Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Remember
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14406
De la 07 Ianuarie 2003
122874473

Istoricul Jandarmeriei botoşănene

  • 1 April 2009, 23:00
Pe aceste meleaguri încărcate de istorie, ca de altfel pe întreg teritoriul ţării, instituţia Jandarmeriei a fiinţat sub diferite denumiri sau organizări încă din vechi timpuri. Actul de naştere al Jandarmeriei ca instituţie modernă este „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în corp de jandarmi din 03.04.1850”, lege semnată de domnitorul Moldovei Grigore Alexandru Ghica. Această lege este importantă şi prin faptul că defineşte principiile de organizare şi funcţionare a jandarmeriei, principii care o caracterizează şi-i dau personalitate proprie.
Încă de la elaborarea legii, în oraşul Botoşani a luat fiinţă un divizion de jandarmi din cele două existente în Moldova comandat de colonelul Pavlov. În 1859 la Botoşani funcţiona în cadrul Legionului de Jandarmi laşi, Compania a-IV-a sub comanda mr. Constantin Montacaşu şi slt. Nicolae Ghiorghi.
În 1864 odată cu apariţia „Legii privind organizarea puterii armate”, jandarmeria se reorganizează, iar la Botoşani în cadrul Divizionului nr. 1 laşi, fiinţează Escadronul 2, intrând în compunerea Ministerului de Război.
În 1865 apare un act important „Regulamentul pentru serviciul jandarmeriei de oraş”, unde jandarmii sunt puşi sub autoritatea Ministerului Dinlăuntrul şi execută serviciul poliţienesc, la dispoziţia prefecţilor de poliţie. La 1 septembrie 1893 apare Legea Jandarmeriei Rurale, moment în care se reorganizează Jandarmeria, în judeţul Botoşani existând o companie de jandarmi. În primul război mondial jandarmii şi-au adus o contribuţie deosebită, în prima perioadă a războiului au acţionat pentru desăvârşirea tuturor forţelor necesare frontului, efectuarea rechiziţiilor, căutarea şi prinderea spionilor, a dezertorilor şi a agenţilor inamici, pentru întărirea pazei pe comunicaţii. În timpul retragerii armatei sub presiunea forţelor inamice au asigurat: apărarea şi protecţia convoaielor rezultate ca urmare a evacuării ministerelor şi altor instituţii, a refugiaţilor, lupta cu elementele de cercetare inamice, asigurarea ordinii publice în gări şi pe comunicaţii, prinderea hoţilor, tâlharilor, spionilor, agenţilor inamici, lichidarea bandelor, asigurarea strângerii tinerilor încorporabili contingentele 1917, 1918, 1920.
Pentru perioada 1921 – 1948, în cadrul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Botoşani există documente referitoare la activitatea Jandarmeriei ca instituţie, în cele două judeţe Botoşani şi Dorohoi exista în formaţiuni distincte Legiunea de jandarmi Dorohoi şi Botoşani. În timpul războiului, Legiunile de Jandarmi Botoşani şi Dorohoi nu au participat la acţiuni de luptă, dar au fost evacuate astfel: Legiunea Botoşani în Cleja, jud. Bacău, iar Legiunea Dorohoi în Becleau, jud. Făgăraş, de unde s-au întors la sfârşitul războiului. Reînfiinţarea trupelor de jandarmi în anul 1990 prin H. G. a reprezentat o revenire la tradiţie a Jandarmeriei Române puse în slujba intereselor legitime ale cetăţenilor, menite să asigure apărarea valorilor fundamentale ale societăţii, starea de legalitate proprie statutului de drept.
În judeţul Botoşani a fost înfiinţat în 1990 Detaşamentul de Jandarmi Botoşani, iar prin ordinul M. I. nr. 05273 / 01.07.1994 ia fiinţă Batalionul de Jandarmi Botoşani. La 1 septembrie 1998, o dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 116 din iunie 1998 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, Batalionul de Jandarmi Botoşani se transformă în Comandamentul de Jandarmi Judeţean Botoşani. La 15 martie 2005, o dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 550 din decembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, Comandamentul de Jandarmi Judeţean Botoşani se transformă în Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani. La data de 26 iulie 1997, prin Decretul Prezidenţial nr. 257 / 19.06.1997, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani, i-a fost încredinţat Drapelul de luptă al unităţii simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare. Întregul ceremonial desfăşurat în Piaţa Tricolor din municipiul Botoşani a avut semnificaţii patriotice profunde pentru întreg colectivul unităţii, ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari, jandarmi angajaţi cu contract şi militari în termen. În baza Ordinului M.A.I. nr. 678 din 06.06.2005, începând cu data de 15.06.2005, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani poartă denumirea „General de brigadă Tudor Luchian”.
Generalul Luchian Gheorghe Teoader s-a născut la data de 14 ian. 1917 în comuna Tudora. A absolvit şcoala de ofiţeri jandarmi în anul 1940. A fost licenţiat în drept şi a participat la război cu gradul de sublocotenent. A comandat plutonul 21 poliţie din cadrul corpului de cavalerie în perioada 22 iunie 1941 - 10 mai 1943. A fost înaintat în 1995 la gradul de colonel, iar în anul 1998, cu prilejul împlinirii a 53 de ani de la terminarea celui de-al II-lea război mondial la care a participat, a fost înaintat la gradul de general de brigadă, prin Decretul Prezidenţial nr.150 din 8.05.1998. S-a stins din viaţă la vârsta de 87 de ani, în anul 2004. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un cuplu redescoperă iubirea
Comentariul comentariilor LII
(Ioan Rotundu)
Târg expoziţional de miei şi pielicele la Popăuţi
Poliţişti comunitari la catedră
Dezvoltarea cooperării transfrontaliere între Copălău şi Sudarca - Republica Moldova
Cooperare culturală între localităţile George Enescu Pârjota – Republica Moldova
Buni profesionişti, poliţiştii din Flămânzi s-au dovedit buni şi la fotbal
Horoscop
Negociere salarială
Despre relaţia Iliescu - Lavinia Şandru
Show românesc în UK – lăutari români fac senzaţie lângă Ochiul Londrei
Mitropolia Basarabiei condamnă ameninţările lui Voronin la adresa bisericii româneşti
Vă invită la o partidă de sex... de neuitat
Apele tuturor cu responsabilităţii comune!
întâlnire de informare – consultare privind Planul de Management al Spaţiului Hidrografic Prut – Bârlad
Istoria şi tradiţia dulciurilor în bucătăria românească
Foştii informatori ai Securităţii se simt bine în PSD
Ioan Rotundu
Secretul de 30 de ani al primarului ieşean Nechita, dorohoian la origine
el a fost informatorul Securităţii cu numele de cod
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 2 aprilie
Lăcaş de cult mistuit de flăcări în dimineaţa de 1 Aprilie
pompierii au ajuns cu întârziere, crezând iniţial că este vorba de o farsă
Jaf armat la o bancă comercială botoşăneană
Liceenii se întrec în cânt şi dans popular
Românul şi aleasa inimii
Birocraţie complicată pe seama amărâtului de lapte muls
Ieftinirea medicamentelor, o iluzie care nu va fi simţită prin economii la buzunar
„Taxa pe papuci” se va aplica în raport de „faţa” rurală sau urbană a vizitatorului
Profesorilor li s-a cam făcut lehamite de grevă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog