Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7310
De la 07 Ianuarie 2003
122579249

Ispasul, praznicul înălţării la cer a Domnului

  • 27 May 2009, 23:00
Numit în popor şi Ispas (de la cuvântul slav Supasu = Mântuitorul), Praznicul Înălţării la cer a Domnului cade totdeauna în Joia săptămânii a şasea după Paşti, adică la 40 de zile după Înviere, când Domnul s-a înălţat la cer.
Ispasul este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, despre care amintesc Constituţiile Apostolice. Cea mai veche menţiune despre această sărbătoare o găsim la Eusebiu al Cezareei, în opera lui despre sărbătoarea de Paşte, compusa spre anul 332, dar aci se arată că Înălţarea era sărbătorita pe atunci în Orient nu în ziua a 40-a după Paşte, ci în a 50-a (odată cu Rusaliile). Sărbătoarea înălţării, prăznuită la început odată cu Rusaliile, punea astfel pecetea finala perioadei pascale a Cincizecimii, fiind un fel de otpust al marii solemnităţi liturgice a Răscumpărării.
În secolul IV, Sf. Ioan Gura de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte "cinstită şi mare". Pe la 380-385, pelerina apuseană Egeria aminteşte de festivităţile din ziua a patruzecea după Paşte; la Ierusalim însă acestea aveau loc în biserica Naşterii din Betleem, iar sărbătoarea înălţării era prăznuită la Cincizecime, adică în aceeaşi zi cu Pogorârea Sfântului Duh. Spre sfârşitul secolului IV sau începutul secolului V, sărbătoarea înălţării s-a despărţit de cea a Pogorârii Sfântului Duh, căci pe vremea Fericitului Augustin, serbarea ei în ziua a 40-a după Paşti era generalizată peste tot în lumea creştina, fiind considerată de origine apostolică. O deosebită solemnitate a căpătat această sărbătoare mai ales de când Sfânta împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a ridicat pe muntele Eleonului sau al Măslinilor (de unde Mântuitorul s-a înălţat la cer) o vestită biserică (Eleona), în care înălţarea se prăznuia cu mare fast şi pompă, începând de la miezul nopţii, mai ales prin mulţimea luminilor aprinse.
Azi biserica e in ruină, dar în ziua înălţării se adună încă acolo o mulţime de creştini, iar clerul diferitelor confesiuni săvârşeşte Sfânta Liturghie pe altare portative. În această zi, creştinii se saluta cu formula "Hristos s-a înălţat". Slujba se caracterizează prin faptul că are legătură şi cu Învierea şi cu Pogorârea Sfântului Duh. Astfel, după Evanghelia de la Utrenie se cânt㠄Învierea lui Hristos văzând...”

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXXXV
(Ioan Rotundu)
“Frumuseţe pe muchie de cuţit” caută noi cazuri
Carmen Harra vorbeşte despre trecutul Ronei Hartner
Găluşte cu prune
Horoscop
Greşeala soţului
Românul şi spiritul pătrunzător
Vinul de Frumuşica şi ţuica de Rădeni pe post de vedete
Problemele elevilor din Flămânzi, centralizate la nivel european
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 28 Mai
Comunicat de presa
Două incendii izbucnite la intervale scurte de timp
Nu alegeţi un preşedinte comunist!
Codex Alimentarius a fost adoptat şi în România
liber la boli, cancer şi pandemii
Bani pentru drumuri şi plata personalului neclerical
Cultura judeţului dată pe mâna unei cântăreţe de muzică populară
PSD-ul şi-a asigurat cântecul şi voia bună pentru încă patru ani
Coşurile de gunoi luate la „căpăcit”!
Manifestările dedicate lui Eminescu devansate cu o săptămână
Consilierii judeţeni se perfecţionează la vară
Poliţiştii comunitari luptă din greu cu cerşetorii minori
Incendiu de proporţie la Costeşti
Zece elevi au ajuns la spital cu toxiinfecţie. Să fie apa plată de vină?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog