aici. La o distanta de 18 ani, aceasta localitate, cu aproximativ 5.000 de locuitori, are cea mai mare concentratie de romani (23%) la nivel national. Tatal a gasit un loc de munca intr-o fabrica si a reusit sa obtina documentele necesare pentru a legaliza prezenta intregii familii pe teritoriul italian.
Primul contact cu scoala al lui Ionut a fost in Italia. A inceput clasa I, dar fiind cel mai mare din clasa, dupa o luna i s-a dat posibilitatea sa sustina un test in urma caruia a trecut direct in clasa a II-a. A constituit un element de noutate si de curiozitate atat pentru colegi cat si pentru invatatori, pentru ca elevul roman a fost primul strain de pe bancile scolii din Mansuè. I-au fost intelese dificultatile si a fost ajutat sa le depaseasca. Mama lui Ionut a insistat ca limba si cultura romaneasca sa fie mentinute in familie, astfel ca Ionut, in fiecare dupa-amiaza, sub supravegherea mamei, invata sa scrie si sa citeasca in limba materna.
Din clasa a patra timpul pe care trebuia sa il dedice studiului inceput sa fie din ce in ce mai mare, asa ca Ionut nu a mai tinut legaura cu limba materna. Mama, insa, a continuat sa ii strecoare pe masa de studiu cate o carte de literatura romana sau proverbe romanesti.
Şcoala din Italia
Greutatea pe care Ionut a resimtit-o cel mai mult a fost cea de a nu se mai putea juca ca in Romania. "In Italia copiii nu se joaca asa cum ne jucam noi. Coarda, sotronul si alte jocuri imi lipseau pentru ca pana cu un an inainte le jucam cu prietenii mei. Aici nu aveam cu cine. Imi lipsea socializarea", isi aminteste Ionut. Perioada critica pentru Ionut a fost in primii trei ani. Si-a dat seama ca diferentele dintre el si colegii sai s-au sters dupa obtinerea rezultatelor de la examenul de sfarsit de clasa a V-a. L-a ajutat foarte mult acest examen pentru a-si recastiga increderea in sine.
Dupa scoala generala, Ionut a urmat cursurile unui liceu de informatica din Pordenone: "A fost un liceu destul de greu. Imi imaginasem altceva inainte de al frecventa. Am facut programare pura. Am fost invatat sa creez programe care sa ii ajute pe ceilalti". Sfatuit de o prietena din scoala generala, Ionut a ales sa studieze la Padova Mediere lingvistica si culturala. A reusit sa studieze ceva foarte important pentru el, dar pentru care pana in acel moment i-a fost aproape imposibil sa ii dedice timp: limba romana. Lucrarea de licenta a avut ca tema neologismele informatice in limba romana. Inainte de a termina facultatea Ionut si-a publicat CV-ul pe site-ul Universitat ii (Almalaurea) si la cateva zile a primit un telefon de la o importanta banca.
Angajat la banca
A fost invitat la Milano, unde a trebuit sa completeze o fisa pentru profilul psihologic si a detaliat experientele prin care a trecut de cand a ajuns in Italia. Alaturi de Ionut, pentru acel post concurau alte 29 de persoane. Dupa test, Ionut impreuna cu alti 6-7 romani si o moldoveanca, a fost invitat la un alt colocviu. Timp de cinci ore, in fata unei comisii a trebuit sa demonstreze ca are cunostinte economice si de engleza, dar si o cultura geografico-politica si capacitate de convingere.
Postul de munca pentru care se facea selectia a fost creat printr-un proiect propus de Banca Unicredit pentru straini - Agentia Tu. Toti candidatii erau foarte bine pregatiti, absolventi a una sau mai multe facultati, dar Ionut a fost cel norocos. Desi inca nu avea diploma de licenta in mana, a fost selectionat pentru a lucra pentru Banca Unicredit. A semnat contractul si doua luni si jumatate a facut practica pentru a fi un functionar financiar bine pregatit si capabil de a se descurca singur in sediul de la Treviso care era in curs de inaugurare.
Si a inceput munca. Ii place ceea ce face, dar recunoaste ca nu este o munca usoara, pentru ca toti clientii sai sunt straini. Pe langa dificultatile limbii (clientii nu intotdeauna cunosc engleza, romana sau italiana) exista si dificultatea de a propune un produs bancar unei persoane care nu are decat o vaga idee despre acest domeniu. Aici intra in scena capacitatile lui Ionut de a fi un mediator cultural. De multe ori reuseste sa castige increderea clientilor pentru ca este strain ca si ei. De curand Ionut a devenit angajat al Bancii pe timp indeterminat si duce o viata linistita. Inainte de a obtine acest post de munca, intentiona sa isi continue studiile: Destinul a vrut sa ma opreasca. Dar eu sper intr-o crestere profesionala si exista si posibilitatea transferului meu intr-un oras universitar declara optimist Ionut.
Invidia celorlalţi
De multe ori Ionut simte ca este privit cu ochi rai si invidiosi de catre romani. La intrebarea clasica "Dar tu cum de ai ajuns aici?", Ionut raspunde simplu: "Cu mult noroc si ceva studii." Parintii sunt foarte mandri de realizarea profesionala al lui Ionut. Chiar daca la inceput a fost dureros sa isi vada copilul doar la sfarsit de saptamana, au inteles ca aripile pe care ei i le-au dat trebuie folosite si ca tot chinul prin care au trecut pentru a-si reuni familia pe teritoriul italian nu a fost in zadar.
Au multumirea sufleteasca pe care orice parinte si-o doreste: copilul lor a facut alegerile bune in viata. Parintii lui Ionut au practicat sportul (mama juca handbal, iar tata fotbal) si au considerat ca pentru Ionut primul pas care trebuie facut pentru a se integra era cel de a incepe sa practice un sport, caci intr-un joc sportiv limba nu are importanta. Astfel Ionut a inceput un curs de baschet la care insa a trebuit sa renunte. La 18 ani a reluat legatura cu baschetul, insa dintro alta perspectiva, cea a arbitrajului: "M-a ajutat enorm de mult la nivel personal, caci m-a invatat sa iau rapid decizii, sa prevad lucrurile si sa fiu convingator".
Acum Ionut a inceput al saselea sezon, este divizionar in divizia C (ultimul pas spre nivelul national) si are posibilitatea de a calatori in toata Regiunea Veneto. Sportul constituie pentru el un mod de a evada din rutina cotidiana si de a castiga un ban in plus, lucru care in perioada studentiei era foarte important.
Pasiunea asociativă
Din al doilea an de facultate, Ionut s-a apropiat de Asociatia culturala Columna din Padova, in cadrul careia ocupa functia de secretar. Intrand in contact cu persoane de aceeasi nationalitate, Ionut a reusit sa sparga definitiv bariera lingvistica: este si prezentatorul-traducator al Asociatiei cu ocazia diverselor manifestari culturale. "Chiar daca limba romana este limba mea materna, neavand posibilitatea de a o vorbi decat in familie, as fi fost supus riscului de a lasa lexicul sa se descompuna. Contactul cu romani care au trecut prin aceeasi experiente ca si mine m-au facut sa ma inteleg", recunoaste Ionut.
O data pe an, Ionut se intoarce in Romania. Simte ceea ce simte orice emigrant: ca locul lui nu este acolo, asa cum nu este in Italia. "Eu nu simt ca apartin unui stat sau unei natiuni. Daca pana acum o simteam ca pe o lipsa de identitate, acum consider ca nu este nimic rau in faptul de a avea doua viziuni paralele si in acelasi timp diferite, care nu se incruciseaza niciodata. Mi-am dat seama ca identitatea ti-o creezi cu timpul, iar integrarea se realizeaza pe doua fronturi: o parte vine din noi, iar cealalta este externa si depinde de ceilalti", ne destainuie Ionut.
De fiecare data cand are posibilitatea, tanarul roman calatoreste. De trei sau patru ori pe an viziteaza diferite tari ale Europei, caci a inteles ca doar astfel poate fi inteleasa diversitatea lumii. Se simte bine bine oriunde si se considera un cosmopolit.
(Un articol de Mihaela Chirvase, „Gazeta Romaneasca")

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Talente trăsnite în ”Grădina lui Măruţă”
De ce nu merită să îţi faci asigurări pe vremuri de criză
Nu mai înţeleg nimic! Guvernul vrea bani mai mulţi de la firme?
Nu este corect ! Contribuţiile sociale ale firmelor private mărite
în vreme ce companiile şi regiile de stat nu le plătesc deloc
Horoscop
Sinceritate monahală
Ţâbuleac nu iese din cuvântul lui Boc
România câştigă la Haga: Insula Şerpilor
ea nu va fi considerat „punct de baza”
Traian Băescu promite vot electronic pentru românii de pretutindeni
România a câştigat procesul de la Haga contra Ucrainei
Vama din Rădăuţi Prut lasă comuna fără Primărie
De vreo zece ani aude de Furtună, fără să fie furtună
Un botoşănean la Şcoala lui Hagi!
Avem monumente istorice, dar nu de valoare UNESCO
Prefectura va pune ochii pe Primării!!
Zestrea Muzeului de Etnografie vegheată cu dragoste de Steliana Băltuţă
Prefectul a luat act de lamentările liderilor de sindicat
Guvernul le-a tras-o bugetarilor, ca de 1 aprilie
Vor spor de calculator, de şmecheri
Generalul Rusu a demisionat, adjuncţii săi nu
Nou născut gigant la Maternitatea Botoşani
Ţăranii cu laptele, brânza, ouăle au fost fugăriţi de pe piaţă
Vrea să ne deschidă mintea!
Autovehicul cu numere expirate descoperit la ieşirea din ţară
Autovehicul cu numere expirate descoperit la ieşirea din ţară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog