Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5223
De la 07 Ianuarie 2003
78576560

Istoricul George Coandă în „International Biographical Centre”, la Cambridge

  • 6 August 2008, 23:00
Pe George Coanda, scriitor, ziarist, istoric al culturii si civilizatiei, geopolitician, l-am cunoscut la sediul Societatii Scriitorilor Tirgovisteni, la sarbatorirea celor optzeci de ani de viata ai scriitorului Mircea Horia Simionescu. M-a fascinat excursul domniei sale despre toate si ceva in plus si mi-am propus sa-l preacinstesc cu o imagine de bun augur. Dublu licentiat in istorie si in geografie, George Coanda este „Doctor cum laudae” in geografie/geopolitica la Universitatea din Bucuresti, expert ABI (SUA) in jurnalism si literatura. Fondator al Universitatii „Valahia” din Tirgoviste si al specializarii „Stiintele comunicarii”, initiator al unor festivaluri nationale si internationale culturale si al unor ziare si reviste, creator al stiintei umaniste „Geocivilizatia” si al primului dictionar al acestei stiinte, dar si a noi genuri poetice, respectiv: cosmo-poezia, poemul comentariu si liriruna, autor a numeroase volume de literatura beletristica si stiintifica, membru al unor academii, societati si asociatii profesionale, stiintifice si de creatie, internationale si nationale lui George Coanda i s-au decernat premii nationale literare si de presa, cit si numeroase diplome de onoare, excelenta, de merit si de recunostinta.
I s-au conferit, de asemenea, Ordinul Ziaristilor clasa I, Ordinul „Meritul cultural” in grad de cavaler, Ordinul „Crucea Memoriei” si titlul de „Cetatean de onoare” al Targovistei. „American Biographical Institute” l-a proclamat, la nivel international, „Man of the Year”, 2005, incluzindu-l in marile dictionare enciclopedice, „Who`s Who”, oferindu-i un loc de onoare in al sau Research Board of Advisors, inclus de asemenea in celebrul „International Biographical Centre de la Cambridge, Marea Britanie, printre iluminatii planetei, „Illuminated Testi-mondial – Portofoliul Regalia”.
La rindu-i, The World Academy of Letters (SUA) l-a nominalizat la „Master Diploma for literature”, Honoris Causa”. George Coanda figureaza in dictionare si monografii culturale din Romania, iata numai o parte a biografiei „de plumb” al unuia dintre capetele luminate ale spiritualitatii contemporane, a unui roman de exceptie, despre care, cu buna stiinta, se vorbeste mai putin in tara si mai mult in strainatate. George Coanda este mai presus de toate poet. Neindoios, poemele din „Mic tratat de politologie reflexiva” (Editura Biblioteca, 2006, o placheta riguros alcatuita, trei capitole, dar un singur registru ca unitate stilistica), reprezinta si ele cartea de vizita, prin care Coanda, poetul, priveste creatia ca pe o activitate solidara cu celelalte manifestari ale constiintei sale. Sa fie titlul acesta, oare, o superba metafora, o noua definitie a unei poezii care vine cu putere din urma sa defineasca in termeni noi, superiori, si cu alte mijloace, poezia romaneasca de miine?! Sint convinsa ca da!
Imi este greu sa citez un poem sau altul, ele sint autentice prin incarcatura semantica si expresiva, au finalitate justificativa, au dozajul emotional bine socotit si reusesc sa ne dezvaluie un univers care-i apartine si pe care ni-l daruieste cu tisnirile sobre, dar si cu revolta: „Zilele nu trec,/ci se petrec in viitorul prezent,/se-ndeasa unele-ntraltele/pana se fac un/ nesfarsit calup de Spatiu-Timp/in care zac, intr-Unul,/chipurile care au fost sa fie.” Expresiv este si in alegerea titlurilor.
Oricit de inarmate par la prima citire, ele tradeaza un poet de o tandrete ironica, un melancolic ginditor la „rotundul unei clipe de extaz, la impacarea universala, la scoica aceea de purpura egiptiana, la feliile planetei Pamant, la patimile Mantuitorului, la indoiala si iluzie, la tobele razboaielor pierdute, la caii cruciati in aripile de inger, dar si la suveicile istoriei contemporane”. Rafinamentul versurilor ne spune ca ne aflam in fata unui poet original, interesant, care mizeaza pe suprapunerea savanta de limbaje poetice, de aluzii livresti, de alchimii intertextuale: „Si a ne deveni/ in sangele lui Iisus, ACUM/ intru Mileniul/ care ne incepe”.
Revolta individuala serpuieste in micul tratat, poetul uziteaza abil, dar masurat de gravitate si de ironie: „Pamantul s-a cutremurat deodata,/ la piramide Cezar si-a lansat cohortele/ in ultima ofensiva de la/ sfarsitul mileniului.../ si cum nu mai aveau nici o alternativa/ au hotarit sa negocieze ABSOLUTUL,/ adica Eternitatea/ si asa au mai amanat/ sfarsitul lumii/ cu inca o vesnicie./ Iar Cezar a scris/drept razbunare,/ DE BELLO AETERNITAS. George Coanda practica poezia ca arta, dar si ca pe o activitate necesara unei personalitati culturale complete, preocupate de explicarea optiunilor poetice proprii si de punerea in relatie a conceptelor cu care opereaza.
Trecind in celalalt registru, contributiile sale stiintifice au fost aplaudate/recunoscute la scara mondilaa, George Coanda este pionierul conceptului de „Geocivilizatie”, acceptat ca parinte al acestuia, determinismul sau istoric si social fiind derivat din conceperea unitara a personalitatii umane, din circumstantele istorice, geografice si culturale.
(Maria-Diana Popescu, pentru Agero Stuttgart)
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXII)
(Ioan Rotundu)
Comunicat în scop umanitar
Nemţii au pus preţ pe forţa vântului din zona Flămânzi
Fiu de poliţist la un pas de a deveni infractor
Măruţă şi Andra spun ”da” la starea civilă
Evreul şi linia erotică
Horoscop
Apartament luxos scos la vânzare
Program Tele'M Botoşani joi, 8 august
Împrumuturi avantajoase pentru casă pentru românii din Italia
Atelier de creaţie pentru românii din Montreal
Cuvântul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Schimbării la faţă a Domnului
Creşterea economică a României întrece aşteptările
Limba română, pe cale de dispariţie în Moldova
Influenţa limbii ruse descreşte în plan mondial dar creşte în Republica Moldova!
Născut sub zodia scandalului
Ioan Rotundu
Băsescu le-a vestit sinistraţilor din Baranca că Dumnezeu este cu ei
Preşedintele Băsescu umilit de-o sinistrată… pentru hohotit
Un nou termen pentru inaugurarea Sălii Polivalente
Festival internaţional de folclor la Galaţi
Sinistraţii îşi vândă animalele fiindcă nu au ce le da de mâncare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă