Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
38295
De la 07 Ianuarie 2003
89189041

Iredentiştii maghiari ameninţă cu acţiuni tip „Kosovo“ în Ardeal

  • 4 June 2008, 23:00
In aceste zile, maghiarii comemoreaza al 88-lea an de cand a fost semnat „rusinosul” Tratat de Pace de la Trianon, in urma caruia Ungaria Mare a pierdut peste doua treimi (71%) din teritoriu. In mai multe orase din Transilvania, Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal imparte fluturasi in care organizatorii reiau tema autonomiei, a segregarii administrativ-teritoriale. Mesajul tiparit pe fluturas ameninta romanii chiar cu actiuni armate, aratand ca numai in aceste conditii maghiarii vor putea obtine ceea ce isi doresc, la fel ca cei din Kosovo, Tirolul de Sud, Tara Bascilor etc. In Ungaria au avut loc slujbe de comemorare a semnarii tratatului. In secuime au loc in aceste zile marsuri cu faclii, conferinte, proiectii de filme iredentiste, precum si adunari publice dedicate acestui “rusinos” eveniment.
Evenimentul este marcat in fiecare an de catre maghiarii din toate colturile lumii. In acest an sirul comemorarilor au inceput inca din data de 29 mai si vor continua pana la 9 iunie, fiind organizate peste 150 de manifestatii. In cursul acestei seri, Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal (EMI) organizeaza evenimente ce exprima doliul national al maghiarimii. Astfel, la Cluj Napoca si Huedin (judetul Cluj) presedintele Asociatiei Trianon, istoricul Raffay Erno, va conferentia pe tema Trianon si a promisiunilor nerespectate de catre romani. La Miercurea Ciuc, la sediul EMI, tinerii vor putea viziona filmul “Trianon”, care a fost interzis anul trecut, iar la Sfantu Gheorghe va avea loc un mars cu faclii. In Ungaria, Miscarea de Dreapta pentru Ungaria, Garda Maghiara si Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) organizeaza in aceasta perioada mai multe demonstratii. HVIM si Miscarea de Dreapta pentru Ungaria a lansat chiar si o invitatie, pe site-ul oficial al organizatiei, maghiarilor din Londra, sa demonstreze in fata monumentului ridicat in memoria Primului Razboi Mondial din Hyde Park Corner. Preotii din Ungaria oficiaza slujbe in care pomenesc despre Tratatul de la Trianon. In acest an, si indezirabila Eva Maria Barki si-a „facut” numarul, vorbind in biserici despre „tratatul nedrept de la Trianon”.
Cu ocazia celei de a 88-a aniversare a „rusinosului” Tratat de Pace de la Trianon, in perioada 29 mai – 9 iunie sunt organizate pe teritoriul fostei Ungarii Mari peste 150 de demonstratii anti-Trianon. La invitatia EMI, presedintele Asociatiei Trianon, istoricul si profesorul universitar Raffay Erno, va conferentia azi, la Cluj Napoca si la Huedin, vorbind tinerilor despre „Trianonul si promisiunile romanesti”. Astfel, de la ora 17.00, la Huedin, istoricul va tine prelegeri maghiarilor despre „1918, promisiuni nerespectate”. Tema dezbatuta la intalnirea cu tinerii maghiari din Cluj, la ora 19.00, este: „Promisiunile si realitatea. Situatia Transilvaniei de la Alba Iulia pana la Trianon”. Cu aceasta ocatie tinerii vor imparti fluturasi in orasele transilvanene cu „Rezolutiunea Adunarii Nationale de la Alba Iuila din 18 noiembrie/1 Decembrie 1918” si cu dolerantele maghiarilor din Romania. Istoricul Raffay Erno a fost secretar de stat in primul guvern (guvernul Antall) maghiar de dupa schimbarea de regim.
