Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15035
De la 07 Ianuarie 2003
122875102

Irlanda ingenuncheată, Grecia mustrată, Portugalia înfricosată

  • 24 November 2010, 23:00
Criza euro si a datoriilor suverane a rabufnit cu putere in ultimeze zile dupa o scurta acalmie. Pe un fundal geopolitic incert, cauzat de criza din peninsula coreeana si efortul Chinei de a limita creditarea pentru a evita supraincalzirea economiei, majoritatea pietelor globala au suferit pierderi semnificative. Asa dupa cum anticipam in articolul de saptamana trecuta (Irlanda flutura steagul alb), Irlanda a acceptat formal ajutorul financiar oferit de BCE si FMI si detaliile care lipseau atunci au devenit cunoscute.
In primul rand dimensiunea pachetului, care este de 85 miliarde de euro (35 miliarde pentru capitalizarea bancilor si 50 miliarde pentru finantarea deficitului), s-a dovedit a fi putin mai mica atat decat asteptarile pietei cat si cea acordata Greciei. In consecinta, majoritatea sistemului bancar din Irlanda va fi nationalizat iar rating-ul de tara a fost redus cu doua trepte pana la A.
Pachetul este conditionat de implementarea unui buget pe patru ani care sa reduca deficitul bugetar la 3% in 2014 printr-o combinatie de reduceri de cheltuieli si ridicari de taxe desi se pare ca Irlanda a reusit sa isi mentina taxa pe profitul corporatist de 12.5% in ciuda presiunii altor tari europene. Atat guvernul care este deja unul de sacrificiu cat si opozitia au dat dovada de integritate politica si au anuntat atat sprijinul politic pentru acest plan care va fi supus parlamentului pe 7 Decembrie cat si alegeri anticipate la inceputul lui 2011.
Irlanda
Media, sindicatele si mare parte din opinia publica irlandeza sunt bineanteles furioase si umilite din cauza evenimentelor din ultima saptamana. Sunt lamentate scaderea nivelului de trai precum si potentiala emigrare in masa a tinerilor cu educatie. Este interesant insa sa examinam si cateva cifre relevante. In ciuda a doi ani de scadere a PIB-lui (3% in 2008 si 8% in 2009), PIB pe persoana este de aproape 31,000 eur, semnificativ mai mare decat media UE de 23,600 euro, dar si decat in Germania, Franta si Marea Britanie care sunt in jur de 25,000-26,000 euro (Romania 8,600 euro!).
Salariul minim pe economie este de 8.65 euro /ora (din nou mult mai mare decat in marile tari din UE) si beneficiul de somaj similar de generos la 196 euro pe saptamana (la care se pot adauga 136.5 euro pentru fiecare dependent si 26 pentru fiecare copil). De altfel, una din recomandarile pachetului BCE/FMI este reducerea acestor beneficii in timp.
Indicatorii demografici sunt de asemenea relativ favorabili. Populatia Irlandei a crescut cu mai bine de 1% in 2010 si atins un varf istoric de 4.62 milioane. Longevitatea, natalitatea, varsta mediana si distribuirea pe varste a populatiei sunt toate favorabile si printre cele mai bune din Europa. Asa ca simpatia pentru situatia dificila prin care trece Irlanda trebuie temperata de faptul ca nivelul de viata ramane foarte ridicat chiar si in aceste conditii.
Grecia
Intamplator (sau nu?) ieri FMI a declarat ca desi Grecia este in general pe drumul cel bun in ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar multe reforme structurale dure raman ne-implementate. Tinta guvernului grec este herculeeana, un deficit care trebuie sa scada de la 15.4% in 2009 la 9.4% in 2010 si la 7.5% in 2011 in ciuda contractiei economice care continua.
FMI a subliniat ca trebuie continuate reformele structurale in sistemul medical (adica reduse cheltuielile), in cadrul intreprinderilor de stat (reduse pierderile prin privatizare sau inchidere) si mai ales al colectarii taxelor (diminuarea evaziunii fiscale). Cu alte cuvinte, ce a fost mai greu a ramas inca de facut! In realitate, succesul programului BCE/FMI se bazeaza pe o serie de tinte financiare extrem de ambitioase iar pietele financiare nu au incredere ca acest lucru poate fi facut si in continuare asteptarile raman ca Grecia va trebui in fapt sa dea faliment si sa isi restructureze datoriile publice.
Portugalia
Guvernul portughez urmareste cu trepidatie evidenta evenimentele din Irlanda pentru ca, dupa cum era de asteptat, atentia pietelor financiare se focalizeaza tot mai mult pe finantele lusitane. Situatia este exacerbata de cea mai mare greva generala din ultimii 22 de ani care se va desfasura azi ca si protest impotriva masurilor de austeritate, amanate de altfel foarte mult, care au fost anuntate de guvern in Septembrie.
Pachetul de masuri consta in principal din taierea salariilor publice cu 5% pentru cei ce castiga mai mult de 1,500 euro pe luna si cresterea VAT de la 21% la 23%. Desi Portugalia nu a trecut printr-un ciclu speculativ imobiliar drept care bancile locale au evitat pierderile masive din acest domeniu, deficitul bugetar a continuat sa creasca si in acest an. Intr-un tarziu guvernul a fost fortat sa reactioneze prin pachetul de masuri anuntat in septembrie care va reduce teoretic deficitul de la mai mult de 10% din PIB la 4.6% in 2011.
Atat politicienii portughezi cat si oficialitatile UE continua sa declare sus si tare ca situatia Portugaliei este diferita (adica mai buna) decat a Greciei sau a Irlandei dar pietele nu par sa creada si prima de risc („CDS”) este in crestere si atins cel mai inalt nivel din istorie. Un pachet financiar de ajutare a Portugaliei este cu siguranta in pregatire la BCE si FMI.
Germania, euro si Uniunea Europeana
Nu este o exagerare in a afirma ca soarta euro si poate chiar a Uniunii Europene in forma ei existenta este in mana Germaniei. Cea mai mare si mai prospera economie din UE este singura cu resursele financiare si vointa politica necesare pentru a sprijini moneda unica precum si tarile cu probleme financiare din UE. Cat timp insa va fi dispusa Germania sa isi foloseasca resursele in acest fel? Declaratiile recente ale Cancelarei Angela Merkel, care au speriat pietele printr-o duritate neasteptata, indica ca rabdarea Germaniei are limite. In cazul in care criza nu se limiteaza la PIG devine probabila o modificare a sistemului monedei unice sau aranjamentelor stabilite prin Tratatul de la Lisabona.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Duşmanii doamnei Nelly
Taxa auto va creşte cu valori intre 25% si 50% de la 1 ianuarie
85 de miliarde de euro, ajutorul "discutat" pentru Irlanda
Dovada absolvirii ciclului gimnazial - condiţie pentru obţinerea permisului auto
Irlanda versus România
Guvernul de la Chişinău dublează investiţia basarabenilor care vor sa investească acasă
SUA vrea continuitate şi un guvern stabil la Chişinău
In octombrie, depozitele populaţiei la bănci s-au redus uşor
Emil Boc l-ameninţă pe Geoană cu schimbarea de la Senat
Ne trebuie o mişcare precum cea legionară
Ioan Rotundu
Actuala putere a îngenuncheat Curtea Constituţională
15.000 lei amendă pentru 510 pachete de ţigări
PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR ZILELOR „NICOLAE IORGA", 27-28 NOIEMBRIE 2010, BOTOŞANI
Senatorul Liviu Câmpanu către varianta de subprefect cu fustă
„ La cât mai multe partide”
„Violenţa asupra femeii ne răneşte pe toţi. Nu fi indiferent!”
Imigranţi amendaţi şi trimişi în ţara lor de către poliţiştii botoşăneni
Pe urmele comercianţilor de etnobotanice
UNPR Botoşani are şef nou, îndrumat discret de Conţac
Prefectul Roman: îi hărniceşte pe cei de la RAR
Lenea primarilor costă administraţia judeţeană 7 milioane de lei
Programnul de depistare a copiilor cu scolioză a fost amânat
Modificări la legea privind bolnavii psihici
Cardul naţional de sănătate, o invenţie diabolică împotriva pacienţilor
pentru a-i prinde pe medicii de familie cu ocaua mică
Cum îi înşeală medicii pe internaţii obligaţi să-şi cumpere medicamentele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog