Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
974
De la 07 Ianuarie 2003
76780390

Iredentiştii maghiari vor ca "Transilvania să fie din nou ceea ce a fost"

  • 7 August 2008, 23:00
Ieri a inceput, la Gheorgheni, cea de a IV-a tabara EMI, organizata de miscarea „Tineretul Maghiar din Ardeal”. Mottoul taberei provine de la scriitorul maghiar Wass Albert: „Transilvania sa fie din nou ceea ce a fost”. Potrivit site-ului organizatiei, organizarea taberei, care se va desfasura in perioada 6-10 august, a devenit traditie de trei ani incoace si este „afacerea” comuna a organizatiilor „Tineretul Maghiar din Ardeal” (EMI) si „Tineretul Maghiar Unit” (EMI). Acesta din urma (n.r – aceeasi prescurtare) si-a ales ca scop „sa invatam poporul sa simta, sa gandeasca si, inainte de toate, sa actioneze din nou ungureste” precum si „sa intesam regiunile locuite de maghiari pentru a porni din nou circulatia sangelui in corpul natiunii si prin membrele sfasiate ale acestuia.”
Tabara EMI este organizata cu scopul de a-i uni pe acei tineri maghiari care au „o constiinta nationala sanatoasa”. Principalele teme dezbatute in cadrul taberei sunt „folosirea limbii maghiare in Transilvania si folosirea limbilor strabune ale minoritatilor din Europa”, „Viata si munca lui Wass Albert”, „Lupta pentru libertate a irlandezilor si a Tirolului de Sud”, „Revolutia maghiara din 1956”, „Autodeterminarea”, „Situatia maghiarilor din spatiul ex-iugoslav”, „Istoria originii secuilor, situatia politica in Transilvania” si nu in ultimul rand, „Garda Maghiara”. Invitatii de seama sunt: istoricul maghiar si fondatorul „Institutului de Cercetare Trianon”, Raffay Erno, europarlamentarul Tokes Laszlo, presedintele miscarii Dreapta pentru Ungaria si fondatorul Garzii Maghiare, Vona Gabor, fiul scriitorul maghiar Wass Albert, Wass Endre, precum si nelipsita avocata Eva Maria Barki, care intre anii 1994-1998, ca urmare a declaratiilor menite sa destabilizeze situatia din Transilvania prin afirmatii provocatoare, aducand atingere caracterului suveran si unitar al Romaniei, a fost declarata persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei.
De asemenea, vor mai fi prezenti si deputatul FIDESZ, Wittner Maria, precum si presedintele PCM Cluj, jurnalistul Csep Sandor. Nici anul acesta nu vor lipsi antrenamentele trupelor paramilitare secuiesti-maghiare, dar nici concertele unor formatii unguresti, care incita tineretul maghiar din Transilvania, cum ar fi Karpatia, Transylmania si altii.
Cu ocazia deschiderii oficiale a taberei a luat cuvantul primarul municipiului Gheorgheni, Mezei Janos (Partidul Civic Maghiar), vicepresedintele EMI, Bagoly Zsolt, precum si membrul presedintiei miscarii Tineretului Maghiar Unit, Strahl Zoltan. In cursul zilei a tinut prelegeri despre lupta pentru autonomie in Parlamentul Romaniei deputatul UDMR, Becsek Garda Dezso. Anul trecut, tabara a fost organizata in perioada 8- 12 august, iar pentru a oglindi tema principala, autodeterminarea, organizatorii au ales ca motto un citat de la contele maghiar Szechenyi Istvan: „De noi depinde totul, trebuie doar sa vrem”. Trebuie mentionat ca, pe an ce trece, taberele EMI sunt tot mai populate, avand in vedere ca in anul 2005 au participat peste 1.000 de tineri, in 2006, numarul participantilor a fost de peste 2.500 de persoane, iar in 2007, numarul participantilor a ajuns la peste 5000.
Kovacs Anna, Gardianul
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nu cădeţi în capcana întăririi leului şi nu vă grăbiţi să luaţi credite în euro!
Ce fac românii când ajung la New York ?
îşi pun numere de înmatriculare ”P… Mea”
Poliţia română îşi bate joc de banii contribuabililor români
Deschiderea oficiala a noii biserici româneşti din Atlanta
România, cea mai mare creştere a comerţului cu amănuntul din UE
Extremiştii maghiari continuă provocările cu panourile cu “Ţinutul Secuiesc”
Încă o găselniţă a imperialismului rus: Uniunea Europei de Est
Îşi doreşte o primărie modernă şi servicii care să funcţioneze ca ceasul
Spitalul de Urgenţă Floreasca, locul unde pacienţii sunt arşi cu apă clocotită
Program Tele'M Botoşani vineri, 9 august
Evreul… tot evreu rămâne
Horoscop
Ţâbuleac şi cu Ţurcanu s-au clănţănit din nou… pe banii publici
Când şefii judeţului se ceartă, ţapul ispăşitor devine şoferul
Sinistraţii din Rădăuţi Prut vor fi totuşi strămutaţi
Festivalul Mierii la Albeşti
Autorităţile au în vedere întocmirea unei hărţi a inundaţiilor
Comisia de Disciplină s-a spălat pe mâini
1.000.000 lei de la Guvern pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor
Ţuică extrasă prin acoperiş
Comentariul comentariilor (CLXIII)
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă