Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1634
De la 07 Ianuarie 2003
80623147
Iulian Gramatki:

Reunificarea României – cea mai bună soluţie pentru a garanta securitatea Republicii Moldova

  • 14 March 2014, 23:00
Criza din Crimeea a arătat cât de instabilă şi nesigură este situaţia în spaţiul CSI. Practic, Rusia poate interveni în orice moment, în cel mai direct mod posibil, fără a se chinui măcar să-și inventeze un pretext pe potrivă. Astfel, scenariul Crimeean se poate repeta oricând, de exemplu, în Găgăuzia. Având deja trupe staționate în Transistria și în Crimeea, Rusia nu se va sfii să le utilizeze atunci când o va simți oportun, scrie Iulian Gramațchi blogărul basarabean pe http://vox.publika.md, preluat de Romanian Global News.
Bineînţeles, Republica Moldova, de sine stătător, nu poate opune nicio rezistenţă. Capacităţile în cazul unui conflict armat sunt neglijabile; practic, forțele militare are Republicii Moldova, în comparație cu cele ale Rusiei, nu există.
Dacă nici Ucraina nu se încumetă să dea o ripostă invadatorilor din Crimeea, temându-se că se va repeta scenariul Georgiei din 2008, atunci ce să mai vorbim de Republica Moldova?
Atunci când în faţa ta stă o mare putere şi îţi prezintă ameninţări, iar tu eşti o figură mică şi nesemnificativă pe arena geopolitică, nu există altă soluție decât a căuta protectorat. Republica Moldova are nevoie să se alieze cu o structură politică, economică și militară care să poată contrabalansa presiunea care vine dinspre Est. Ce alte blocuri au influență în regiune? În cazul nostru, acestea sunt UE (de ordin politic și economic) și NATO (militar).
Calea cea mai rapidă spre UE și NATO este prin reunirea cu România. Deoarece România este un stat membru al NATO din 2004 și al UE din 2007, reunificarea va aduce actualul teritoriu al Republicii Moldova automat în componența acestor două blocuri. Astfel, vom avea în spatele nostru un bloc ce cuprinde toată Europa Centrală și de Vest, dar și S.U.A. (prin intermediul NATO) și, prin urmare, ne vom spori considerabil puterea de negociere în problema transnistreană și în alte focare de instabilitate regională.
Mai mult ca atât, va crește și capacitatea de acțiune, deoarece NATO și UE vor putea fi mult mai fermi pe poziții dacă Găgăuzia și Transnistria vor deveni teritoriu propriu, decât atunci când acestea aparțin doar unui stat vecin, de la frontiera UE/NATO.
Chestiunea respectivă e la fel de banală precum a fost expusă. Însă cei aflați acum la guvernare par să nu observe acest lucru. Ei reproșează că, dimpotrivă, dacă Republica Moldova va încerca să se reunească cu România, aceasta va servi drept pretext pentru Federația Rusa pentru a interveni în forță. Însă am văzut pe exemplul Crimeii că Rusia nu are nevoie de pretexte pentru a interveni; toate povești cu încălcările drepturilor rușilor erau într-atât de trase de ureche, încât puțin cine le mai crede.
Rusia intervine când vrea și cum vrea, adică imediat ce vede că un teritoriu încearcă să scape de sub influența sa. Astfel, să nu creadă cei cu putere de decizie în Republica Moldova, că dacă nu vor duce o politică unionistă, sau dacă vor declara că nu urmăresc aderarea la NATO, atunci Rusia o să-i cruțe. Însăși tentativa de aderare la UE, chiar doar de asociere cu UE, e suficient să provoace Rusia. Ori pentru guvernarea noastră nu e suficient de evident cazul Ucrainei?
Toată criza din Ucraina din ultimele câteva luni e doar o încercare a Rusiei de a preveni apropierea Ucrainei de UE. Din păcate, Rusia își construiește relațiile cu statele (post-)sovietice în așa fel, încât să o duci bine cu Rusia înseamnă să fii în mod constant umilit și tratat fără pic de demnitate. Ori nouă ne ajunge cât am răbdat 70 de ani.
Pentru a decide reunificarea, sunt posibile, în esență, două căi – o decizie la nivel de conducere, luată de organele reprezentative de putere (adică Parlamentele), care au fost mandatați să reprezinte poporul, sau o decizie directă a poporului suveran, prin referendum. Din păcate, conducerea noastră de astăzi a ales o tactică greșită, preferând să bage capul în nisip în loc să încerce să ne asigure stabilitate geopolitică.
Cum obținem, atunci, o unire prin referendum? Aici poate contribui fiecare dintre noi, inclusiv tu. Vorbește cu prietenii tăi, cu rudele, semenii, și expune-le argumentele pe care le-ai citit în acest articol. Mulți nu au o poziție clară în problema unirii deoarece pur și simplu nu au stat să se gândească la acest subiect. Iar când clasa politică va vedea niște semnale clare din partea societății civile că aceste lucruri se doresc, nu vor putea rămâne nici ei indiferenți.
Un prim pas îl poți face foarte curând, la recesământul general al populației R. Moldova, care va avea loc în aprilie (sau mai) 2014. Declară-te la recensământ că ești de etnie român și vorbești limba română. De asemenea, poți participa în cadrul unei campanii ample de informare la acest subiect, pentru a le transmite și celorlalți acesti mesaj. Vezi mai multe detalii sau înscrie-te ca voluntar pe acest link.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Văd actuala situaţie din USL ca pe o separare de probă, într-un cuplu: mai luăm o pauză, să vezi ce rău este fără mine
Doua mitinguri sâmbătă la prânz in Bucureşti
PDL organizează un marş către sediul Guvernului, Mişcarea Populară protestează împotriva accizei la combustibil
Țurcanu către PSD/iști: ,, Numai mort scăpați de mine”
,, Neam de neamul lui nu o să mai fie la primărie. Să pună liniuţă şi o poză să îi rămână amintire pe viaţă”.
Miting de solidarizare cu Andrei Pleşu împotriva linşajului mediatic de la
19 tone de carne, retrase de pe piaţă, în urma controalelor din magazine
Zece persoane au fost arestate preventiv în acest caz
Averile ascunse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate şi în România
Locuinţă afectată de un incendiu
Hienele liberale s-adună pentru atac la Ţurcanu
Cadrele medicale din spitalele botoșănene trecute prin filtrul verificărilor psihologice și psihiatrice
Numarul de pensionari a scăut î trimestrul al IV-lea 2013 cu 62.000 de persoane
Americanii cred că Vladimir Putin este un lider mai puternic decât Barack Obama
Ale cui sunt avioanele care zboară peste Republica Moldova?
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Eliberarea lui MM Stoica
Reţeta zilei: Pui cu usturoi la ceaun
Câteva românisme de ziua maghiarilor
Târg de nunți și artiști de renume la Uvertura Mall
Emisiune ”altfel” în Uvertura Mall
Botoşani: Piaţă agroalimentară puţin cunoscută de botoşăneni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă