Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6755
De la 07 Ianuarie 2003
122866822

Iranul va începe "în viitorul apropiat" activităţile de îmbogăţire a uraniulu

  • intr-un buncăr construit în munte
  • 8 January 2012, 23:00
Iranul va incepe, "in viitorul apropiat" sa produca uraniu imbogatit intr-un buncar construit intr-un munte, a declarat, duminica, un oficial din administratia de la Teheran, citat de Reuters.
Decizia republicii islamice de a desfasura activitati nucleare sub pamant, unde instalatiile sunt mai bine protejate impotriva unui posibil atac, ar putea complica eforturile diplomatice de a rezolva disputa dintre Iran si puterile occidentale.
Autoritatile de la Teheran au declarat din urma cu cateva luni ca se pregatesc sa mute cea mai buna instalatie de imbogatire a uraniului de la Natanz la Fordow, o unitate din apropierea orasului Qom, din sudul Iranului, considerat sfant in traditia siita.
Desi puterile vestice acuza Iranul ca incearca sa construiasca bombe nucleara, administratia de la Teheran insista ca programul nuclear pe care il desfasoara are drept scop generarea de energie pentru scopuri medicale.
"Instalatia de imbogatire a uraniului de la Fordow va fi operationala in viitorul apropiat", a declarat seful Organizatiei iraniene a Energiei Atomice, Fereydoun Abbasi-Davani. Acesta a mai declarat ca instalatia poate produce uraniu cu un nivel de puritate de 3,5% dar si de 20%, potrivit publicatiei iraniene Kayhan, relateaza agentia de stiri citata.
Un oficial vestic a declarat ca, odata cu inceperea productiei la Fordow, Iranul va trimite un semnal politic prin care arata ca nu se supune cerintelor internationale de a suspenda planurile de imbogatire a uraniului. "As vedea-o ca pe un alt pas facut de partea iraniana in directia adancirii tensiunilor", a declarat oficialul occidental.
In ultimele saptamani, situatia din regiune a devenit si mai tensionata in contextul problemelor de tranzit prin stramtoarea Ormuz.
Incepand din 24 decembrie, iranienii au efectuat zece zile de manevre navale in regiunea stramtorii Ormuz, in Marea Oman si in Oceanul Indian. Liderii de la Teheran au evocat atunci posibilitatea de a inchide stramtoarea in cazul unor noi sanctiuni occidentale, pentru a impiedica exporturile de petrol, amenintand totodata navele americane care supravegheau zona.
Un comandant militar iranian a declarat, vineri, pentru postul de televiziune oficial Press TV, ca Garda Revolutionara din Iran va desfasura exercitii militare in Stramtoarea Ormuz si in luna februarie.
Pe 1 ianuarie, Iranul a anuntat ca a testat pentru prima data bare de combustibil nuclear produse local si necesare pentru reactoarele nucleare. In aceeasi zi, agenta oficiala iraniana Irna a scris ca administratia de la Teheran a testat, in timpul manevrelor navale din apropierea stramtorii Ormuz, o racheta cu raza medie de actiune. Demonstratia de forta a fost interpretata de analisti drept o modalitatea de a le reaminti puterilor occidentale ca presiunea pusa asupra administratiei de la Teheran din cauza programului nuclear ar putea avea consecinte negative, informeaza Reuters. Iranul a negat ca acesta ar fi fost scopul testelor.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Norocul nenorocului
Reţeta zilei: Coribioare
Caricatura zilei
FMI se îndoieşte de capacitatea Greciei de a-şi reduce gradul de îndatorare
Angela Merkel dezminte că ar căuta un succesor pentru preşedintele ţării
Christian Wulff este implicat într-un scandal financiar
Chinezii au construit o clădire de 30 de etaje în 15 zile
A patra execuţie din 2012 în Arabia Saudită
un bărbat a fost decapitat după ce a fost găsit vinovat de crimă
"România, cea mai mişto ţară din lume". E uşor să-ţi iubeşti ţara?
de Alex Mihaileanu
David Cameron ameninţă că Marea Britanie va bloca taxa pe tranzacţii financiare
cerutp de Sarkozy şi Merkel
Decizie importantă pentru justiţia din România
Hotărâre CEDO: Reducerea salariilor cu 25% respectă drepturile omului
Revelion cu taxă pentru pensionari
Degringoladă totală la Memorialul Ipoteşti
Bacalaureat pe trei nivele, marca Buhăianu
Botoşani: USL-iştii speră să acapareze bugetul judeţului
scandalul e gata să se declanşeze
Botoşanii au dispecerat medical integrat
Început de an şcolar cu denumiri noi de şcoli
Comisia de expertiză medicală a intrat în normalitate
CASS şi Spitalul judeţean au început anul cu un proces
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog