Asociatia Istoricilor din Moldova cere autoritatilor retragerea din invatamant a manualelor de istorie integrata. O rezolutie in acest sens a fost adoptata sambata, 20 decembrie, de catre Adunarea generala a istoricilor din Basarabia, transmite Info-Prim Neo, preluata de Romanian Globaal News.
La fel, istoricii au cerut initierea unor dezbateri intre actuala conducere si specialistii in domeniu pentru depasirea „situatiei de criza” din invatamantul istoric din R. Moldova. Gheorghe Paladi (foto), ex-presedinte al Asociatiei, a anuntat in cadrul adunarii ca organizatia va intreprinde anumite actiuni pentru a diminua „consecintele grave ale predarii istoriei in scoli in baza manualelor de istorie integrata”. „Autorii acestor manuale nu au tinut cont de observatiile facute de expertii Consiliul Europei si au permis studierea istoriei in baza acestor manuale, care contin teze falsificatoare.
Sunt manuale de sorginte sovietica deoarece prin acestea se reinvie teza din perioada sovietica privind existenta a doua popoare diferite: moldoveni si romani, doua limbi, culturi si istorii diferite”, a declarat Gheorghe Paladi. Conform vicepresedintelui Asociatiei Istoricilor din Moldova, Ion Negrei, elevii sunt traumati moral si intelectual prin continuturile manualelor de istorie integrata, iar punctul de vedere al partidului Comunistilor din R. Moldova (PCRM) a fost ridicat la nivel de ideologie de stat, fapt ce contravine prevederilor constitutionale ale R. Moldova.„Ideea principala a acestui curs de istorie este ideea moldovenismului, iar manualele de istorie au devenit un agent electoral al PCRM-ului. In manualul de istoria integrata pentru clasa XII-a portretul actualului lider al PCRM este repetat de 12-14 ori. Acest lider este presedintele R. Moldova si nu a intregii lumi si nu poate reprezenta intreaga istorie universala”, explica Ion Negrei.
Potrivit lui Gheorghe Paladi, toate actiunile istoricilor vor fi orientate pentru a cultiva in randurile tinerilor conceptia privind unitatea poporului roman, chiar daca romanii se afla in formatiuni statale diferite. „Va fi organizata o adunare a profesorilor de istorie din scoli si licee, unde acestia vor putea lua in dezbatere situatia invatamantului in domeniul predarii istoriei. Vedem foarte clar ca la universitate vin absolventi care nu cunosc nici istoria universala, dar nici istoria romanilor, iar starea din invatamantul istoric este mai proasta cu mult decat cea de la inceputul anilor 90”, a mai spus Gheorghe Paladi.
(Romanien Global News)