“Nu noi am venit aici din Ungaria, Ungaria a fost aici, de-a lungul secolelor”
Fluturasii aduc in prim-plan hotararea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia din 1918, care in opinia maghiarilor nu este respectata, si exprima pretentiile maghiarilor, adica „respectarea, de catre politicieni, a promisiunilor date de catre romani”. „Tara noastra a fost sfaramata de 88 de ani. Bunicii nostri au ajuns sub puterile altor popoare de 88 de ani, fara a se misca din locul lor de veghe de 1000 de ani… Daca le cerem socoteala, suntem amenintati cu inchisoarea. Nu avem facultate pentru ca ne-a fost luata. Daca le cerem inapoi,&sti, si nu cei care ne-au deposedat de facultatea noastra; in orasele parintilor si bunicilor nostri din centrul Transilvaniei si din Partium nu putem folosi oficial limba noastra. Daca le reprosam acest lucru, cei care au schimbat raportul etnic ne spun ca nu suntem destui. Nu noi am venit aici din Ungaria, Ungaria a fost aici, de-a lungul secolelor… Noi cerem doar ceea ce ne-au promis prin rezolutia de la Adunarea Nationala de la Alba Iulia”, se arata in fluturas. „Maghiarii sunt singurii din Europa care sunt obligati sa traiasca ca si minoritate si care au luptat pentru drepturile lor doar pasnic si fara rezultate. Rezultate au fost obtinute pana acum doar cu atitudini ce le-au fost straine maghiarilor (Kosovo, Tirolul de Sud, Tara Bascilor etc.). Nu ne lasati sa ajungem la aceasta concluzie!”, este incheiat, amenintator, textul fluturasului. Ziua de 4 iunie va fi marcata atat in Miercurea Ciuc, cat si in Sfantu Gheorghe. Astfel, la sediul organizatiei teritoriale EMI din Miercurea Ciuc va fi proiectat filmul “Trianon”, iar cei din Covasna vor organiza un mars cu faclii in municipiul Sfantu Gheorghe.
Slujba oficiată împotriva Tratatului de Pace
„Treaba noastra este sa ne aducem aminte de tragedia rusinoasa a tarii noastre. Nu putem uita dictatul nedrept, ce ne-a fost silit de 88 de ani” a predicat duminica preotul Alberti Árpád in biserica de la Rákospalota (Ungaria). La slujba oficiata in amintirea Tratatului de Pace de la Trianon au fost prezente mai multe organizatii, cum ar fi: „Asociatia Sfanta Coroana”, „Asociatia Horthy Miklós”, „Ordinul Cavalerilor” si „Ordinul cavalerilor Sfantul Gheorghe”. In fata celor catorva sute de oameni prezenti la slujba a vorbit si invitata preotului, avocata Eva Maria Barki. Aceasta a subliniat ca, dupa esecul regimurilor comuniste, in Europa s-au intensificat miscarile pentru autodeterminare, care conduc, de regula, la succes. In acest sens, Barki a adus drept exemplu cazul Kosovo. Avocatul vienez de origine maghiara a sustinut, in fata ascultatorilor, ca „de noi depinde sa dobandim autodeterminarea maghiarimii din bazinul carpatic. Nu putem uita ca dictatul din 1920 ce ne-a separat de cea mai mare parte a tarii a fost nedrept. Nu putem renunta! Asemanator exemplelor internationale, sa ne unim si noi maghiarimea”, a conchis Barki. Intre anii 1994 - 1997, ca urmare a declaratiilor menite sa destabilizeze situatia din Transilvania prin afirmatii provocatoare, aducand atingere caracterului suveran si unitar al Romaniei si, in 1998, Eva Maria Barki, avocat vienez de origine maghiara din Transilvania, a fost declarata persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Au dat banul, dar n-au primi ciolanul
Inspectorul Lăcătuş şi-a dat pe faţă arama de dictator comunist
el este acuzat că a jignit şi umilit mai multe cadre didactice
A murit din incompetenţa medicilor
ITM a dat iama printre agenţii economici aflaţi în neregulă
Mizează pe cartea românismului pentru a câştiga şi alegerile din 2009
Este un primar fericit, are tot ce-i trebuie!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Costel Busuioc şi albumul său de debut
Miza geostrategică a Marii Negre, subiect de dezbatere la Paris
Autorităţile de la Chişinău doresc sa creeze o naţiune de homo sovieticus
Confirmă declaraţiile antiromâneşti ale lui David Kramer
De ziua Mediului, MMDD te invita sa stingi lumina!
Jugaru încheie sezonul cu arestări şi jafuri
Jandarmeria ne informează
Program Tele'M Botoşani joi, 5 iunie
„Eroi au fost, eroi sunt încă”
Câmpanu îl temperează pe Onişa
Un impresar din Petesburg interesat de actorii botoşăneni
Teatrul Vasilache aşteaptă forţe proaspete
PD-L-ul este sfătuit să lase la o parte bocetul să accepte că mai sunt şi alţii
Se anunţă sancţiuni pentru liberalii mai leneşi
Liberalii asigură că Ţurcanu e numai bun de vicepreşedinte pentru CJ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă