Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28530
De la 07 Ianuarie 2003
111099115

Irlandezul machitor, primarul mafiot şi procesul verbal cu damf de samahoancă

  • Ioan Rotundu
  • 16 September 2019, 23:44
Scriu acest articol pentru că nu-mi este teamă în ţara mea şi nu vreau să fiu părtaş la afacerile murdare ale unor investitori străini ajunşi pe meleagurile botoşănene, aşa cum sunt toţi cei care cunosc ceea ce eu voi dezvălui prin acest articol dar tac complice pentru că, spun ei, pericolul este prea mare şi nu vor să-şi rişte funcţia deţinută şi să tulbure liniştea familiei.
Am fost atenţionat la modul serios că ar fi mai bine să-mi văd de treabă şi să scriu despre alte subiecte pentru că nu duc lipsă. Le-am spus celor care m-au sfătuit să aleg calea laşităţii că nu-mi bat joc de profesie şi nici nu vreau să fiu umilit, depersonalizat acasă la mine de nişte venetici care se prezintă drept investitori străini dar care, în fapt, cu complicitatea autorităţilor noastre ne jumulesc averea, făcând-o cu acte falsificate chiar de către românii noştri.
Dar să trec la subiect. De ceva ani s-a oploşit pe meleagurile botoşănene irlandezul Jaanes McCarthy, administrator al societăţii Multiagra SRL Botoşani. De fapt este vorba de societatea ce a fost patronată de Gheorghe Portariuc, cu teren agricol pe raza comunei Drăguşeni, şi vândută în condiţii total ne transparente acestui irlandez care de fapt reprezintă în zona judeţelor Suceava şi Botoşani interesele societăţii americane Southern Harvest, ce numai pe raza judeţului nostru a cumpărat câteva mii de hectare de teren arabil. Societatea are sediul în Rădăuţi Bucovina iar la Botoşani are birourile pe B-dul Mihai Eminescu, în apropiere de Şcoala nr. 10, o clădire din beton şi sticlă, mult retrasă de la stradă.
Mai are societatea celule de depozitare a cerealelor la ieşirea din Drăguşeni (foto) spre Coţuşca. Tot aici are parcul pentru utilajele agricole, tractoare şi maşini. Irlandezul, spun cei care-l cunmosc deja, ese un mare consumator de whisky dar a descoperit că şi ţuica noastră de prune este delicioasă. La cei peste 78 de ani ai săi se dă amorez iar când nu-i ocupat cu hobby-urile sale administrează moşia sporind veniturile financiare ale firmei, dar nu prin muncă cinstită de fiecare dată.
Se pare că la tranzacţia lui Portariuc cu irlandezul, tranzacţie a cărei preţ a fost mult subdimensionat, pionul principal a fost primarul PSD de Drăguşeni Eugen Nichita, perceput de marea majoritate a sătenilor ca fiind şeful unei grupări mafiote ce face legea în tonă.
. Cu toată experienţa de viaţă, Portariuc n-a putut sta departe de Nichita şi modul său mafiot de-a lucra cu partenerii, iar când a realizat că-i tras pe sfoară era prea târziu. A vândut în pagubă. Mare pagubă! Jaanes McCarthy a descoperit în Eugen Nichita partenerul perfect pentru afaceri oneroase.
Şi acum să trecem la subiectul care m-a determinat să scriu ce scriu. Irlandezul a cultivat anul acesta 129 ha cu sfeclă de zahăr. Ca să primească subvenţia europeană ar fi trebuit să realizeze o producţie de minim 26 t/ha. Cum peste an n-a întreţinut cultura, risca să piardă subvenţia care anul trecut la sfecla de zahăr a fost de 700 euro/ha, încasând peste 90 mii euro.
În schimb, dacă ar putea face dovada că terenul cultivat i-a fost calamitat, atunci subvenţia se primeşte chiar şi cu un spor financiar. Se vorbeşte chiar de suma de 1.000 euro/ha, ceea ce pentru Jaanes McCarthy ar însemna 129 mii euro. Ce-o fi discutat irlandezul cu primarul Nichita nu cunosc, dar ştiu fapta lor. Primarul Nichita a format o comisie de stabilirea calamităţilor, care comisie a semnat un proces verbal cum că în ziua de 15 august a.c., o ploaie cu grindină, a distrus recolta de pe cele 129 ha cu sfeclă de zahăr în proporţie de 70%, întreaga cultură fiind compromisă.
Potrivit legii, procesul verbal a fost depus la Prefectura Botoşani şi APIA Botoşani. Tare s-au mai mirat specialiştii în Agricultură, inclusiv directorul Direcţiei Agricole Botoşani Cristian Delibaş, cum de a afectat gheaţa rădăcina sfeclei aflată sub pământ, şi când sfecla se apropia deja de maturitate şi recoltare. Şi Elena Lăzăruc, şeful APIA Botoşani, s-a mirat când a văzut procesul verbal de calamităţi. Mirat s-a arătat şi prefectul Dan Şlincu care, prin comisia de specialitate, trebuie să valideze procesul verbal întocmit de Primăria Drăguşeni.
Problema este că Eugen Nichita este cel mai apărat social-democrat de către cei din PSD Botoşani, aşa că niciun şef de instituţie care a luat act de existenţa acestui proces verbal n-a avut curajul să-l trimită spre verificarea legalităţii la DNA Suceava dar nici nu ştiu cum să procedeze, miza fiind o sumă ce se apropie de 100 mii euro. Culmea este că în ziua de 15 august a.c. pe raza comunei Drăguşeni n-a plouat, fiind o zi însorită. Portalul de profil meteo Celsum consemnează pentru ziua de 15 august a.c. că la Drăguşeni au fost temperaturi cuprinse între 24° la ora 12.00 şi 27° la ora 16.00 precizând c㠄Pe durata întregii nopţi vom avea un cer senin şi se va păstra aşa de dimineaţă până după-amiază. Deşi seara se vor aduna nori, nu vom avea ploaie”. Oare cât o fi băut irlandezul, primarul Nichita şi membrii comisiei de constatare de-au văzut grindină? Sau poate ceva anume i-a făcu să vadă grindină?!
Mi s-a spus că în tinereţe Jaanes McCarthy a fost luptător în Armata Irlandeză de Rezistenţă (IRA). Să fie sănătos! Şi eu în tinereţe am fost grănicer şi am văzut moartea cu ochii pe graniţa cu Iugoslavia, în zona Baziaşului, unde intră Dunărea în ţară, Mi-a fost dat să nu simt căldura glontelui. Altora nu!N-am a mă teme nici de irlandez, nici de americani. Mă tem de corupţia care bântuie prin instituţiile statului sub larga cupolă protectoare a PSD-ului. Mă tem de somnolenţa procurorilor de la DNA Suceava, care se trezesc numai când îi sună cineva din PSD Botoşani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Jocuri politice pentru preşedinţia CJ Botoşani
Ioan Rotundu
Bancul săptămânii: Femeile sunt destepte, nu te pune cu ele !
Catrenul săptămânii
Presa`n gura lu` Rotundu - Emisiunea din 13.09.2019
Horoscopul săptămânii 16 – 22.09.2019
Truşeştenii îşi numesc localitatea Caracal II
Ioan Rotundu
MFP continuă și în luna septembrie emisiunile de titluri de stat pentru populație
Un judecător respiră aerul dreptăţii într-o atmosferă bântuită de corupţie
Ioan Rotundu
Biserica monument istoric din Ştefăneşti va fi în primăvară o ruină
Ioan Rotundu
Presa`n gura lu` Rotundu Emisiunea din 20.09.2019
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă