Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3571
De la 07 Ianuarie 2003
122889220

Isarescu vrea sa adopte euro

  • 17 June 2014, 23:00
Mugur Isarescu, avizat pentru al cincilea mandat de guvernator BNR, a declarat in comisiile parlamentare ca este nevoit sa opteze pentru aderarea la zona euro in urmatorii ani, intrucat nu il ajuta varsta sa mai creada in decenii, sugerand, implicit, ca doreste adoptarea euro sub mandatul sau.
"Nu cred in decenii, nici nu ma ajuta varsta sa mai pot sa mai cred in asa ceva. Pe dumneavoastra va ajuta varsta, cu siguranta. Sunt fotat sa fiu optimist si sa fiu angajat in acest obiectiv, care este extrem de ambitios, dar care se poate inca atinge", a spus Isarescu, citat de Mediafax, raspunzand interpelarii deputatului PDL Andreea Paul, care l-a rugat sa raspunda, sincer, in cate decenii ar putea Romania sa adere la zona euro.
El a aratat ca BNR a salutat faptul ca s-a ajuns un consens politic la nivelul cel mai inalt pentru adoptarea euro in 2019, referindu-se la presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta.
"In opinia BNR obiectivul este ambitios, dar inca fezabil. Este un drum lung si anevoios. Cu alte cuvinte, aceasta tinta ar trebui sa fie acoperita cu un parcurs cu obiective intermediare, cu lucruri mult mai concrete, si BNR lucreaza la aceste chestiuni", a adaugat Isarescu in discursul tinut in fata comisiilor de buget, finante - banci reunite pentru avizarea viitorului CA al bancii centrale.
El a mentionat ca la nivelul BNR a fost infiintat un comitet pentru pregatirea trecerii la euro, organism unde se asteapta la o mai mare participare din partea guvernantilor. "Vom depune toate eforturile sa reusim ca membri ai Guvernului sa participe la lucrari, ca sa putem sa definim niste obiective", a completat Isarescu.
Guvernatorul BNR a punctat ca inainte de criza intre tarile postcomuniste Romania era cu tinta de trecere la euro cea mai intarziata, respectiv 2015.
"Datorita crizei, dar nu numai, s-au schimbat multe din paradigmele adoptarii monedei unice. Mai toate tarile au largit aria de indicatori si preocupari, se vorbeste de un tablou mult mai larg, in jur de 11 indicatori de convergenta reala, sintetizati de PIB/locuitor, dar nu numai acesta (...) Suntem prima tara dintre cele care si-au fixat un termen. Bulgaria, Polonia si Cehia si-au pastrat un obiectiv mai mult general: cand conditiile o vor permite", a adaugat Isarescu.
Seful bancii centrale a aratat ca desi pare un obiectiv pur monetar, aderarea la euro presupune in acest moment reforme structurale care sa flexibilizeze pietele, sa reduca disparitatile regionale si chiar sa schimbe mentalitati.
"Daca se lucreaza coerent, acest obiectiv trebuie sa fie un obiectiv de tara, care sa fie folosit drept catalizator si ancora, sa fie un proces catalizator in economia romaneasca si o ancora care sa ne ambitioneze sa facem lucrurile la timp si nu in ultimul moment", a conchis Isarescu.
Mugur Isarescu a fost avizat in unanimitate de comisiile parlamentare reunite de buget, finante-banci din Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al BNR, cu o perioada de cinci ani, pozitie pe care ocupa de 24 de ani.
Doctor in stiinte economice, Isarescu este guvernator al BNR din septembrie 1990 si presedinte al Consiliului de Administratie. In 1990, numirea sa a fost facuta de catre Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reinnoit de trei ori pana in prezent, cu o durata de cinci ani, respectiv in decembrie 1998, noiembrie 2004 si octombrie 2009.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Preotul şi depilatorul
Horoscopul zilei
Botoşani: Vicele Achiţei consideră scandalul de la Vorona ca fiind politic
Ioan Rotundu
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, prevazuta intr-o propunere legislativa a PDL, respinsa de Camera Deputatilor
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Victor Ponta: Fostii presedinti ai Romaniei trebuie sa fie senatori de drept
PNL acuza PSD ca refuza respingerea definitiva a Legii amnistiei
Informatii noi despre Michael Schumacher - Cum comunica fostul campion cu familia si medicii
Ministerul Fondurilor Europene propune simplificarea achizitiilor publice in proiectele europene
Patriarhia Romana, despre sfintirea studiourilor Trinitas
Franta: Un adolescent tigan din Romania este in coma
dupa ce a fost batut de circa zece persoane care il suspectau ca a spart un apartament
Jihadistii au ocupat aproape in intregime Tal Afar.
5.000 de iranieni s-au inscris voluntari pentru a apara locurile sfinte ale siitilor
Victor Ponta: Reducerea CAS poate fi sustinuta pentru mai multi ani
daca se recupereaza cele 40 miliarde de lei datorate de firmele aflate in insolventa
Vania Atudorei s-a întors la Botoșani
Premiere teatrale la sfârșitul săptămânii pe scena Teatrului Mihai Eminescu
Cabinet stomatologic la Vlăsinești
Presa-n gura lu' Rotundu - emisiunea din 13.06.2014
Dinamica economiei: Replica primarului de Şendriceni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog